pepino
|
IZVORNA PORUKA: gagi IZVORNA PORUKA: pepino Neka se ne naljute Banjalucanke,ali ja sam alergicna na jednu jedinu stvar kod njih,a to je sto u poslednjih par godina koriste ekavicu(da se razumijemo ja obozavam ekavicu,mnogo mi je nekako njeznija od nase ijekavice) u par rijeci,para mi usi kada cujem da svi voditelji,prodavacice,ma svi govore dve umjesto dvije! Ja znam da su mnogi za vrijeme rata isli u Srbiju da zive,da su mnogi studirali ili studiraju u Srbiji,ali mislim nema potrebe da se ni u jednoj drzavi govori tudji jezik,to kad cujem zvuci mi kao da se svi ti ljudi foliraju,bas mi ide na nerve,mislim sta glume!? Svako ima svoj jezik i svoj naglasak i ne treba njega da se stide! Nisam upucena u nova pravila pravopisa,znam da se cesto mijenjaju,mozda grijesim,mozda su uveli da se sad tako u Republici Srpskoj prica,ko zna!? Nisam cula da je u Srbiji zavladala epidemija ijekavice,a kod nas uveliko ekavica u modi! Ja zivim u Banjaluci 27 godina ,ja nesto nisam primjetila da narod prica ekavicu prije toga sam primjetila neke seljacke izraze kao sto su NEĐE,PANE UMJESTO PADNE,MUČI rijec koja stvarno ne znam sta znaci onda NIĐE ITD. Gagi ja jesam,i kazem ne potpuno ekavicu,vec par rijeci,medju kojima je najcesce rijec dve umjesto dvije,al najvise je upotrebljavaju voditelji na TV,prodavacice u radnjama,buticima,politicari,to je krenulo u poslednjih jedno 5-6 godina,nije bilo za vrijeme rata toliko zavladalo!Kazem ne zelim da se raspravljam ili da se neko ljuti na mene,nemam nista protiv Banjalucana,poznajem dosta dobrih ljudi,samo ta ekavica mi je stvarno.... To uglavnom upotrebljavaju osobe koje se kao nesto foliraju,sta znam.... A za te seljacke izraze znam da ih ljudi mnogo upotrebljavaju,pogotovo u mom gradicu,i ja znam reci nidje i napisati na forumu,ali to su moje posalice,zekim se sa takvim izrazima pa mi predje u naviku... I ne bi vise o tome,jos cese ko naljutiti na mene,a to mi nije namjera....
|