Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 18:34:12
|
|
|
|
Sarav
|
Moram da se pohvalim, mi već neko vreme uvodimo nemlečni obrok. Za sad beba ručka pirinač, krompir, šargarepu i jabuku. Šta ste još od voća davale u 4.mesecu? Jabuku sam kuvala, danas je pojela polovinu velike jabuke. Čitala sam par strana unazad ali nisam našla.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 18:54:39
|
|
|
|
Maslacak15
|
iskreno ja mislim da je to bas prerano. Ni jedna svetska pedijatrijska organizacija ne preporucuje uvodjenje bilo cega osim mleka pre punih 4. meseca. I to je rano. Iskreno, pre navrsenih pola godine nema potrebe za pravim obrocima....Niti to deci nesto znaci, jer creva nisu spremna da tu hranu obrade, samo im protrci kroz organizam. Ja sam pocela sa nekim kasicama sa punih pet meseci, alil ne mogu da kazem da su bog zna sta jeli dok nisu samostalno sedeli, znaci sa pola godine. Inace sa istih pola godine imali su obojica po 10 kg ( tako da toliko o tome da cisto mleko nije dovoljno). Ne bih da bilo koga kritikujem, svaka majka odlucuje naravno za svoje dete ali po mom misljenju nema medicinskog/bioloskog razloga za zurbu. Naprotiv.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 19:28:21
|
|
|
|
Sarav
|
Ne, nismo se razumele. Moja beba je 28.jula napunila 4 meseca i počela sam da uvodim nemlečnu ishranu. Naravno, sve po savetu pedijatra, ništa ja tu ne pametujem sama. Interesuje me šta su druge mame uvodile prvo od voća, nemam ideju šta posle jabuke.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 19:32:43
|
|
|
|
Maslacak15
|
Avokado i banana mogu rano i super su u miksu kao Smoothy...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 19:40:11
|
|
|
|
Sanjica26 RR
|
Ni mi nismo tako rano uvodili. Previse je rano. Slazem se sa Maslackom. Mozw kombinacija banana i avokado. Ali svaka namirnica se posebno uvodi. Samo polako. Pozdrav!
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 13.8.2017 20:38:23
|
|
|
|
veselicaa
|
Sada je sve drugacije nego pre 10 ili 7 godina,ja sam prvom detetu dala voce i povrce sa 5,5,drugom sa 6 a sada sa 4,5 mada nije htela pa recimo da je pocela da jede sa punih 5.Mada po meni je sve pre sestog prerano pogotovo kada dete sisa,ja sada bebi nisam ni vodu davala dok nisam krenula da je hranim.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 17.8.2017 11:58:07
|
|
|
|
krin 40
|
I ja deci pre 6 meseci nisam ništa davala,ni vodu.Tako sam planirala i sa D ali sada imam dilemu.D ima dva ipo meseca i on već mesec dana ne jede noću.To se do kontrole u drugom mesecu nije odrazilo na napredovanje.Medjutim on taj prvi jutarnji podoj posle budjenja pomera i sada dete ne jede bukvalno 11h(od osam-pola devet uveče do pola osam ujutro).Da li da mu uvedem sa tri puna meseca žitarice pre spavanja uz dojenje.Ja sam non stop u tripu da je to mnogo sati bez hrane.On je zadovoljan i veseo kada se probudi.Ne znam šta da radim?
< Poruku je uredio krin 40 -- 17.8.2017 11:59:47 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 17.8.2017 12:39:34
|
|
|
|
IvanaSK RR
|
Krin, ja mislim da je suvise rano. Koliko je dobio prethodni mesec? Neke bebe su takve, izbace podoje ranije nego druge. Sad opet citam temu, dobio je 1.2 kg. O cemu ti pricas?? Kako malo??
< Poruku je uredio IvanaSK RR -- 17.8.2017 12:42:24 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 17.8.2017 12:51:49
|
|
|
|
krin 40
|
Draga nisam mislila da je malo😁Možda sam pogrešno objasnila.Htedoh reći da je tada jeo bar na osam sati.Sad ne jede 11h! I ja mislim da je rano.Ali brine me da mu to nije ok i da mu je to nedovoljno.Ja jesam gajila dvoje i isto nisu jeli noću.Ali posle kupanja i hranjenja u 20h sisali bi u 23h pa spavali do 8h.
< Poruku je uredio krin 40 -- 17.8.2017 12:54:48 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 20.9.2017 21:55:10
|
|
|
|
lukaandrej
|
dajte mi savet koju bih mogla prvu kasicu da napravim,imamo 4 meseca? pozdrav mameee
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 20.9.2017 22:13:38
|
|
|
|
Sanjica26 RR
|
lukaandrej jel tvoja beba sisa ili je dohranjujes? Bez obzira ja bih sacekala jos malo. Ne bih je uvodila ako lepo napreduje.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 20.9.2017 22:42:32
|
|
|
|
lukaandrej
|
sisa,ali ja imam utisak kao da mu treba jos,nekako mi kratko sisa,mada doktorka kaze da mu je dobra tezina.A on je mirna beba,retko kad zaplace,cak i kad je gladan ne place,samo se uzvrpolji,pa sad nzm.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 21.9.2017 7:39:05
|
|
|
|
IvanaSK RR
|
Mi smo krenuli sa pirincanim pahuljicama, Milupa, Hip, Nestle, Baby king... Posle njih smo povrce, šargarepa, krompir, tikvica... Pa voce, i oko sestog meseca meso.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 21.9.2017 8:34:04
|
|
|
|
Anck Su Nmaun
|
Ja sam sa svo troje krenula oko 4 meseca sa kasicama. Miluiopa su mi naj lepse za pocetak. zatim povrce, sargarepica, tikvica..
