|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravopis
25.5.2010 0:16:21   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: jelena038

banjalučani su divni! user posted image user posted image user posted image

Verujem, ali ja nazalost od Stanisica i Bjeljine ne videh daljeuser posted image

(odgovor članu jelena038)
  Direktna veza do poruke: 376
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 8:38:04   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 377
25.5.2010 8:52:47   
pepino
IZVORNA PORUKA: gagi

IZVORNA PORUKA: pepino

Neka se ne naljute Banjalucanke,ali ja sam alergicna na jednu jedinu stvar kod njih,a to je sto u poslednjih par godina koriste ekavicu(da se razumijemo ja obozavam ekavicu,mnogo mi je nekako njeznija od nase ijekavice) u par rijeci,para mi usi kada cujem da svi voditelji,prodavacice,ma svi govore  dve umjesto dvije!user posted image
Ja znam da su mnogi za vrijeme rata isli u Srbiju da zive,da su mnogi studirali ili studiraju u Srbiji,ali mislim nema potrebe da se ni u jednoj drzavi govori tudji jezik,to kad cujem zvuci mi kao da se svi ti ljudi foliraju,bas mi ide na nerve,mislim sta glume!?user posted image
Svako ima svoj jezik i svoj naglasak i ne treba njega da se stide!
Nisam upucena u nova pravila pravopisa,znam da se cesto mijenjaju,mozda grijesim,mozda su uveli da se sad tako u Republici Srpskoj prica,ko zna!?user posted image user posted image user posted image user posted image
Nisam cula da je u Srbiji zavladala epidemija ijekavice,a kod nas uveliko ekavica u modi!user posted image
Ja zivim u Banjaluci 27 godina ,ja nesto nisam primjetila da narod prica ekavicuuser posted image prije toga sam primjetila neke seljacke izraze kao sto su NEĐE,PANE UMJESTO PADNE,MUČI rijec koja stvarno ne znam sta znaciuser posted image onda NIĐE ITD.

Gagi ja jesam,i kazem ne potpuno ekavicu,vec par rijeci,medju kojima je najcesce rijec  dve umjesto dvije,al najvise je upotrebljavaju voditelji na TV,prodavacice u radnjama,buticima,politicari,to je krenulo u poslednjih jedno 5-6 godina,nije bilo za vrijeme rata toliko zavladalo!Kazem ne zelim da se raspravljam ili da se neko ljuti na mene,nemam nista protiv Banjalucana,poznajem dosta dobrih ljudi,samo ta ekavica mi je stvarno....user posted image
To uglavnom upotrebljavaju osobe koje se kao nesto foliraju,sta znam....
A za te seljacke izraze znam da ih ljudi mnogo upotrebljavaju,pogotovo u mom gradicu,i ja znam reci nidje i napisati na forumu,ali to su moje posalice,zekim se sa takvim izrazima pa mi predje u naviku...
I ne bi vise o tome,jos cese ko naljutiti na mene,a to mi nije namjera....user posted image

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 378
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 10:13:50   
Brisani korisnik

(odgovor članu pepino)
  Direktna veza do poruke: 379
25.5.2010 10:22:47   
snješka
Joooj Vule, izvini molim te ako sam te uvrijedila, stvarno mi nije bila namjerauser posted image . Ali ako se malo udubiš u ovu problematiku vidjećeš da nije samo OBN u pitanju i da se tako priča i FTV i BHT, potenciraju se riječi općina, tisuća, itd, a tako se nikada nije govorilo. Pa i ja živim u Sa 32 godine. Šta reći kada dečko od 28 godina kaže: "Super si ti, ali imaš jednu mahnu."?!
Ne generalizujem, ali veliki broj ljudi želi da izbaci što više riječi koje se upotrebljavaju u srpskom jeziku, da ubaci što više hrvatskih riječi kao i turcizama.
A rr.ba user posted image

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 380
25.5.2010 10:25:13   
pepino

Ma nema ovde draga ljutnje bar ne sa moje strane jer nisam takav tip osobe ,a drugo ja sam samo iznjela svoje misljenje na forumu uopste na ovu temu .Ja i ako nesto kazem ,pisem onako kako mislim jer sam bolno iskrena.A sada ta ekavica ja stvarno nisam cula ,ti se mozda nasla medu nekim ljudima koji su tako pricali ,cinjenica je priznajem da ima ljudi koji se foliraju pa sada pricaju ekavicu.Ja sve razumijem sta si ti htjela da napises ali VJERUJ MI DA NI BANJALUKA NIJE VISE STO JE BILA ,NAZALOST.

