|
RE: Alergija, astma i trudnoća 21.4.2009 22:25:40
|
|
|
|
Anoniman
|
Videla sam se sa mamom i setila sam se da je pitam za sve ovo, čak me je podsetila i na jednu priču, koju sam zaboravila, pa hajmo redom... Bebe u maminom stomaku imaju niži nivo kiseonika nego mama. Rekla mi je i stručan naziv, naravno, to sam zaboravila. Šta je bitno za trudnicu astmatičarku? Bitno je da joj je stanje stabilno. Sme da uzima Ventolin spray, ako je potrebno, čak i redovno (svakodnevno). Sme da uzima Becloforte spray, sme da uzima Symicort spray. Zašto sam rekla ono za nivo kiseonika? Naime, mama prima određenu količinu O2, beba manje. Ako mama uzima neke od navedenih lekova, zbog njih se nivo O2 smanjuje, naravno i nivo O2 koji beba prima. Međutim, to nije opasno. Opasno je ako trudnica astmatičarka ima nestabilno stanje, pa jedan dan prima više O2, a drugi dan manje O2, i u skladu sa tim i nivo O2 bebe se menja. Naime, bezazlenije je da trudnica astmatičarka bude na redovnoj terapiji nego da joj se stanje naglo pogorša pa da završi na nekim jakim dozama lekova koji se daju venski. Šta je Becloforte spray? Čist kortikosteroid. Dozvoljeno je da ga trudnica koristi u trudnoći kao redovnu terapiju, ukoliko će to održavati njeno stanje stabilnim. Šta je Symbicort spray? On je kombinacija dva leka: Ventolina i Beroduala. Koja je razlika između Ventolina i Symbicort spray-a? Ventolin je brzodelujući i kratkodelujući lek, a Symbicort je dugodelujući ali sporodelujući. Znači, ako bolesnik ima akutni napad, preporučuje se da uzme Ventolin da zaustavi napad, i on deluje 6 sati. Symicort sporije počinje da deluje, zato se i uzima svakodnevno, kao redovna terapija, i deluje 12 sati. Priča o Ventolinu. Ventolin u sebi sadrži isti sastojak kao Gynipral (lek koji se daje trudnicama sa rizičnom trudnoćom, protiv kontrakcija). Kada je moja mama bila trudna sa mojim bratom, dobila je kontrakcijenegde u 6-7 mesecu (do kraja se i porodila ranije, ali ne tada, nego negde pred kraj 8og meseca). Naime, kontrakcije je dobila u pola noći i nije htela da budi nikoga (lekare) nego je odlučila da sačeka jutro. Kaže "Uzela sam tvoju pumpicu i do jutra sam je uzela celu!" Pumpica ima 200 udaha u sebi. Kaže mama da je tako ublažila kontrakcije i dočekala jutro. Kaže, kada god su se kontrakcije pojačavale, ona je uzela Ventolin. (naravno, znala je za to da sastojak koji ima u Gynipralu ima i u Ventolinu jer je lekar, nije eksperimentisala) Kaže da je do jutra bila mnogo bolje. Kaže otprilike je taj odnos koncentracije sastojka u Ventolinu i Gynipralu: jedna pumpica = 1 Gynipral. Ponavljam: OTPRILIKE. Nadam se da će ovaj post nekome pomoći.
|
|
|