Brand new mama -> RE: Zasto bas vrtic? (1.3.2014 9:25:38)
|
Curice,bas ste se raspisale :) Moram se prikloniti misljenju Lu,Torbice, Klarite...Mislim da Sancy i MiLj imaju malo drugaciji pogleda na to prije svega zato sto su vase bebice ipak jos male i nemate potrebu da ih saljete u vrtic(jaslice) U vecini vrica i ovdje nema 1 vaspitacica na 15 djece-i ovdje su grupe od 20-25, a 2,max 3 vaspitacice.Neke stvari moji klinci nauce kuci, nesto u vrticu...Iznenadila sam se da moj mrvac zna da broji do deset na njemackom.Sad,da li je to od mene ili od vrtica-ne znam...Brojim i ja stalno sa njima, usput,uz stepenice,brojimo igracke,na tri jezika:) Ali, recimo,imitira jednog drugara iz grupe.I ovdje su grupe od 2/3-6,ali mislim da to i nije toliko lose. Veci uce da cuvaju manje i da ih utjese,naravno da ih ponekad gnjave(ali to i moj veliki radi malom kuci). No, kao sto kaze Torbica- radja se takmicarski duh (ja sam brzi,ja to bolje radim...) Jer,ja kuci stalno pokusavam da ih izjednacim-"On, je tvoj bata,nemojte se svadjati, vi ste isti...jednaki,bla,bla..." To jeste istina,ali nisu identicni i ne trebaju da budu.Moraju da se nauce na razlicitosti,da ih prihvate i nadju sebe..U I. vrticu ima djece sa "posebnim potrebama" i meni se i to svidja.Mora da shvati da ne mogu svi isto i mora da ih prihvati. Sto se tice agresije-ma dajte! ja kad slusam mm i zaovu, znam da su se mlatili kao klinci(ja nisam,ali ja sam posebna biljka) Sada nam je ta agresija u osnovnoj neki tabu,ali iskreno- klinci su se tukli i prije 30 godina. A tad je manje djece islo u vrtice.KO se tukao po Bg devedesetih sa lancima i bejzbolkama, ko je maltretirao moju drugaricu na Slaviji samo zato sto je bila pankerka(jesu li se skinsi i pankeri mlatili?) Ali,ponovo "ali"-sve je to doslo iz kuce-nije dijete nauceno da se tuce u vrticu,ono to vidi u kuci ili jednostavno ne zna kako svoje frustracije da ispolji drugacije nego kroz agresiju.Nista mu drugo nije dato kao izlaz- nije tu problem sto ga nije slusala vaspitacica ili uciteljica,nego so niko nije imao vremena za njega kuci. Mogla je mama da bude i domacica,ali od silnih sklanjanja,pranja i kuvanja nije mogla da oslusne svoje dete,ili ga je stitila i suvise(ne bi njeno dete moglo da bude narkoman,pa on se plasio i vakcine sa 2 godine) . U vrticu ce da nauci mali princ ili princeza da nije jedini i najvazniji na planeti, da su i drugi smrtnici tu i da ako kmekne jednom,nece svi potrcati da ljube(dobice hladan oblog:) naucice da ne moze da pokupi sve jabuke sa tanjira (neka jede dete), naucice da mora da skloni svoj nered...A pjevace i igrace,i slikati i crtati...ako ima interesovanja-sve ce to nauciti lako.A ako neko nema kapaciteta ili interesovanja- moze mama+cijel vrtic sjediti i pokazivati-nista dobiti nece. Rodjaka od mm ne salje svog klinca u vrtic jer joj je zao da ga budi ujutro,pusta ga da "uziva" sa babom i djedom(koji mu,uz duzno postovanje,nista prepametno nece pokazati).Ja nezadovoljnije dijete nisam vidjela,on je najnesretniji na svojim rodjendanima, sa drugima kada se igra ceto ispadne frka jer ne moze skapirati da ne moze on uvijek da uzme sve...Njemu ce biti uzasno tesko u skoli i kod njega je veca sansa da ispolji agresivnost prema drugom kada ne bude bilo sve kako je on navikao.
|
|
|
|