I ja sam bila iskrena,oki doki!user posted image
Necem vise o tome.....user posted image

Direktna veza do poruke: 381
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 10:30:38   
Brisani korisnik

(odgovor članu snješka)
  Direktna veza do poruke: 382
25.5.2010 10:39:41   
Anoniman
Snješka ne vrijeđam se ja tako lakouser posted image ... ali definitivno to o čemu se govori nije Sarajevo

Meni se kad već govorimo o kafi (ja kažem sa F)...kad u hrvatskoj tražim kafu i kiselu pod obavezno mi kaže da tu ima kaVa i mineralna

e vidiš došla sam u tu situaciju da mrtva hladna kažem konobaru jel tebi isto kad ti ženu poHvalim ili poValim... mrzim kad me ispravljaju

turcizmi, germanizmi su najnormalnija pojava na balkanskom prostoru jer smo dugo vremena bili i pod jednim i pod drugim ...tako da ne vidim problem u tim izrazima

e sad preseravanja ima i uvijek ga je bilo i biće

Za pobrojane televizije , za OBN sam ti objasnila, FTV i BHT moraju ispoštovati konstitutivnost pa čita ćirilicom na hrvatskom jeziku mislim šta reći

i još jedna bitna stvar u BIH (sa njena dva entiteta) su u opciji tri službena jezika srpski, hrvatski i bosanski tako da već samim tim ne vidim problem ... da me nervira nervira me , ali govorim kako sam cijeli život govorila, pa kome smeta ni ne sluša me ...ali to baš i nisam primjetila ...čak šta više, našim komšijama i sa jedne i sa druge strane smo upravo zanimljivi zbog govora.

Pa meni pozli kad vidim srpski ili hrvatski film u kojem srpski ili hrvatski glumac pokušava skinuti govor bosanca ...pa ja bi ga roknula momentalno

najgore od svega je što u BIH nema više Bosanaca i Hercegovaca ... nego smo svi sve u svojoj zemlji a čim se mrdnemo s ove šake jada od zemlje za sve druge a i sami za sebe smo Bosanci

jer mene još niko nigdje van BIH nije pitao šta sam niti mi piše na čelu čim me čuje kad progovorim ja sam za njega/nju Bosanka i tu je kraj priče

< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 25.5.2010 10:50:02 >

Direktna veza do poruke: 383
25.5.2010 10:39:50   
viking
U čačansko-užičkom kraju je to pravilno, zato što su kod njih imena Bolo a ne Bole, Nidžo a ne Nidža, Jovo a ne Jova, pa je onda ok da se kaže kod Bola, kod Nidža, kod Jova, kod Dula...

IZVORNA PORUKA: kaliopi

user posted image user posted image A šta kažete za ovo Dula?

Koliko ja znam, "muči" znači "ćuti".

MUČI rijec koja stvarno ne znam sta znaciuser posted image

< Poruku je uredio viking RR -- 25.5.2010 10:40:18 >

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 384
25.5.2010 10:42:40   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: viking RR

U čačansko-užičkom kraju je to pravilno, zato što su kod njih imena Bolo a ne Bole, Nidžo a ne Nidža, Jovo a ne Jova, pa je onda ok da se kaže kod Bola, kod Nidža, kod Jova, kod Dula...

Draga mislila sam  po standardnom sprskom jeziku ...
Nisam rekla da je neispravno, naprotiv uvek se zapitam koje je pravilno i dvaput razmislim  Duleta ili Dula. (Na ispitu ...user posted image )

(odgovor članu viking)
  Direktna veza do poruke: 385
25.5.2010 10:54:28   
usamljena
IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

međutim ja živim u Sarajevu 31 godinu i nikada osim u zajeb... nisam čula da neko kaže HLopta, niti Hajkula...itd

Vule user posted image i mi smo se zezale user posted image za hajkulu. Evo potrazila sam rad: Senahid Halilovic, "Pravopis bosankog jezika", Preporod 1995.
str. 247- hajvar-ajvar, hlabavo-labavo, ... Da ne citam opet sve user posted image
Vidim da si jos pisala. E to su te stvari na kojima sam ja "radila". Mislim da je pre bilo sve isto, kao sto ti kazes pisala si i govorila kao i sada. Medjutim, sada ljudi forsiraju "nesto i necije" bez ikakve potrebe.

