Ana RR -> RE: Dohrana (14.3.2011 10:38:28)
|
IZVORNA PORUKA: Anoniman Ceo dan juče sam razmišljala o Jecinoj temi o bebinom doručku, i slučajno vidim na trafici časopis Moja beba, na naslovnoj stranici Hajde da klopamo "pravu" hranu... Naravno da sam kupila novine. Ništa nisam saznala o tom doručku, ali evo kako oni pišu da bi se trebala uboditi čvrsta hrana. Malo sam skratila... mrzelo me baš sve da prepisujem, pa sam prepričala... Evo... 7-mi mesec Najbolje je da počnete zamenom za ručak. Bebu podojiti dva puta do ručka, a onda joj ponudite kašicu od sezonskog voća i sveže isceđeni voćni sok. 8-mi mesec Na redu je možda najteži zadatak, a to je prelazak sa voćnih kašica na one od povrća, koje su po pravilu slankastog ukusa. Jutarnji obrok je i dalje majčino mleko, onda sledi jedan voćni obrok, potom opet podoj, a onda postepeno voćni ručak zamenite onim od povrća (nisam sigurna gde se onda izgubi onaj voćni obrok???) 9-ti mesec Sve ostaje isto samo se u ručak od povrća dodaju meso i riba, a za večeru pored podoja, bebi možete da date mlečnu kašu od pirinčanih, kukuruznih ili zobenih pahuljica. 10. i 11-ti mesec Ovde meni ima previše obroka... Raspored hranjenja: - odmah nakon buđenja podoj ili adapt. mleko - doručak: mlečna kašica od žitarica ili „plazma" keksa - ručak: povrće i meso sa dodatkom hleba, testenine ili pirinča - popodne: podoj ili flašica adapt. Mleka - užina: voćni sok ili kašica od povrća - večera: mlečna kašica - pred spavanje: podoj ili flašica adapt. Mleka 12-ti mesec Raspored obroka: - doručak - užina - ručak - užina - večera - flašica. Posle 1.og rođendana: Dnevni meni trba sastaviti tako u njemu svakodnevno budu uključeni: mleko i mlečni proizvodi, jaja, voće i sveži voćni sokovi, povrće, meso, riba, žitarice i testenina. Ubacila sam svoje komentare ljubičastim. Opšte je poznato na forumu da ja ne mislim da je dobro da se detetu čvrsta hrana uvodi tek nakon 6 meseci, ali, pošto vidim da sve više vas baš tako uvodi obroke, eto prepisala sam vam savete iz novina. IZVORNA PORUKA: sani ja sam ovo nasla vezano za dohranu pa pogledajte mozda nekome bude od koristi ISHRANA ODOJCETA SA NAVRSENA 4 MESECA Žitarice su prva hrana za odojče. Odličan su izvor gvožđa, vitamina B i kalorija koje su bebi potrebne za pravilan rast i razvoj. Prve žitarica koje se daju su pirinčane i kukuruzne, lako su svarljive i izazivaju najmanje alergija, pošto ne sadrže gluten. U početku treba davati malu količinu žitarica zbog mogućnosti nastanka alergijskih reakcija. Količinu žitarica postepeno povećavati do količine do 120/150 ml. Obrok uvek davati kašičicom, nikad pomocu flašice, kako bi se smanjio rizik od nastanka karijesa. Povrće je izvor vitamina i minerala neophodnih za rast i razvoj. Povrće se uvodi polovinom petog meseca. Preporučuje se da prvo povrće bude blagog ukusa kao što su krompir i šargarepa, a zatim bundeva, grašak, karfiol, tikvice... Kada je u bebinu ishranu uvedeno povrće, treba početi sa uvođenjem voća. Voće se daje u obliku sokova i kaša. Kiselo voće se ne preporučuje, pošto može da dovede do iritacije digestivnog sistema. Davanje bobičastog voća treba odložiti do navršenih godinu dana zbog visoke alergenosti. MESO je neophodan izvor gvožđa u ishranu se uvodi sa navršenih šest meseci. Zbog lakšeg gutanja, meso treba davati sa povrćem i to najpre pasirano, potom gnječeno pa seckano. Od mesa odojčetu dajemo piletinu, ćuretinu, junetinu, teletinu. Nakon mesa, u ishranu se uvodi žumance; počinje se sa ¼ tvrdo kuvanog, koje se kombinuje sa žitaricama ili