IZVORNA PORUKA: Analiticarka Evo drustvo, ja opet da se oglasim, vise kao neki dnevnik i evidencija da vidim napredak, i izmedjuostalog da cujem i vasa misljenja.Od proslog puta, naucili smo par reci iz slikovnice, mada ih sad primenjujemo na celo okruzenje.... a to su: mis (sa sve š koje je malo stidljivo ali tu je), maca, koka.... zatim pevanje pesmica gde ona sama sebi doduse u brady ponavlja .... ali peva eci peci pec,.... zatim ide MACA oko TEBE.... ringe ringe RAJAAA....Bila je bolesna .... dobila je upalu grla i imala temperaturu tako da iskreno nisam navaljivala oko neke igre i prica... pustila sam je da joj prodje upalica pa da dobijem njemu paznju za dalje.Inace htela sam da kazem kao ideju drugima... pokazni prstic smo dobili (davno) ali tako sto smo vezbali probadanje baloncica. Kupila sam onu sapunicu koja pravi balonicice i za vreme svakog kupanja to smo duvali i prsticem jurili.... Pozdrav drugari, evo i ja da se oglasim posle 5 meseci. Da vidite gde smo. Sta se sve izdesavalo.... u ovoh 5 meseci bili smo jednom u bolnici zbog virusa (nije korona). Lezale smo par dana i nismo gasili crtani. Poset_ili smo logopeda i uradili neke testove... njegov stav je bio da je devojka super. O autizmu nema govora, samo eto da se sto vise radi... da se sto vise prica, imenuje i da se crtaci potpuno ugase. Da sam ga poslusala nisam... ne zato sto nisam htela, nego zato sto jednostavno nekad nisam mogla. Pored jos dvoje dece i muza ... morala sam i da operem i da skuvam i da pocistim a to je ponekad iziskivalo da upalim detetu crtani. Razmisljala sam bolje da gleda crtani nego da mi se mota oko sporeta da je poparim ili opecem. Da li sam pogresila... ne znam... ponekad me bas grize savest zbog toga. A sta se izdesavalo sa devojkom... Devojka je u medjuvremenu za ovih par meseci naucila... brojeve do 10... brojimo igracke, kamencice... sve sto nam padne saka. Sad nabadamo do 20 i ide nam polako. Ali.... pored tableta naucila je i da broji na engleskom... zatim naucilq je sve boje na srpskom. Na potanje koja je ovo boja... onda odgovara.... ali onda je gledala te iste boje na tabletu i sad ih sve imenuje na eng. Naucila je 15ak slova.... ali zato zna da otpeva celu abecedu ....to je vise interesantno jer je pevljiva pesmica za razliku od cirilice... sto se ostalog tice... pojavila su se i neka spaja ja koja glupe recenicu (evo je seka, evo ga tata, cao baba, mala kuca, velika maca) Naucila je sve naloge.. daj carape (ona ih nadje i donese) odnesi tati... daj mami... baci u kantu... Na sprskom pevamo nekoliko pesmica i to peva sve reci .... ne samo poneku. Ali ... vodu i dalje trazi na prst i na mmmm... ali zato je mleko mleko.. keks keks... banana je nana... Slikovnice i slicice nama nisu bile interesantne ni malo. Ali zato obozava one drvene table sa brojevila i slovima. Mi smo se igrali sa tim... tipa sakrijem pa trazimo i tako je naucila...kod nje nikad nije palio skolski sistem "sedi, gledaj ovde i uci) Najvise stvari naucila je sa crtanjem. I to flomasterima. Pre neki dan je na onoj tabli za decu nacrtala krug i imenovala sve.... glava, oko, nos, uvo... drugo uvo i kooosaaa. I to sve kad je raspolozena kad ona hoce. Aktivni recnik nam je mali.... i dalje dobija sve sto pozeli na mmm i ja je tako sputavam. Svo ovo vreme sam u kontaktu sa logopedom.... posaljem po neki izvestaj. On je odusevljen napretkom do trenutka dok nije cuo da pola stvari prica na eng. E tad me namazao na keca i bas me onako nagrdio.... a ja bila sva srecna sto je bilo sta naucila. Razmisljam sta da je u dvojezicnoj porodici gde se pricaju dva ili vise jezika...pa sam se sva snuzdila. Za nedelju dana imamo kontrolu kod logopeda da vidimo napredak ... Tad puni dve godinice pa ce on dati opet neki savet. Sta vi mislite iz vaseg iskustva koje ste imale sa vasom decom. Jesam li bas puno pogresila sto sam je pustila??? Imate li koji savet jos da mi predlozite? Eto zanima me bas sta vi iz iskustva mislite? I izvinite zbog kucanja, nabacala sam sve kucajuci preko telefon. Ljubim vas sve
|