< Poruku je uredio usamljena -- 25.5.2010 10:58:44 >

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 386
25.5.2010 11:02:04   
jelena038

turcizmi, germanizmi su najnormalnija pojava na balkanskom prostoru jer smo dugo vremena bili i pod jednim i pod drugim ...tako da ne vidim problem u tim izrazima

potpisujem i dopisujem: reči latinskih, grčkih i slovenskih korena.

Pa meni pozli kad vidim srpski ili hrvatski film u kojem srpski ili hrvatski glumac pokušava skinuti govor bosanca ...pa ja bi ga roknula momentalno

kao čovek iz struke, ne slažem se u potpunosti, smatram da je suvišno dovoditi loše glumce sa strane, ako raspolažes sjajnim glumcima kod kuće, ali skidam kapu kada neko to radi kako treba, iz razloga što se veličina glumca vidi i u sposobnosti usvajanja i promene govora, dijalekta, naglaska i komplet mentaliteta, i jer nekad tuđ govor izgovaraš, ako mu se dovoljno posvetiš, uzdiući ga uvek na malo viši nivo nego oni koji ga svakodnevno govore. mogu izdvojiti tek njih nekoliko kojima skidam kapu, savremene kvazi-serije niti gledam, nit ocenjujem, nit mislim.

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 387
25.5.2010 11:03:21   
viking
A zar nije priča da se u tom kraju govori najpravilniji i najsrpskiji srpski u Srbiji? user posted image  Tako sam čula, bezbroj puta...user posted image

Nisam rekla da je neispravno, naprotiv uvek se zapitam koje je pravilno i dvaput razmislim  Duleta ili Dula. (Na ispitu ...user posted image )

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 388
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 11:06:10   
Brisani korisnik

(odgovor članu viking)
  Direktna veza do poruke: 389
25.5.2010 11:06:56   
Anoniman
Usamljena - ro je jedna vrsta preseravanja- taj rječnik se uopšte ne koristi ... napisali si kad je izašao i to dovoljno govori o njegovoj validnosti.
To famozno H na veliku žalost nema veze čak ni sa turcizmom... znači hajmo jedni drugima namjerno ga šuknuti

Jelena - stavila sam namjerno samo turcizam i germanizam jer je to izgleda najbolnija tačka (moja bolna tačka je što nismo i dalje pod austrougarskom čizmom, al ebi ga ne pitam se puno)
Čini mi se da je film "Bure baruta" - e meni je pozlilo kako idiot glumi bosanca...
nekima svaka čast...ali to je stara škola

< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 25.5.2010 11:09:45 >

(odgovor članu jelena038)
  Direktna veza do poruke: 390
25.5.2010 11:11:39   
Anoniman

A zar nije priča da se u tom kraju govori najpravilniji i najsrpskiji srpski u Srbiji? user posted image  Tako sam čula, bezbroj puta...user posted image

user posted image

To najpravilniji je eho  nečeg drugog.Sad bih tu  uplela politiku u nacionalizam ali ne želim.user posted image
Naš jezik je hvala bogu takav da nam uz svako objašnjenje u gramatikama Standardnog srpskog jezika stoji  - može tako a može i ovako. .ili  ... pravilno je i jedno i drugo...
Čisto da nas skinu ...

(odgovor članu viking)
  Direktna veza do poruke: 391
25.5.2010 11:14:29   
jelena038

Usamljena - ro je jedna vrsta preseravanja- taj rječnik se uopšte ne koristi ... napisali si kad je izašao i to dovoljno govori o njegovoj validnosti.
To famozno H na veliku žalost nema veze čak ni sa turcizmom... znači hajmo jedni drugima namjerno ga šuknuti

Jelena - stavila sam namjerno samo turcizam i germanizam jer je to izgleda najbolnija tačka (moja bolna tačka je što nismo i dalje pod austrougarskom čizmom, al ebi ga ne pitam se puno)
Čini mi se da je film "Bure baruta" - e meni je pozlilo kako idiot glumi bosanca...
nekima svaka čast...ali to je stara škola
joj, ja u bure baruta gledam samo onu scenu sa sergejom user posted image user posted image user posted image user posted image mada me i makedonac dovede do suza svaki put user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 392
25.5.2010 11:21:43   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: verolino

user posted image

user posted image user posted image user posted image

A šta kažete za ovo Dula?

