dorica -> RE: laparaskopija u ginekologiji (16.2.2010 21:49:31)
|
Cao svima! Nova sam ovde i zaista se slabo snalazim, pa vas molim za pomoc ako nesto ne bude u redu... ne znam da li treba da pisem na ovu temu, ali uputite me na drugo mesto ukoliko nesto ne valja... Hvala! Imam 23 godine i dijagnoza mi je amenoreja sekundarna... tu dijagnozu je ginekolog postavio po sopstvenom nahodjenju bez ikakvih ispitivanja, a to kazem jer se moj slucaj ne poklapa sa nekim osnovnim karakteristikama te amenoreje. Pre tacno 7 meseci sam bila na pregledu i ustanovljena mi je ranica na grlicu materice koja je uklonjena jer idem redovno na sve kontrole i na vreme je otkrivena, sve je bilo ok... U braku sam 6 meseci i pocela sam sa ispitivanjem hormona, odnosno, drugi ginekolog mi je savetovao da sve ispitam i da nakon toga utvrdi da li imam plodne dane, kada su itd, da bi video kada, kako i da li cu moci da zatrudnim, jer moj dugogodisnji ginekolog to uopste nije ispitao . Pre nego sto sam trebala da izvadim krv i odradim sve te analize rekao mi je da popijem Primolut Nor da izazovem ciklus i nakon toga da mu se javim... Popila sam taj Primolut kako je i rekao i cekala da dobijem, medjutim nista! 5 dana nakon tih lekova osetila sam ostar bol u stomaku kao kad treba da dobijem ali nista. Naredne dve nedelje sam imala osecaj da cu dobiti ali nista. Jedina promena koju sam osetila bila je ta sto mi stomak polako rastao, i malo sam se kao gojila. Medjutim nije to bilo gojenje nego neka nadutost i konstantno mokrenje. Jedan dan sam otisla kod zene koja mi sije stvari, i kada me je izmerila rekla je da misli kako sam u drugom stanju. Mere su joj bile cudne. Odmah nakon toga sam otisla u apoteku i kupila test, a dan ranije zakazala pregled kod mog ginekologa kako bih otisla na rutinsku kontrolu. Test je bio pozitivan! Ne znam zasto ali nisam se previse radovala, kao da sam znala da nesto nije u redu. Sacekala sam vece i otisla na pregled, da bi mi on rekao kako nista ne vidi u materici, ali nije siguran za jajovode, pa ce mi izvaditi krv da uradi bhcg i da dodjem sutra po rezultate. Nikakve promene, tegobe ili bilo kakve poteskoce nisam osecala, samo sam bila uznemirena. Ujutro kada sam ustala osetila sam opet onaj bol, kao pred dobijanje i sad kad analiziram verovatno je taj pregled samo podstakao da krenu bolovi, ali sam sacekala vece da odem po rezultate. Odlazim tamo( inace to je privatna ordinacija) i sestra mi kaze kako sam trudna i da mi je povisen bhcg, tada je iznosio 765. Kaze mi da doktor jos uvek nije tu i da dodjem za sat vremena mora se konsultovati sa njim. Dolazim kasnije opet, da bi mi ona rekla kako mi je doktor zakazao pregled za sledecu sredu i da se vdimo tad! Navodno on ne moze da vidi trudnocu u materici ako je bhcg ispod 1000! Ali vece pre je sumnjao na vanmatericnu trudnocu i rekao da ce sutra odraditi pregled, ali verovatno je imao puno njih u redu pa nije stigao! Sada to vise nije ni vazno! Odlazim kuci i pocinju grozni bolovi, stomak se nadima, kao da sam u petom mesecu! Svi misle da umislajm to je na nervnoj bazi, kao da ja ne bih to volela, kao da ja ne bih volela da je sve bilo drugacije! Ali, sva sreca pa sam to vece imala rodjaku u betaniji i da me je primila, mada sam i ja resila odjednom da idem jer sam se bojala noci! Otisla sam tamo i svi su se uzmuvali, bhcg je bio 800, bili su u cudu kako moj ginekolog to nije video, pregledali me 20 minuta da bi me zamolili da mirujem i docekam jutro da rade laparoskopiju i da prodje bezbolnije! Da ne duzim, sacekala sam jutro iako sam malo porkrvarila, kazu verovatno od pregleda, ali su mi sacuvali jajovod, jer sam dosla na vreme, usisali su kako oni to kazu tu "vodu" i sve se dobro zavrsilo. Predlazu mi hsg za 4 meseca. Nakon svega dolazim do zakljucka da mogu da zatrudnim, ocigledno imam plodne dane, sa te strane problem ne postoji, ali se pitam da li je moguce da je Primolut izazvao tu vanmatericnu trudnocu?! mozda je i podstakao rad hormona i napravio citavu zbrku?! Nikada ranije nisam imala ni pobacaje, ni abortuse niti bilo sta slicno. Da li su oni mozda videli sta je bio uzrok, ili ipak moraju da urade hsg? jos uvek nisam imala kontrolu, tek je 10 dana proslo od operacije, a znate kako je to u drzavnim bolnicama, nemaju bas vremena za nas... Zato sam htela bar malo ovde da se informisem. Zanima me i koliko vrmena ne smem da zatrudnim, koliko sad ne smem da imam odnose... Ako neko bude imao vremena da mi odgovori bila bih mu veoma zahvalna! Pozdrav svima!
|
|
|
|