Buba Mira -> RE: Bračni problemi II deo (25.8.2015 14:50:37)
|
Najvrednija stvar koju žene zapuste nakon udaje i porođaja jeste stav. Govorim i iz ličnog iskustva. Dakle, izgubimo stav usled svih tih promena i onda svako može da pokuša (a i da uspe) da radi sa nama šta hoće. I onda se okrenemo samosažaljenju, kuknjavi nad sudbinom i okrivljavanju muževa za to što mi nemamo kategoričan stav o nečemu. Dakle, nema tu taktiziranja, šminkanja "pa da on vidi kakvu ženu gubi" i bla bla. Nema toga. Najbolja stvar koju možete zbog sebe da uradite je da povratite taj stav. Da vratite sebe. Da stanete pred tog čoveka, ma koliko dece imali sa njim, i da kažete ozbiljno i sigurno - slušaj, ponašaš se kao govedo i ja želim da prestaneš tako da se ponašaš! I nema šta da vas zanima da li je u tom momentu raspoložen ili ne, jer ni vas niko ne pita da li ste raspoloženi dok vam deca vise o sisi a njemu stižu muvajuće poruke. Dakle, staneš lepo i kažeš - druže, imaš dva puta: da nastaviš da budeš govedo, ili da prestaneš. Ako nastaviš - rizikuješ da ti se raspadne porodica. Ako prestaneš - imamo šanse da popravimo to što te je nateralo da budeš govedo. I to je to, zapovest, a ne molba. Ultimatum, a ne ugađanje. Ja želim to i to i gotovo. Jer, zaboga, ne tražiš ti da on cepa atome golim rukama, već da neguje ono na šta se sam odlučio - brak i porodicu. Sa mojim mužem sam prošla mnogo toga, od svađa preko bračnog savetovališta, ali tek kad sam ja povratila ono suštinsko JA, kad sam ga posadila, izdiktirala nova pravila i izbacila sve toksične osobe iz našeg braka, tek tada je brak počeo da liči na ono šta sam želela. Prosto je: povređuje me to, to i to. Da li želiš da me povređuješ? Da? Doviđenja. Ne? Ok, ima nade, hajde da vidimo šta nam fali u braku. Niko vam neće pomoći ako sami sebi ne pomognete. I da, ne pokušavajte da zadržite kraj sebe dečkonju koji je, ipak, izabrao da ostane govedo. Ne vredi. Džaba šminka i sise u novom sexy vešu. On je izabrao. A da li vi zaista birate da ceo život provedete sa govedom? Iva, srećno i pametno. Čuvaj sebe i ne daj nikom da ti kvari dušu.
|
|
|
|