caca81
|
IZVORNA PORUKA: Anhelito Mame,iscitala sam sve teme vezane za jaslice i vrtic ali nisam dobila odgovore koje trazim. Moje dete (godinu dana) bi uskoro trebalo da krene u jaslice pa me interesuju neke stvari koje cu ja naravno i da pitam i u samim jaslcama. Kako deca jedu tamo,sami ili ih hrane, kako funkcionise presvlacenje, kako spavanje. Kako se ponasaju prema onima koji jos uvek puze, kako uopste protekne dan u jaslicam ajednoj bebi od godinu dana? Interesuje me kakva je praksa u BG-u Moje dete je sa godinu dana krenulo u jaslice u BG-u, i pošto sam ja tako i planirala, već sa deset meseci sam ga odvikavala od flašice i nudila da pije na šolju. Što se tiče hranjenja, u početku hrane decu, možda nekih mesec-dva, ali sa tendencijom da deca sama jedu, one im iseku na parčiće, deca mogu rukicama da jedu čvrstu hranu. U početku dopuštaju i nošenje flašica, pa im u njih sipaju, mleko, čaj, kakao...šta već ima za doručak, kao i vodu. Što se tiče spavanja, kod nas je sledeći režim, a verujem da je tako i u većini vrtića. 8-8:30h doručak 10h uužina (voćna) 11-11:30h ručak 12-14h spavanje 14:30h užina (obično neki kolač, pita, griz, puding, keks...i određeni napitak uz to) Što se tiče presvlačenja, svaki dan donosiš tri pelene, tako da ih triput presvuku. U nekim vrtićima savetuju da može da se donese celo pakovanje pelena, ali to mi nije baš isplativo, jer tada uzimaju iz tog pakovanja i pelenu za drugu decu....pa mi je ovako bilo logičnije. Naravno, ako poptroše tri pelene, a dete se ukaki, pozajme nečiju pelenu i presvuku dete. Deca koja još ne hodaju imaju iste aktivnosti kao i ostala deca, samo što spavaju u krevetiću, a ne na krevetima. Ako imaš još pitanja i nedoumica, tu sam.
|