povrćem. Belance se uvodi nakon prve godine. ŠTA TREBA IZBEGAVATI U PRVIM MESECIMA NEMLEČNE ISHRANE Pšenicu, jaja, citrusno voće zbog alergija. Spanać, cvekla, tamno zeleno povrće, imaju visok nivo nitrata koji smanjuju bebin hemoglobin. U ishranu se uključuje tek posle drugog povrća. Med ne uvoditi pre druge godine, jer ponekad sadrže spore bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva teška oboljenja kod odojčadi. Hranu ne treba soliti, pošto odojčad nemaju sklonost ka slanoj hrani, pa dodavanje soli može da optereti njihove bubrege. NUTRITIVNE PREPORUKE Počnite sa uvođenjem čvrste hrane u uzrastu od 4 do 6 meseci. Postepeno uvodite novu hranu. Ne insistirajte na dovršenju obroka po svaku cenu. Ako beba ne želi novu hranu, ne forsirajte, pokušajte opet za par dana. Hranu spremajte kod kuće, jer je ukusnija, zdravija i sadrži manje skroba, šećera i vode od onih u teglicama. Nemojte dodavati so i šećer. Hranu servirati na sobnoj temperaturi, ne sme da stoji duže od dva sata. Dobro očistite voće i povrće, sa mesa skinite žilice i kožu. Kuvajte hranu u malo vode i tu vodu koristite za pravljenje pirea. Bebu hranite u vreme vašeg obroka. RASPORED OBROKA: Odojče uzrasta od 4 meseca: Rano jutro: podoj ili mlečna formula Doručak: podoj ili mlečna formula Ručak: podoj ili mlečna formula Kasno popodne: žitarice Večera: podoj ili mlečna formula Pre spavanja: podoj ili mlečna formula Odojče uzrasta od 5 meseci: Rano jutro: podoj ili mlečna formula Doručak: podoj ili mlečna formula Ručak: pire od povrća Kasno popodne: žitarice Večera: podoj ili mlečna formula Pre spavanja: podoj ili mlečna formula Izmedju obroka: razblažen voćni sok Odojče uzrasta 5,5 meseci: Doručak: žitarice sa voćem ili podoj Ručak: pire od povrća Kasno popodne: voćni sok ili pire od voća Večera: žitarice Pre spavanja: podoj ili mlečna formula Odojče uzrasta 6 meseci: Rano jutro: podoj ili mlečna formula Doručak: žitarice sa voćem Ručak: meso sa povrćem Kasno popodne: voćni sok Večera: žitna kaša Pre spavanja: podoj ili mlečna formula Odojče uzrasta od 7 meseci: Rano jutro: podoj ili mlečna formula Doručak: palenta sa jogurtom Ručak: meso ili kuvano žumance sa povrćem Kasno popodne: voćni sok ili pire od voća Večera: žitna kaša Pre spavanja: podoj ili mlečna formula Dnevni obrok odojčeta sa navršenih 8 meseci Rano jutro: podoj ili adaptirana formula Doručak: žitarice ili kuvano žumance, jogurt, integralna kifla Užina: voćni sok Ručak: meso ili riba sa povrćem Uzina 2: voće Večera: pita ili pasta sa sirom Dnevni obrok odojčeta od 9 do 12 meseci Rano jutro: podoj ili adaptirana formula Doručak: žitarice sa jogurtom Užina: voćni sok Ručak: meso, riba, povrće Uzina 2: voće Večera: palenta, makaroni ili štrudla sa sirom, jabukama IZVOR: http://www.zalogaj.com IZVORNA PORUKA: maša Eto, po ovome što si ti , Sani, napisala ja sam krenula kako treba, a kad sam se raspitivala čak ni dr nije bila izričita u tome sa čim krenuti. IZVORNA PORUKA: mihi Da i meni su rekli da je ovako kako je SANI napisala samo mi se čini da je premalo mleka u 5. i 6. mesecu. IZVORNA PORUKA: Anoniman Da, sa 5 ima 4 a sa 6 svega 2... Sada razmišljam, mislim da je moj Luka tada još uvek imao 3 mlečna obroka... tek po njegovoj želji je smanjeno na 2... ali mislim dosta kasnije (sa 2,5 meseca je izbacio noćni podoj, spavao je od 19.30 do 7h otprilike). IZVORNA PORUKA: gagana83 Najbolje kombinacije namirnica za bebin rucak pirinac - spanac - sargarepa - zumance krompir - blitva - bundeva - piletina kukuruz - spanac - sargarepa -curetina