RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (2.4.2014 20:10:09)

mi smo danas ručkali spanać sa int.pirinčem,šangarepom i žumancetom. Potamanila je u rekordnom roku
Ja sočivo nisam davala
Kad ćete ribu?

Meisje -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (2.4.2014 20:33:33)

Anci ja ribu dajem od 7m, bakalar.. mozes belu bilo koju naravno koja nema mnogo kostiju

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (2.4.2014 22:12:54)

E to bi moglo da bude sledeće na meniu

mama treći put -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (3.4.2014 19:29:57)

Ribu sam uvela jos sa 6 meseci.Skuvas socivo,malo posolisi dodas pavlaku ili jogurt.

serpica -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (3.4.2014 20:58:12)

Negde sam u ovoj temi pisala da sam nasla kuvar iz "76 god u kome pise da se sok od paradajza uvodi medju prvim namirnicama.Nisam mogla da verujem,moja deca ne jedu paradajz pre 2.god i to samo iz nase baste.Sta sam htela reci,i u tom kuvaru i u novijim koje imam jedno je isto i ne menja se vec godinama a to su uvodjenje pojedinih namirnica koje mogu da izazovu alergijske reakcije. Recimo,svuda pise da se belanac ne daje pre 1.god,riba takodjegluten oko 8 meseca,med ne pre prve godine,kravlje mleko takodje, kao i namirnice koje sadrze kikiriki.
Nikad ne bih rizikovala zdravlje deteta jer alregija nije nimalo bezazlena stvar. Postoji veliki izbor hrane koja je lako svarljiva i zdrava za malo dete,i sa kojom ce odlicno da napreduje,bice vremena kad ce da jedu sve,po meni nema potrebe preterivati pogotovo u prvim mesecima zivota.

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (3.4.2014 22:24:37)

Šerpi, moja mama je mom bratu davala paradaiz sa 5 meseci, eto 78.godine

Živeo pirinač i šangarepa!!!!!juhu, počeću ko duško dugouško

mama treći put -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 2:36:00)

Moja sestra je mojoj cerki dala med kad je imala samo 5 dana.A drugarica je kad mi je cuvala cerku sa sedam meseci ne znajuci kako da je uspava dala pivo.Ali to nije sve.Dosla jednom moja svekrva kod nas i dala mom sinu picu i ja mislila zena kupila picu.Otisla ona sin poceo da povraca,a ja ne znam zbog cega kad ce meni zaova ona nije kupilapicu negoje ta pica iz kante.Ali ni to nije sve.Moja sestra dala mojoj cerki smoki onaj sa kikirikijem kad je imala 4 meseca.Vidite kakvim sam ja budalama okruzena.Dobro da sam jos normalna.

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 9:47:07)

[sm=zmeden.gif]drži ti decu na oku,što je sigurno sigurno je
Takvi ispadi nisu ni malo bezazleni

serpica -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 10:34:36)

IZVORNA PORUKA: anci kv

[sm=zmeden.gif]drži ti decu na oku,što je sigurno sigurno je
Takvi ispadi nisu ni malo bezazleni

Anci verujem da nisi znala sta da napises na sve ovo,ja sam ostala bez reci,zato i necu da komentarisem [sm=zz_banghead.gif]

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 10:36:26)

Šta reći..

nina26 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 18:32:01)

IZVORNA PORUKA: mama treći put

Moja sestra je mojoj cerki dala med kad je imala samo 5 dana.A drugarica je kad mi je cuvala cerku sa sedam meseci ne znajuci kako da je uspava dala pivo.Ali to nije sve.Dosla jednom moja svekrva kod nas i dala mom sinu picu i ja mislila zena kupila picu.Otisla ona sin poceo da povraca,a ja ne znam zbog cega kad ce meni zaova ona nije kupilapicu negoje ta pica iz kante.Ali ni to nije sve.Moja sestra dala mojoj cerki smoki onaj sa kikirikijem kad je imala 4 meseca.Vidite kakvim sam ja budalama okruzena.Dobro da sam jos normalna.

ja se iskreno nadam da si se ti malo nasalila sa nama, jer ja ne mogu da verujem da postoje takvi ljudi ! izvini, ovo je meni za socijalnu sluzbu, dati bebi pivo, pizzu iz kante, pa ja sam ostala bez teksta.

drugo, devojke posavetujte se malo sa pedijatrima, ima sada dosta informacija i na netu, kako se hrane male bebe, ne mislim nista lose, nego nije isto kao kad su nas gajile nase mame i bake, tada se nije znalo apsolutno nista.

