LunaLu
|
Drage moje, osetila sam potrebu da Vam napisem nesto strucnijih stvari vezano za spinalnu i epiduralnu analgeziju, sto je pravilniji naziv, jer je cilj ovog postupka obezboljavanje, a ne anestezija-dubok san. Ovi tipovi analgezije nastali su upravo zbog velike opasnosti koju sa sobom nosi opsta anestezija kod trudnih zena. Stoga se danas CR u velikom procentu, preko 80% rade u spinalnoj ili epiduralnoj analgeziji, sto nazalost nije kod nas slucaj. Nasi ginekolozi vole komotitet opste anestezije i sto zahteva manje vremena i manje zainteresovanog anesteziologa. Ali to je druga strana medalje. Postupak plasiranja jedne i druge metode je relativno slican za pacijenta, ali su efekti drugaciji, kao i samo odrzanje. Kod spinalne daje se jednokratna doza, i to je praceno utrnuloscu i slaboscu nogu, kao i gubikom osecaja do nivoa struka, ali to moze da varira +/- nekoliko cm, zbog anatomskih varijacija u inervaciji, i koristi se za CR. Dejstvo ove analgezije traje par sati, nakon cega prestaje. Najcesca komplikacija koja se javlja jeste glavobolja, koja se prevenira dovoljnom nadoknadom tecnosti, intravenski, preko infuzija, i minimalnim pokretima glave, znaci lezi se posle CR obicno do sutra, jer nema potrebe za ustajanjem, jer je nazalost stavljen i urinarni kateter za praznjenje besike. Kod epiduralne plasira se plasticni kateter, koji omogucava da se preko njega dodaje analgetik, tako da se koristi kod vaginalnog porodjaja, koji traje 5-6 sati, nekad i duze. Cilj je da se umanje bolovi koji nastaju kako od prirodnih kontrakcija, tako i od onih koje su stimulisane, jer retko koji porodjaj ide bez stimulacije, a to moze biti jako bolno. Ginekolozi u poverenju kazu da je i bolja dilatacija grlica sa primenom epidurala. Naravno, da su pokretljivost i osecaj u nogama ocuvani. Moze se javiti glavobolja, ali je redja od spinala. Procenat komplikacija kod ovih tipova analgezije je isti, a mozda i manji nego kod primene opste anestezije. U svakom slucaju, toplo preporucujem epiduralnu analgeziju. Zao mi je jedino sto mora da se placa, ali na zalost mi smo ipak jedno siromasno drustvo. U svakom slucaju moja je topla pre
|