dunja RR -> RE: Koliko dugo ste tražile posao? (14.4.2011 22:14:48)
|
IZVORNA PORUKA: MaliMis Bebac, bravo [sm=bravo.gif] Ja sam uvek lako nalazila posao. Ali sam pocela od trafike pa dogurala do Diznilenda, sto mi neko rece. Pocinjala sam razne fakultete koje nisam zavrsila, i ja sam neki apsolvent. Poslove nisam dobijala preko veze ali su bili po preporuci. Pocela bi na nekom najnizem mestu ali bi se munjevito popela visoko. I menjala sam polove cesto jer volim da ucim i svaki sledeci je bio bolji. I ja sada radim izmedju ostalog na selekciji kandidata kada je potrebno za moju firmu i stvarno bi se slozila sa OTI da ljudi uglavnom nista ne znaju a kite biografije i lupaju gluposti. Dunja ima dosta fakulteta (kao i ovaj moj poslednji Megatrend) koji su cista smejurija jer nema prakticnog znanja. Prvo nikad nisam zvala kandidate cak se nisam ni trudila da pregledam lose napisan CV. Od 1000 meni ne pada na pamet da gledam brljotine na tri strane i da trazim ono sto je potrebno za trazeno radno mesto. Ako trazis mikrobiologa radno iskustvo u butiku i osvojene medalje na takmicenju iz matematikae u osnovnoj skoli (taj sa takmicenjem sam videla prekjuce) su za folder ne nikako. Oni sa slikama sa svadbi sa plaze i slicno takodje se bacaju. CV koji je duzi od jedne strane ni ne gledam. Sad sam dobila jedan na dve strane na tamno lavoj podlozi. Da li vi znate na sta to lici kada se odstampa? A da ne pricam sta rade kada im das obicne testove. Sad imamo konkurs, specifican profil i samo ih sedmorica ima taj fax i smer tako da sam morala da odstampam i tog teget, ali doci ce i on na razgovor [sm=smiley36.gif] Radno iskustvo je pozeljno, ali nije obavezno ako vidis da neko dobro radi testove koje si mu dao. I da, ljudi precesto imaju dobro misljenje o sebi i misle da su mnogo dobri radnici i da mnogo znaju, a ustvari su ljenji i nezainteresovani da uce. Vec sam pisala da ih ima dosta koji odbijaju posao. A u mojoj firmi se mozda radi mnogo ali plate su fantastice i sloboda koju imamo da naprimer odsustvujemo kad nam treba, da ne moramo da jurimo bolovanje, da nam je sve placeno.... Direktora interesuje samo da se zavrsi posao i kao ja mogu da radim za dve, moja koleginica moze i mesec dana na odmor. I kad se bira neko novi, bar kod nas se vodi racuna da pored kvaliteta za posao moze da se dobro uklopi u tim. Ja nikad necu imati problem da nadjem posao, jer cu uvek imati nekoga da me preporuci. Samo zahvaljujuci mom odnosu prema poslu. Ja sam preporucila do sada samo jednu ili dve osobe. Imam dobrih drugarica ali nikada sebe ne bih stavila u situaciju da se obrukam tako sto cu preporuciti loseg radnika pa nek mi je iz oka ispao. Jos jedna stvar mislim da je bitna (izvinite zog predugog posta). Cini mi se da danas mnogo klinaca juri Master jer misli da ce im nesto doneti. Koliko sam ja ispratila ovaj novi program, za Master treba da se opredeljuju ljudi koji hoce dalje da nastave da se bave naucnim radom, istrazivanjima i nekim usavrsavanjima a ne da rade menadzerske poslove po firmama. Ispravite me ako gresim za ovo, da se ne ogresim o neko dete Ja isto to posmatram tako. Prošle godine kada je Tash završavala čini mi se baš master (neka me ispravi ako treba) ja sam je pitala da li će joj to koristiti u budućnosti pa zbog toga završava ili ima drugi razlog. Tash je bila iskrena i rekla da završava zato što je snob, nadam se da se ne ljuti zezala se ili ne, to je rekla - ja shvatila ozbiljno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|