bluka -> RE: Cheese cake (18.7.2010 14:41:44)
|
evo jedne varijacije TIRAMISU CHEESECAKE (kalup od 20 cm) [image]http://www4.slikomat.com/10/0718/gw6-tirami.jpg[/image] podloga: 100 g čokoladnih keksića 2 kašike otopljenog maslaca 9 piškota fil: 500 g krem sira 250 g mascarponea 200 g šećera 3 jaja 1 kašičica instant kafe 2 kašike ruma 1 kašika ekstrakta vanilije 1 kašika gustina 200 g kisele pavlake priprema: keksiće samljeti dodati otopljen maslac i utisnuti na dno okruglog kalupa. piškote prepoloviti pa poredati uz rub kalupa. sireve izmješati mikserom na srednjoj brzini, postepeno dodati šećer, dobro izraditi pa dodati sva tri jajeta odjednom, opet miksati. dodati kafu razmućenu u rumu, ekstrakt vanilije i kašiku gustina. pretresti u kalup i peći 50-60 min u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, ako niste sigurni, protresite kalup, ako ni sredina nije tečna, gotovo je. izvaditi kolač iz rerne i pažljivo po siru, na 1 cm od piškota razmažite kiselu pavlaku, kašiku po kašiku. ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi, zatim skinuti obruč kalupa, još malo ohladiti pa u frižideru hladiti najmanje 4 sata. prije služenja kolač posuti šećerom u prahu i rendanom čokoladom! napomene: - ja pečem u kalupu od 26 cm, ne bude jako visok i treba mi 12 piškota (jedno pakovanje od onih talijansko/njemačkih savoiardi piškota) - ne koristim domaće jer je moje iskustvo da su tvrđe i slabije upijaju vlagu. - kad ne nađem integralne čokoladne keksiće koristim obične pa uz maslac otopim i 10-20 g crne čokolade. priprema nije komplikovana a kad izneset_e kolač na sto- svi će pasti na dupe! p.s. eno ga hladi se u frižideru i jedva čekam popodnevnu kaficu (nisam ga pravila sigurno pola godine)! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image] izvor: sweetcorner-jasenka.blogspot.com
|
|
|
|