riba, pre 10,11m [sm=zmeden.gif]

nina26 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 18:44:19)

socivo je isto dosta tesko za male bebe, nemojte zuriti,ima toliko drugih namirnica umesto sociva[sm=smiley1.gif]

moja je tek sa 13m, probala pasulj, a socivo ne jos uvek...

mlecni proizvodi i meso, ne nikako ! moze naravno da se desi nekada, nece detetu nista faliti, od par puta, ali hoce, ako se konstantno tako hrani..

svinjsko, kao sto neko rece, nema ama bas niceg korisnog, alito ostaje na vama, hocete davati ili ne vec sada...

slanina sa 6m, oh Boze[sm=hudicek1.gif]

i meni je problem kako praviti spanac, posto smo mi svi navikli sa mlekom[sm=smiley13.gif] jos sam se ja uvek pitala, zasto grci jedu spanac sa pirincem i limunom..hehhe, tako je kad ne znas[sm=smiley1.gif]

mama treći put -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 19:06:16)

Nista od toga ja ne bi dozvolila da se desi da sam znala unapred.Naravno ja znam sta se ne sme deci davati.Pa nisam luda.Pivo sme majka dapije jednu casu dnevno zbog laktacije.

mama treći put -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 19:09:41)

Zato tim osobama vise ne dozvoljavam da mi cuvaju decu.

serpica -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (5.4.2014 19:27:21)

IZVORNA PORUKA: nina26

ja se iskreno nadam da si se ti malo nasalila sa nama, jer ja ne mogu da verujem da postoje takvi ljudi ! izvini, ovo je meni za socijalnu sluzbu, dati bebi pivo, pizzu iz kante, pa ja sam ostala bez teksta.

drugo, devojke posavetujte se malo sa pedijatrima, ima sada dosta informacija i na netu, kako se hrane male bebe, ne mislim nista lose, nego nije isto kao kad su nas gajile nase mame i bake, tada se nije znalo apsolutno nista.

riba, pre 10,11m [sm=zmeden.gif]

Nina [sm=smiley20.gif]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (7.4.2014 23:03:43)

IZVORNA PORUKA: Azra_

Jeste li uveli jaje? Uh, sve sam pozaboravljala kad šta ide...[sm=smiley13.gif] Inače, spanać, kao izvor gvožđa, ne bi ni trebao da se daje sa mlečnim proizvodima, jer njihov kalcijum smanjuje vezivanje gvožđa. Nije štetno da se da, ali bolje ne kombinovati spanać i mlečne proizvode, bar meni tako nutricionista objasnio.

Minavb je bas ovde objasnjavala da spanac i slican zelenis bas treba da se kuvaju i jedu sa mlecnim, zbog oksalne kiseline, koja ne prija organizmu, valjda opterecuje bubrege ili nesto tako. Mlecno ne valja mesati sa mesom, jer kalcijum iz mleka sprecava apsorbciju Fe iz mesa.
Znaci bilje+mlecno, da, pozeljno je, meso+mlecno, NE.

Ipak, raspitajte se jos, ja verujem Mini, ipak je ona nutricionista.

bubulence -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (7.4.2014 23:13:50)

Otisla ona sin poceo da povraca,a ja ne znam zbog cega kad ce meni zaova ona nije kupila picu nego je ta pica iz kante.

ma daaaaaj, izvini ali stvarno u ovo ne mogu da verujem. prosto mi nije normalno da je tako nesto uradi.

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (7.4.2014 23:36:47)

Bubulence,ma opusti se

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (7.4.2014 23:41:36)

Preporuke oko uvodjenja namirnica bebama se razlikuju od zemlje do zemlje, ja zivim u Francuskoj i evo njihovih preporuka, a prepisacu sa papira koji mi je dat u savetovalistu za bebe.

4 meseca: bela repa, sargarepa, spanac, boranija, tikvice......... banana
5 meseci: paradajz, praziluk
6 meseci: plavi patlidzan, karfiol, sampinjoni, celer, brokoli, dulek, krastavac, krompir
8 meseci: ovde dolaze tri povrcke koje ne znam da li ima kod nas i kako se prevode, endive je lisnata biljka koja se jede kao salata, ali i kao kuvana, gorci prilicno. Fenouil se kod nas prevodi kao komorac, navet- repa. Od voca prva sledeca je dinja!
9 meseci: grasak, avokado. ..................... Kao treca vocka se preporucuju jagode!!!! pomorandza, grejpfrut, lubenica, breskva, nektarine, kruske, jabuke, sljive, grozdje!