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 21.9.2017 10:53:25
|
|
|
|
lukaandrej
|
ja sam starijem davala vocne prvo,msm juvitanu,tad nisam imala mleka,bili smo u bolnici,a tamo naravno,nikad da ti donesu vodu za dohranu,ili donesu hladnu,pa sam morala da mu dam,nije cak imao ni puna 4.A sad bih pocela sa pirincanim,ne bih odmah vocne.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 21.9.2017 11:11:31
|
|
|
|
Milena18
|
Lukaandrej, nemoj da te brine to što sisa kratko. Tako je i moja beba kad je bila tog uzrasta. Nekad je sisala samo po minut-dva, ali očigledno je i tada imala dobar cug Vidiš i sama da ti on lepo napreduje. Ja sam M uvela pirinčane Millupa pahuljice malo pre nego što je napunila pet meseci, ali da nije imala refluks verovatno bih sačekala još mesec dana.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 21.9.2017 12:42:25
|
|
|
|
lukaandrej
|
Pa to, on bas kratko sisa, ali i ne place, kapiram da nije gladan :) hvala na savetima divne ste
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 10:49:20
|
|
|
|
Tatjana.87
|
Ja imam dilemu,u petak smo bili kod lekara i pitala sam doktoricu da li sa cvrstom hranom moze da se saceka do 6 meseci ona je bukvalno rekla Ne pocinjite sa cetiri i da on do decembra treba vec i meso da jede Molim pomoc i savet,bas bih volela da samo siki kako to da izvedem a da dr. ne sazna i da me ne grdi!? I kako to ide da li bukvalno svaka tri dana da mu uvodim te zitarice,pa onda kombinujem sa povrcem ili prvo same zitarice pa samo povrce? Sve mi se izmesalo u glavi!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 11:00:05
|
|
|
|
emicaa
|
Tatjana tvoje je dijete,ti najbolje znas sta mu treba.Ako lijepo napreduje nema potrebe da dajes prije 6 mjeseci.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 11:11:42
|
|
|
|
Tatjana.87
|
Plasim se zato sto je izmedju dve kontrole za pola vremena je napredovao a za drugu polovinu nesto jako malo, ali se to potrefilo sa urinarnom infekcijo bar je dr rekla da ima veze sa time,pa da je i to razlog sto bi trebala da mu uvedem cvrstu hranu!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 11:25:47
|
|
|
|
krin 40
|
Tatjana ako krećeš sa čvrstom hranom uvodiš je postepeno.Kreneš prvo sa žitaricama.Uvek pre podne zbog eventualnih alergijskih reakcija.Tri dana žitarice. Onda krečeš prvo sa povrćem.Isto pre podne jedna vrsta tri dana.Npr šargarepicu.Pa onda npr krompir tri dana.Pa onda ako nema problema kombinaciju šargarepice i krompira..i tako redom.Posle povrća uvodiš voće.Svaka namirnica posebno i posle nje dva tri dana pratiš bebinu reakciju.Po meni ne moraš da kuvaš za dva dana na pičetku jer beba jede po nekoliko kašikica
< Poruku je uredio krin 40 -- 25.9.2017 11:28:12 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 11:28:41
|
|
|
|
Sarav
|
Britanska pedijatrija škola je odavno napustila stavove i preporuke SZO po pitanju uvođenja nemlečne ishrane,pa otud i razmimoilaženje u stavovima naših pedijatra. Gastoenterolozi savetuju uvođenje nemlečni ishrane između 4. i 6.meseca zbog toga što se beba blagovremeno privikava na ukuse, smanjuje se mogućnost javljanja netolerancije na gluten i pravilno se razvija digestivni trakt u celosti. Studije pokazuju da deca koja krenu sa nemlečni ishranom posle 6.meseca teže prihvataju ili uopšte ne prihvataju te ukuse čak i u 12.mesecu. Niko ne kaže da beba samo od dojenja ne napreduje dovoljno, ali svakako treba blagovremeno uvoditi nove ukuse.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 11:32:09
|
|
|
|
Sarav
|
Inače, od žitarica se prvo uvodi pirinač i kukuruz (jer nema gluten u njima), povrće i voće sa naših prostora.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 13:10:46
|
|
|
|
Tatjana.87
|
A da li ja mogu npr sa neka 4 ipo meseca da pokusam to redom sa par kasicica svaki dan tih bezglutenskih kasica, pa da pravim neke pauze ili da svaka tri dana uvedem opet nesto od povrca npr. U stvari moje pitanje je da li ja mogu njemu sa tih cetiri ipo meseca samo da dajem po tih par kasicica cisto da se upozna sa ukusima? I da li i u tom slucaju moram i vodu da mu uvedem?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci - IV deo 25.9.2017 13:19:21
|
|
|
|
krin 40
|
Možeš kako god samo je važno jednu po jednu namirnicu zbog mogućih alergija
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Prirodan izbor za miran san vaših mališanaNedostatak istog može negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje roditelja, smanjujući njihovu sposobnost da se no...
Kalendar vakcinacijeVaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je pre...
Anketa
vaspitanjesupermDa li treba razmaziti decu?da (
47%)
ne (
53%)
Ukupan broj glasova: 96Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!