pirinac - blitva - sargarepa - riba krompir - kelj - sargarepa - socivo kukuruz - kupus - sargarepa - teletina krompir - grasak - sargarepa - piletina,curetina ili junetina integralni pirinac - boranija - sargarepa - piletina,curetina ili junetina testenine bez jaja - persun,luk - kuvani paradajz - junetina krompir - spanac ili blitva - sargarepa - zumance Izvor-Kuvar za bebe-Vodic za roditelje IZVORNA PORUKA: *Alexx* Pa pretpostavljam da u ta dva mlečna obroka popije po 250 ml mleka. Onda nije malo Zato sam ja ostavila podoje, baš zbog tih obaveznih 500-700ml mleka. IZVORNA PORUKA: eugenija IZVORNA PORUKA: Alexx RR popije po 250 ml mleka. uuuuuu... Viko popije 150 - 180. A nekad samo 100. IZVORNA PORUKA: *Alexx* A, nisam ja to smislila, tako mi rekla dr. Kao, mora pola litra mleka dnevno, zbog anemije? Ma nemam pojma, meni ništa ionako tu nije jasno. Mislim, da se razumemo, sve mi radimo kako mislimo da treba, i mislim da ništa ne grešimo, kako god da radimo, jer prosto ne možemo mnogo pogrešiti. IZVORNA PORUKA: gagana83 Ma nema sanse da popije 250 ml,ja sam srecna kad popije 160! To bi bilo u proseku 300 ml,ali ako racunamo i mleko koje dobije iz cvrste hrane onda bi imalo 500ml ukupno. IZVORNA PORUKA: Lu RR Alexx ja sam dobila ovakvu info od pedijatrice, znači ovo nije vezano za dohranu odnosno AD mlijeko,njega sam davala po uputama na kutiji,nego za kravlje mlijeko. Djeca kravlje mlijeko treba da piju pola litra dnevno,ne preporučuje se više,jer im u suprotnom umanjuje apetit za drugom hranom,pa otud onda mogućnost od anemije. Poznajem slučaj gdje je dijete pilo mlijeka oko 1,5 litra prije godine dana pa nadalje do skoro treće i zbog toga ne jede čvrstu hranu koliko bi trebalo i anemično je. IZVORNA PORUKA: Nedja RR Nama je dr, za kravlje mleko, rekla maksimum 750ml dnevno, a optimum 500ml. Nesa moze ceo dan da pije obicno i cokoladno mleko, jedva se ukombinujemo sa 7,5 dl, pogotovo sto se on uspavljuje mlekom, a uspavljuje se tri puta na dan...ali njemu apetit...ne da nije smanjen...nego jede kao mecava,i jede sve. IZVORNA PORUKA: New Mom Ja nikako da se ispetljam! Naš dan (8 meseci stara) izgleda ovako: -buđenje oko 8h - podoj -užina - voćna kašica -podoj -ručak - povrće sa mesom ili žumancetom, uz pirinač ili testeninu -večera - žitarice u kombinaciji sa nečim -pred spavanje - podoj I plus se budi još 2 puta u međuvremenu noću zarad podoja. A ručak više brljavi nego što jede (i faktički vrišti sledećih sat vremena, jer je gladna). IZVORNA PORUKA: Tash IZVORNA PORUKA: Tash BTW, neko je pitao nedavno... u bolnici smućkana ad mleka stoje u frižideru 12 sati (toliko se čuvaju), pa se podgrevaju po potrebi u ključaloj vodi. Hoću reći, mogu da stoje u frižideru 12 sati. IZVORNA PORUKA: aster Mi imamo problem jer ne smemo da koristimo mlečne proizvode i mleko, pa nam je baš teško da kombinujemo ideje su dobrodošle Mi sa 9 i po meseci imamo sledeći meni čim ustane siki oko 8 doručak - palenta napravljena sa vodom i ubačena banana ili žitarice sa glutenom koje namestim sa voćnim sokom oko 10 - pola 11 užina - voće oko pola 1-1 ručak - meso i povrće ili žumance i povrće oko pola 4- 4 užina - bundeva ili banana (ako ujutru nismo već smazali bananu) ili šargarepa oko pola 7-7 večera - žitna kaša napravljena sa voćnim sokom i obično ubacim malo voća( znam da ne valja tako kasno da dajem voće, ali baš i nemam puno izbora) posle kupanja, negde oko pola 8-8 siki Siskamo i nekoliko puta u toku noći, a i preko dana kad je gladan, žedan ili baš nervozan, 2 do 4-5 puta
|
|
|
|