1 godina: articoka, rotkva, vlasac ( vrsta luka ) ............. kajsije, ananas, tresnje, limun. Tada se uvodi i kostunjavo voce.
18 meseci: bob, paprika, pasulj, socivo, kupus...

Ja nisam pratila njihove preporuke i namirnice sam uvodila onako kako se to uglavnom kod nas radi, a vodjena zdravim razumom [sm=smiley1.gif]

Evo sta moja beba sa 7.5 meseci jede:

Povrce: krompir, slatki krompir, tikvice, karfiol, brokoli, blitvu, bundevu, praziluk.

Voce: jabuke, kajsije, banane, avokado. Banane i avokado svez, prva dva kao kompot, ali uskoro cu poceti da mu dajem sveze.

Zitarice: psenica, kukuruz, ovas i jos po neke koje idu u Nestle 5 cerealija, zaboravila sam sta sve tamo ide [sm=jezicek.gif]

Meso: teletina, junetina, teleca dzigerica.

Od sutra krecem s boranijom, a posle toga s jagnjetinom. Kada napuni 8 meseci planiram da krenemo sa kozjim jogurticima, stariji sin mi svaki dan pojede bar po jedan, tako sam ga navikla, a ja u zivotu ne bih okusila nista kozje ni za brdo karamela [sm=smiley36.gif]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (7.4.2014 23:58:17)

Evo, nasla sam post gde je Minavb detaljno objasnila sta se sa cim kombinuje, koga zanima, neka izvoli:

" Namirnice bogate oksalnom kiselinom su mahunarke, kakao, instant kafe, peršun, rabarbera, spanać, blitva, čaja, cvekla, celer, čokolada, krastavac, grejpfrut, kupus, slatki krompira, šampinjoni. Ove namirnice se kuvaju neposredno pred konzumiranje jer se sadržaj oksalne kiseline kuvanjem i stajanjem povećava, pa podgrevanjem čak uvećava više puta (zato je zabranje podgrevanje spanaća, šampinjona...) Oksalna kiselina se taloži u bubregu i stvara kamence. Ne znači da ove stvari treba da isključimo iz jelovnika, već da ih ne jedmo previše često, da ih pripremamo i jedemo na pravilan način. Ne sećam se tačno koja od mama iz inostranstva je to pisala, ali mislim da je baš na ovoj temi prenela preporuke od svog pedijatra da se cvekla, celer, spanać, blitva... u bebinu ishranu uvode tek posle prvog rođendana zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Oslim spanaća i blitve koje je moje dete jelo rano, i mahunarki i kupusa, koje sam uvela sa 7 meseci, sve ostalo je jeo mnogo kasnije. Spnać i blitvu spremam na mleku i dodajem pavlaku. U šampinjone dodajem pavlaku za kuvanje, osim kad ih odoajem u gulaš sa džigericom. "

Link do posta: http://www.ringeraja.rs/forum/fb.asp?m=1123788

anci kv -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (8.4.2014 9:25:54)

[sm=zmeden.gif]onda malo mleka da dodam...
Mi nismo praziluk još,do duše,još mi nije pao ni na pamet
Mi smo u fazi graška,po malo

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (9.4.2014 22:53:40)

Ja obavezno spanac i blitvu spremem sa mlecnim.
Probaj praziluk, mnogo su ukusnije kasice.
Mi od danas krenuli sa boranijom, a sutra cu dodati i malo jagnjetine.
Malac poceo malo bolje da jede. [sm=smiley1.gif]

doktorkakristal -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (12.4.2014 12:58:58)

Dora za neki dan puni 6 meseci pa planiram da joj u gotovu kasicu stavim po malu kafenu kasicicu pavlake ili je bolje da to bude jogurt?
ona vec jede maslac i svo povrce kao i meso ,a mislim da mora da unosi bar jos nesto od mlecnih proizvoda obzirom da davi sa mlekom zbog njenog refluksa.Sta vi mislite o tome ?

Ivanka 75 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (12.4.2014 13:03:44)

Dr, slobodno joj daj nesto od toga, mozes i kiselo mleko, ja imam utisak da se na njega najpre naviknu a nije tezak za varenje kao pavlaka (barem mislim)

doktorkakristal -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo (12.4.2014 13:16:25)

ok,znaci dovoljno je da za pocetak dodam jednu malu kasiku kiselog cisto dok vidim kako ce da reaguje
Pavlaku cu onda da odlozim za kasnije

Stranica: <<   < Prethodna stranica  45 46 [47] 48 49   Sledeća stranica >   >>