big mum -> RE: Pozitivna disciplina - tri fenomenalne knjige kao pomoc u vaspitanju! (6.8.2014 15:17:07)
|
IZVORNA PORUKA: Torbica To ti je ono - Lekaru, izleci se sam... Ako ne umemo sebe da obuzdamo, dzaba sve knjige ovog sveta. Meni je u samokontroli najvise pomoglo sledece - Ne, ona to nikad ne radi namerno, dete se zaista tako oseca, tvoj je zadatak da smiris situaciju.... Dok nisam krenula kod psihologa, bila sam ubedjena da me namerno provocira u nekim situacijama.. I da, ima jos jedna sjajna knjiga - Podizite svoju decu bez podizanja glasa! Ali kako obuzdati sebe,kad sam non stop napeta.Otkako je Sofka prestala sa vrtićem oboje su non stop samnom.24h/dan.Mm je jako rjetko kod kuće. Nemam vremena za sebe,nemam svojih 5 min da napunim baterije. Već sam navela da je Sofi jako tvrdoglavo ali osjetljivo djete.Pomalo egocentrična i ne priznaje svog brata.Rjetki su trenutci kad se ona lijepo igra sa njim.U većini slučajeva ga odbacuje,tjera od sebe. Sa psihologom sam razgovarala i rekao je da je ona jednostavno takvo dijete koje želi pažnju samo za sebe. Stalno joj ponavljam da mora da ga štiti da mu pokaže kako da se igra ,kupa ,oblači.Ali ona to ne želi. Prvo joj lijepo kažem objasnim,ne želi da posluša,počne da vrišti.Znam da bi bi trebala da odreagujem smireno ali ne mogu,počnem da galamim. I sve se vrti u krug. Naravno postoje i oniu rjetki trenuci možda 1-2x mj kad ih mm odvede napolje.I kad se vrate onda je to-to.Odmorim se,imam strpljenja.I djeca to osjete te i ona budu mirnija.
|
|
|
|