Peace*
|
Možda bi bilo zgodnije da ti pišem u temi o ekcemu, ali hajde za sada ovde par reči, pa ćemo videti na koju stranu će tema otići. Moj mlađi sin je ekcem dobio sa 2 meseca, što je kulminiralio sa 4,5 meseca kada smo završili u bolnici. Naš ekcem bio je povezan sa alergijom na protein kravljeg mleka (kazein). Izbacivanjem istog, i uz jaku erapiju kortikosteroidima i antibioticima (jer se ekcem inficirao), stanje se stabilizovalo. Sada ima 3 godine. Osnovna pravila kod ekcema su: mazati kožu da se ne suši (Pantenol, Galsana, Mustela ili neka druga emolijentna krema), voda suši kožu, što naravno ne znači da nećeš kupati dete, ali svedi na minimum, veš prati bez oplemenjivača rublja, dva puta ispirati (mi smo nedavno vratili oplemenjivač u upotrebu ali koristim pola od predviđene doze). Ono što je takođe tipično je da koža reaguje na zimu. Reaguje i "zdrava koža", a ne ekcematozna. Takođe, bilo koji stres može uticati na pojavu ekcema. A ono što je najbitnije: leti se ekcem uglavnom povlači, prija mu sunce i morska voda (naravno ne uvoditi dete u slanu vodu ako ima žive rane, ali ako zalečiš, koža će se oporaviti i duže ostati zdrava), dok sa pojavom jeseni i zime, ekcem se vraća i jačem ili slabijem obliku. Takođe, pad imuniteta dovodi do pojave ekcema. Pošto je tvojoj devojčici ekcem samo na obrazima, pretpostavljam da nema veze sa oplemenjivačem rublja, i nagađam da je samo hladniji vazduh, i predložila bih da prošetaš po apotekama i tražiš testere emolijentnih krema. Mnogo su skupe, a ne prija svakome ista. Još jedna od kremica koja je mom sinu prijala je Dermalex za atopijski dermatitis. Bez da aludiram na bilo šta, napisala bih još nešto: Reakcija na hranu na koju je neko alergičan ne mora da se pojavi istog časa kada se konzumira. Zavisi od stepena alergije, te može da se dogodi da se alergen gomila u organizmu trajnom upotrebom a onda da se ispolji. Takođe, ukidanjem alergena, organizmu treba 3-6 nedelja da se očisti od alergena i da situacija krene na bolje. S druge strane, kažu da kad je dete na nešto alergično, nije bitno dal je uzelo na vrh kašičice ili punu dozu, podjednako je opasno. Tako da... cela ta priča sa alergijama je prilično tapkanje po mraku, individualno je... Nisu vam predlagali alergotestove?
< Poruku je uredio Peace* -- 20.11.2013 8:52:04 >