Verus
|
IZVORNA PORUKA: Leki 77 Hm... Nedostaci epiduralne anestezije ˇ Porod se može usporiti jer se majka ne može pokretati i koristiti gravitacijom - gde se to zena seta u SRbiji kada krene porodjaj!? Posto je stave na sto, mislim, ne cim krenu trudovi. (verovatno se misli na to kada se zena poradja bez epidurala-bar na zapadu, moze da seta po sobi i koristi razne poze. Lezanje na ledjima je najgore-logicno je da gravitacija "vuce" dole). ˇ Majka treba ostati u krevetu s glavom na istoj razini tijekom cijelog poroda - ovo ne razumem! Na istoj visini? Sta je tu neobicno? ˇ Majci su potrebne neprestane infuzije i praćenje djetetovih otkucaja srca - pa ovo je valjda dobro? U svakom trenutku se prate otkucaju bebinog srca, kako to moze biti nedostatak? (infuzija normalno nije potrebna tokom poroda....u ovom slucaju jeste. Pracenje bebinog srca jeste dobro, ali: otkucaji srca oslabe pri svakoj kontrakciji, a ovo moze dovest do laznog "alarma" kod dr. Tako je moja prijateljica zavrsila na CR tokom epiduralnog porodjaja kada u stvari ne bi trebala). ˇ Majci se treba učestalo mjeriti krvni tlak - ni ovo mi nije bas jano kako je nedostatak? ˇ Potrebna je kateterizacija - ovo mi tek nije jasno! U smislu plasiranja katetera u epiduralnu oblast? Pa sta? (ovde se sigurno misli na kateter-za mokracu, jer zena ipak ne moze da ustaje, a ni oseca da li mokri...) ˇ Možda će biti potrebna uporaba forcepsa za dovršenje poroda - to se desava i pri porodjajima kod kojih nije dat epidural. Majka nema snage da gura jer ju je predugo i previse bolelo. Bas se skoro desilo kumi moje drugarice u Nisu (da, desava se kod jednog ili drugog...) ˇ Majka će imati vrlo malo kontrole nad svojim tijelom i vjerojatno neće uopće osjećati proces porođaja. Ovo može poremetiti vezu majka-dijete. - U potpunosti nije tacno. Ja sam imala kontrolu nad telom, to zavisi verovatno od kvaliteta anesteziologa, ali mi nikako nije jasno kako bi to moglo poremetiti odnos majka-dete?!?!?!?! ˇ Majka potpuno ovisi o sestrama i liječnicima za sve svoje potrebe - pa to je valjda sjajno! Ne smeju da je ostave samu ni u jendom trenutku! ˇ Iznimno rijetko, ali ipak, postoje ozbiljni zdravstveni rizici kojih oba partnera trebaju biti svjesna - sa ovim se potpuno slazem, ali iste, i mnogo vece rizike, nosi i svaki porodjaj. (pretpostavljam da ovde misle na paralizu, koju sam ranije pomenula). Trudnoca je sama po sebi, rizicak period. Ovo je bio naucni tekst koji mi je preporucen !?!?!?! Neozbiljno. Zaista. (nisam sigurna zasto je tekst neozbiljan?). Kao sto rekoh, neka svako radi kako hoce, ja glasam za epidural, to je jedna potpuno sjajna stvar, sve koje znam imaju izuzetno pozitivno iskustvo. To je moje misljenje, a gnjavim u nadi da ce se neodlucne malo bolje raspitati i uvideti istinu ( ne samo po forumima i netu, nego i kod kvalifikovanih za to). Puno devojaka koje i ja znam su imale epidural i bile OK sa tim. Jedna je imala epidural, zavrsila na carskom rezu, drugu trudnocu poradjala se prirodno (bez icega), i rekla da se nikada vise ne bi vratila na staro-epidural. Druga je bila sasvim super sa epiduralom, i ona i beba su OK. Dve drugarice su se poradjale prirodno, jedna u vodi, i imala je divno iskustvo. Druga u bolnici i imala je GORZNO iskustvo, opet je trudna, ne znam sta ce ovaj put uraditi.... Ja sam moje zelje napisala, a sta ce biti na kraju ko zna....
|