Dada81 -> RE: Nestlé u septembru nagrađuje najbolje forumaše! (27.9.2014 2:48:27)
|
Jeste vec sve napisano,ali ja to moram ''''izbaciti''''iz sebe kad ne stigohpre i nevezano za nagradu i ja malo pametovati ,Klari izvini[sm=smiley36.gif] Od onoh sto procitah na sajtu Nestle, postujem savete oko uvodjenja dohrane i unosa folne u trudnoci: -Na primer, folna kiselina je neophodna za sprečavanje oštećenja nervnih vlakana. Stoga se preporučuje pre i tokom trudnoće uzimanje suplemenata koji sadrže folnu kiselinu,dokozaheksaensku kiselinu (DHA) i arahidonsku kiselinu (ARA), kao dodaci uravnoteženoj ishrani. -Uvođenje novih vrsta hrane neka bude postepeno – napravite razmak od nekoliko dana (4 do 5) između davanja novih namirnica kako biste eventualno uočili je li beba razvila neku negativnu reakciju na hranu (alergiju). -U hranu nemojte dodavate začine, so i šećer. A,ovo je najlepse : Ukratko, koristi koje ima beba od majčinog mleka su sledeće: Podsticanje crevne flore bogate korisnim probiotičkim bakterijama: samo jedna doza majčinog mleka sadrži milione Bifidobakterije koje ojačavaju bebin odbrambeni mehanizam Zaštita od buduće gojaznosti i dijabetesa tipa II, kao i hroničnih bolesti u odrasloj dobi Prevencija alergija Osnažuje se imuni sistem zahvaljujući polizasićene masnim kiselinama (LC-PUFA), kao što su dokozaheksaenska kiselina (DHA) i arahidonska kiselina (ARA), pri čemu potonja takođe pomaže u razvoju vida. Najlepse sto mu je uvek idealna temperatura,uvek je pri ruci,a bila sam i zadivljena majkom prirodom i proizvodnjom mleka,iako mi neki dan nije bilo dobro i slabo sta sam mogla jesti,dete je bilo mirno. Pila sam folnu kiselinu dva-tri meseca pre trudnoce (a,tako bih i sada uradila)i posle po preporuci ginekologa Prenatal vitamine. So i secer nisam davala prvom detetu,jednom malo u caj i to je to.A,sada moram priznati,od neki dan Marku dodam malo ,vrlo malo morske soli,kupila neki dan,onu sto se samelje direktno,pa se lepo i dozira. Dali su mi savet i za belance-nikako pre godinu,jak je alergen,ali eto pre vakcine koju dobijaju od godinu dana treba dati malo belanca.Toga cu se i sada pridrzavati,jer sam sa Davidom prolazila fazu uzasnog upoznavanja sa atopijskim dermatitisom.Pa smo morali paziti sta jesti. Vec sam pisala imao je jaku alergiju na kikiriki,a probao je smoki tek posle godinu dana i imao jak osip oko usana.Sreca,ni on nije voleo smoki,video da drugi jedu,ali mu se i lepio za nepce pa ga se i plasio. Zanimljivo jos i kada susam sameljete u blenderu dobijete mleko ,to radi moja zaova.[sm=smiley1.gif]Ona to pije kada posti,uopste nije lose. Cimet ,kao i kakao bogat je kalcijumom.Bebe vec mogu cimet posle 6 mes.(ima u Dm-u neki cejlonski cimet,planiram kupiti) Savet nase clanice nutricioniste,kada sam rekla da bih pravila hleb ,ali zbog bebe bez kvasca ,kaze beli hleb je bolje kada se uvodi u ishranu/dohranu,nema potrebe integralni. Jos nesto sto ni ja nisam bas znala je da krompir ne utice na zatvor kod beba,pirinac da,ali zbog svog sastava krompir se sme davati i bebama sa zatvorom uz druge ''''lakse''''namirnice.
|
|
|
|