Dula- Duleta...Oba su pravilna...Ali DA VI PLATAuser posted image user posted image user posted image

Ovo se koristi u centralnoj Srbiji, kao 8mi padež (tako su mi oni objasnili).

- Kod koga ideš?
- Kod ćala. (umesto ćaleta)

Nisam rekla da je neispravno, naprotiv uvek se zapitam koje je pravilno i dvaput razmislim  Duleta ili Dula. (Na ispitu ... )

Mada... ja bih često rekla "Đorđeta" a ispravno je "Đorđa".

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 393
25.5.2010 11:22:34   
dunja RR

user posted image user posted image A šta kažete za ovo Dula?

Koliko ja znam, "muči" znači "ćuti".

MUČI rijec koja stvarno ne znam sta znaciuser posted image

Ja sam prvi put tu rijec cula od komsija koji su izbjegli iz bosanskog grahova tako da.........

meni je to nekako više reč za Crnogorsko podneblje, kao da mi je u sećanju da su je koristili u Đekni....

< Poruku je uredio dunja -- 25.5.2010 11:28:00 >

Direktna veza do poruke: 394
25.5.2010 11:36:40   
Anoniman
Ma neka pričaju  gde kako hoće... user posted image
(nemojte pogrešno  da me shvatite, seosko sam dete, odrasla u etnički mešovitoj sredini i zaista umem da se frljam i brljavim sa tim starinskim rečima i načinima izgovora nekih reči. Meni je to simpatično)
...govorim o Standardnog srpskom jeziku.

Kad je u pitanju ime Đorđe (tj.imenica)  ...promena Đorđe/Đorđeta/Đorđetu nije pravilna.
Đorđe/Đorđa/Đorđu
ali kad je reč o nadimku...
Đóle/Đȏle može menjati i tako i ovako: Đola—Đolu—Đolom i Đoleta—Đoletu—Đoletom.

Pravopis srpskog jezika dozvoljava oblike Radeta i Rada, ali bi u duhu našeg jezika, svakako bilo pravilo da nadimci izvedeni iz muških imena na -e u akuzativu imaju nastavak -ta: Duleta, Đoleta

Sinoć sam spominjala imenicu KORZO i rekla sam kako je u pitanju imenica srednjeg roda.(imamo i prirodni i gramatički rod, često se ne podudaraju...) a Verolino je rekla kako je u pitanju muški rod imenice..

Švrljala sam i na više mesta naišla da je i jedno i drugo ispravno.Dakle i taj korzo i to korzo se prihvata.

< Poruku je uredio kaliopi -- 25.5.2010 11:40:46 >

(odgovor članu dunja RR)
  Direktna veza do poruke: 395
25.5.2010 11:41:59   
Anoniman

Sinoć sam spominjala imenicu KORZO i rekla sam kako je u pitanju imenica srednjeg roda.(imamo i prirodni i gramatički rod, često se ne podudaraju...) a Verolino je rekla kako je u pitanju muški rod imenice..

Gde si bila pre nekih godinu dana kada sam ja htela da se upucam zbog ovoga??

Vidi ovo KLIK user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 396
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 11:43:16   
Brisani korisnik

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 397
25.5.2010 11:46:31   
Anoniman

Jednom prilikom kada sam bila sa djecom vani sreli smo jednu stariju zenu koju poznajem iz videnja.I u prici pita moju Anastasiju a sine gdje ti je ćaćouser posted image umjesto gdje ti je tata,ma nemam rijeci.

Ne vidim ja ovde ništa loše... svako jezičko izražavanje tumačim i na posnovu pojedinca.. šta ja znam gde je neko odrastao i u kakvim uslovima, koje su jezičke navike u njegovom okolini ...Mada, opet ja , po Standardnom .. nije pravilno. user posted image

Direktna veza do poruke: 398
25.5.2010 11:48:14   
Anoniman
I ja često Luki kažem "Evo ti ga ćaća!" user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 399
   [Obrisana poruka]
25.5.2010 11:54:54   
Brisani korisnik

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here