*boka* -> RE: Trudnice (1-42) nedelje 12/14 [chat] (3.12.2014 15:20:36)
|
Pa verovatno da imaju, ali AC nije ni malo naivna procedura, veoma je invazivna i uvek postoji rizik od pobacaja, pogotovo ako zena ima i drugih problema tokom trudnoce (krvarenje, pritisak, kontrakcije itd). Moje misljenje je da prvo treba odraditi sve analize i preglede ukljucijuci i dobar i strucan EUZ, pa ako sve ukupno ukaze na neki rizik, tek onda razmisljati o toj opciji. Ja licno poznajem devojku, bila je moj klijent, sad mi je koleginica, kojoj je double test bio idealan, ali je doktoru na UZ bilo sumnjivo nesto i predlozio je AC, koja je na zalost pokazala daunov sindrom. Moj slucaj je recimo potpuno suprotan, double test ocajan, a rodila sam potpuno zdravu bebu. Ti testovi su glupava statistika i mislim da vecina nasih lekara ne ume dobro ni da ih uradi ni da ih tumaci. Doktor koji mi je radio EUZ se cudio kad sam mu rekla da krvarim i pitao se kako uopste lekar moze da posalje na double test trudnicu koja krvari, jer ukoliko zena krvari, nivo hormona u organizmu nije u normali i naravno da ce double test to da pokaze, jer on upravo meri nivo tih hormona. Ne znam... umesto da nam olaksaju i da nas opuste, lekari nas samo zbunjuju.
|
|
|
|