Misha i Ljisha -> RE: Zasto bas vrtic? (28.2.2014 23:40:16)
|
IZVORNA PORUKA: Sanchy Verka znam kada se obavlja Pisa testiranje[sm=smiley1.gif],poenta je bila da deca sa tolikim stecenim predznanjem u vrticu,po vasoj prici,odjednom u o.s,stagniraju totalno i zakljucih da uciteljice i profesori treba da uce od vaspitacica [sm=smiley36.gif]..drugo,,neko je gore napisao da je dete u vrticu naucilo da piski na nosu da jede kasikom da se oblaci i svlaci sto ce reci sve dobro je naucila u vrticu a ako nauci neke psovke i da otima igracke ,grize itd to je onda,po vasim zakljuccima naucila kuci,,pa onda mi roditelji komplet svi na radionice neke tipa Kako vaspitavati dete[sm=smiley36.gif]..i trece ako najveci broj dece najvise vremena u toku nedelje provodi u vrticu a nasilje itd,,vidi kod kuce pa se to prelije u prve razrede o.s.,kako onda taj vrtic neispravi to lose ponasanje pokupljeno od kuce s obzirom da su deca tamo najduze u toku nedelje,znaci u gro slucajeva dnevno su dva tri sata sa roditeljima i nedeljom[sm=zmeden.gif]..i Maslacak je u startu napisala da je po nezavisnim studijama zakljuceno da su deca koja idu u vrtic agresivnija od one koja ne idu i to je c i nj e n i c a...[sm=rozica.gif] Slazem se ne mogu samo dobro pokupiti. Nego sad mene zanima koliko to dnevno rade vaspitacice sa vasom decom, odnosno sa grupom? Ja kao sto sam napisala a i znam po svojoj strini koja mi i daje ajd da kazem instrukcije na neki nacin kako i sta, znam da deca "aktivno" rade nesto sa vaspitacicama pola sata u vrh glave. Znaci do osam sati roditelji dovode decu, do tad se oni sami igraju a vaspitacice peuzimaju klince. E onda sledi dorucak. e posle dorucka imaju recimo neku aktivnost da li je to crtanje ili neke price ili pesme i to kolko traje traje i onda se spremaju za spavanjac (vec u pola 11 je spavanjac ovde u vrticu) a kad kazem spremaju za spavanjac bukvalno to mislim spreme strunjace i sta ti ja znam jastuke i kako god to vec sve ide, i onda spavaju. U podne je rucak. Pa onda opet dok jedu (jos ako vaspitacice hrane dosta dece prilicno to sporo ide) i od dva roditelji vec kupe svoju decu. I onda vaspitacice "predaju" decu dok se ostatak grupe juri ili sta vec. Iskreno dok one jos presvuku svu decu i ako koje dete stave i na nosu ja uopste ne vidim da tu ima nekog aktivnog rada odnosno aktivnijeg rada od pola sata. A sad vi dodjite kuci sa vasom decom i potrudite se da budete kreativni i da ih naucite necem i videcete da maloj deci treba jako malo vremena da nesto nauce. U prevodu za pola sata sa vama bi dete isto to naucilo ako ne i vise i bolje. Naravno treba biti zanimljiv. Eto ja znam pesmica i pesmicai kad go d recitujem Dunji trudim se da menjam i glas i da joj sve to docaram. Kad citamo knjigu vecito ljubimo sve likove itd. Ja svoje dete izricito ucim da samo mazi, ljubi, nuna, grli i td. nijednom joj nisam rekla udari lutku ili udaricemo sto jer je udario moju Dunju (kao sto npr neki roditelji kazu i rade) ja je ucim da bude dobra. Nije navikla na viku i dreku jer se ja ne derem, Iskreno i to mi je malo problem jer cim smo negde gde je bucnije vidim da joj treba vremena da se opusti ali ne zelim sad bas da je vodam po svadbama i da mi bude pored zvucnika da bi se navikla na buku i galamu. U vrtic ce ici kad je ja oblikujem onako kako ja zelim. Ima na jutjubu predavanje koje igre za decu pospesuju njihov ucinak i inteligenciju, i kaze jedan (neki veliki dr mr) kako je najbitnije ono sto urade roditelji vaspitaci i ucitelji, a posle mozes da se slikas. Znaci vaspitaci su u toj grupi i ne mozete mi reci da se u kolektivu nista lose ne nauci i da sve vaspitacice odmah kazne sve krivce (pritom ni one zene ne mogu da kaznjavaju nevaljalce kao sto se ranije kaznjavalo lepo uhvatis za zulufe i kraj). Imam jos puno toga da dodam no nemam sad vremena. ali Ill be back[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|