Christabel -> RE: Testovi za utvrđivanje alergije (28.10.2015 1:47:05)
|
Hvala ti, Tash, na odgovoru. Razumem to za setajuce alergije, ali kad beba pocne da jede, ako alergije setaju, u svakom momentu moze u igri da bude i to sto beba jede, a ne samo majcina ishrana. Sto je jos veci zacarani krug ako beba ne reaguje na nacin koji brzo i jasno ukazuje na odredjenu namirnicu (sto je kod moje slucaj). Za nepouzdanost sam mislila na onu pricu pojedinih lekara da se kod beba vrlo cesto alergija nece ocitati na testu cak i ako postoji (razloga se ne secam, ali znam da mi je logicno delovalo to sto sam procitala). Kod nas u gradu ne postoji alerglog, samim tim ni prick test. Mi smo bili upuceni na gastroenterologa zbog crevnih problema, ali i po njima je tu svasta ok i dozvoljeno. Njegoa dijeta je spram moje bila maciji kasalj, a i kod mene se svasta jos moglo popraviti. Dalje, razumeli mo se da oni alergotestove nece raditi, kod bebe posebno, ni na veci broj namirnica. Po njima jedini validan pokazatelj (zbog lazno negativnih rezultata) je reakcija bebe. I tu se delimicno slazem, ali se tu lako moze desiti da se upadne u zacarani krug, sto se nama ocigledno desava / desavalo. Ne znam ni d li je uopste pametno da trazim uput za alergologa ili da nadjm nekog dobrog privatno. Ovo drugo zato sto sam bilo sta sto sam zakazivala za bebu u NSu ili Bgu cekala za pregled bar 1.5-2 meseca a i sumnjam da bi bilo koji doktor radio prick kad ja zelim i na ono sto mi je sumnjivo. K.vise ne reaguje stolicama, vec neko vreme. Ali, ima ekcem. Pojavio se sa malo vise od 7 punih meseci, par dana nakon druge doze pentaxima. Ne znam od cega je, ali sumnjam na neku od ove tri stvari: 1. ili je na nesto iz vakcine (ali ekcem se prosiruje, ima ga na par mesta po malo), 2.organizam je tako reagovao zbog pada imuniteta narocito sto je dve nedelje od vakcine dobila visoku temperaturu i virusnu infekciju, pa je do danas (mesec i nesto od tog virusa) sa pauzama od po maksimalno sedam dana konstantno bolesna ili prehladjena i uglavnom pod antibioticima, ili 3.reaguje na nesto od hrane sto ona sama jede a jedine stvari koje jede svaki dan su piletina (mada moram pogledati u tefter da li se ekcem javio pre uvodjenja supice ili posle) i Milupa nemlecne riza / riza kukuruz pahuljice (nvodno ciste zitarice i samo to i vitamin b1) koje jede s mojim mlekom (kutije zato sto joj je klasican pirinac bio tesko svarljiv). Mogla bih na dve tri nedelje da ne dajem te Milupe i zamenim ih nekim drugim nemlecnim pahuljicama, ili pirincanim i kukuruznim brasnom ili da u potpunosti izbacim te dve zitarice (jedine zitarice koje smo uveli). Ali to nije prica za ovu temu... I dalje mi treba preporuka za dobog alergologa, privatno, ali nek bude i drzavno. A vama Tash drzim fige da bude onako kako Marko zeli, jer ste stvarno i ti i on zasluzili!
|
|
|
|