|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravopis
25.5.2010 11:55:53   
Anoniman
I meni je smešno. Posebno je Lukin izraz lica smešan kada to kažem, kao da sam mu se kineskom obratila. user posted image

(odgovor članu Brisani korisnik)
  Direktna veza do poruke: 401
25.5.2010 13:57:37   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tashke

Mada... ja bih često rekla "Đorđeta" a ispravno je "Đorđa".

Savremeni srpski jezik dopusta obe varijante( znaci i DULA i DULETA; i DJORDJA i DJORDJETA)....To sam sinoc i rekla...Uvek se desavaju te varijante kada je rec o dvosloznim muskim imenima i hipokoristicima im.m.r. prve vrste.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 402
25.5.2010 14:17:50   
Anoniman

IZVORNA PORUKA: kaliopi

Sinoć sam spominjala imenicu KORZO i rekla sam kako je u pitanju imenica srednjeg roda.(imamo i prirodni i gramatički rod, često se ne podudaraju...) a Verolino je rekla kako je u pitanju muški rod imenice..

Gde si bila pre nekih godinu dana kada sam ja htela da se upucam zbog ovoga??

Vidi ovo KLIK user posted image

Tashke, taj udzbenik je cista budalastina, kao i mNogo drugih udzbenika na nasim prostorima...Ja bih sad mogla da objasnjavam do ujutro tu problematiku, a oko nje se raspravljaju i srpski akademici, pa to sve govori...
Ono sto je bitno jeste sledece- PRIRODNI ROD JE GOTOVO NEBITAN ZA SKLAPANJE RECENICE. Kada je u pitanju sintagma ili recenica, kongruentni atribut ( npr. TAJ, TA, TO) se dodeljuje na osnovu imenicke paradigme( koja moze biti I, II, III ili IV vrste). Korzo pripada prvoj vrsti. Istina, prvoj vrsti pripadaju im. m.r. i s.r., ali nedoumica se otklanja mnozinom- kaze se "TI KORZOI", A NE "TA KORZA"...Sad to uporedite sa nekom im. muskog i srednjeg roda- npr. vojnik i selo...Mnozina im. m.r. vojnik je VOJNICI( nastavak je I), A MNOZINA IM.S.R. SELO JE sela ( nastavak je A)..Zakljucak- ni jedna im.m.r. u nominativu mn. nema nastavak A. Znaci, korzo je im.m.r. (a tako stoji i u RMS) i uz nju ide kongruentni atribut TAJ...

LELE, AL'' SE RASPISAuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio verolino -- 25.5.2010 14:18:58 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 403
25.5.2010 19:50:06   
Anoniman
Ma možeš ti draga da vrtiš svoju teoriju a ja svoju ...  user posted image
Čak sam u nekim gramatikama naišla da ta imenica ima dvojaku promenu dakle da se prihvata i menja kao imenice m.r ali i kao imenice sr.roda.
Ali samo muškog - nigde ...
Negde sam napisala - gramatike su nastale kada je par momaka selo i dogovorilo se...
user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio kaliopi -- 25.5.2010 19:55:47 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 404
25.5.2010 20:15:19   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: verolino

Ono sto je bitno jeste sledece- PRIRODNI ROD JE GOTOVO NEBITAN ZA SKLAPANJE RECENICE. Kada je u pitanju sintagma ili recenica, kongruentni atribut ( npr. TAJ, TA, TO) se dodeljuje na osnovu imenicke paradigme( koja moze biti I, II, III ili IV vrste). Korzo pripada prvoj vrsti.

Ne razumem na šta misliš , draga?

OvO je zlatno pravilo - Pridev se slaže u rodu sa imenicom uz koju stoji (=kongruencija), recimo  im. sirće srednjeg roda, uz nju ide oblik jabukovo, jer je to pridev srednjeg roda i nema veze to što je imenica jabuka ženskog roda...

Inače, Verolino...

Imam neke nedoumice u vezi sa glagolom TREBATI
Kako se upotrebljava?

znam za pravilo da se glagol trebati nikada ne menja po licima kada iza njega ide drugi glagol, već samo ako iza njega ide imenica. user posted image

Tako da po ovome ide...

Sličica  je trebalo da bude zalepljena.
Sličica  treba da bude zalepljena.
Sličica  bi trebalo da bude zalepljena.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 405
25.5.2010 20:32:53   
Anoniman

Sinoć sam spominjala imenicu KORZO i rekla sam kako je u pitanju imenica srednjeg roda.(imamo i prirodni i gramatički rod, često se ne podudaraju...) a Verolino je rekla kako je u pitanju muški rod imenice..

Gde si bila pre nekih godinu dana kada sam ja htela da se upucam zbog ovoga??

Vidi ovo KLIK user posted image

ali nedoumica se otklanja mnozinom- kaze se "TI KORZOI", A NE "TA KORZA"...Sad to uporedite sa nekom im. muskog i srednjeg roda- npr. vojnik i selo...Mnozina im. m.r. vojnik je VOJNICI( nastavak je I), A MNOZINA IM.S.R. SELO JE sela ( nastavak je A)..Zakljucak- ni jedna im.m.r. u nominativu mn. nema nastavak A. Znaci, korzo je im.m.r. (a tako stoji i u RMS) i uz nju ide kongruentni atribut TAJ...

Imenice libreto, saldo, korzo, geto...
U jednini su muškog roda ... A u množini su srednjeg roda..možda smo ovde našle zlatnu sredinu...user posted image
Libreto - libreta
Saldo-salda                         ---->               Selo - sela
Korzo - korza

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 406
25.5.2010 20:59:11   
jelena038
Alo, žene, korzo je napolju, ne u temi! user posted image user posted image user posted image user posted image

Setajte malo, vidite kakvo super vreme!!! user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 407
25.5.2010 22:04:42   
Anoniman
jelena user posted image
neko je pomenuo "muci". koliko ja znam to znaci "cuti", a cesto to cujem od babe koja je poreklom iz Bosne. verovatno ima veze sa "muk" i "umukni" user posted image

(odgovor članu jelena038)
  Direktna veza do poruke: 408
25.5.2010 22:39:12   
Anoniman

Ono sto je bitno jeste sledece- PRIRODNI ROD JE GOTOVO NEBITAN ZA SKLAPANJE RECENICE. Kada je u pitanju sintagma ili recenica, kongruentni atribut ( npr. TAJ, TA, TO) se dodeljuje na osnovu imenicke paradigme( koja moze biti I, II, III ili IV vrste). Korzo pripada prvoj vrsti.

Ne razumem na šta misliš , draga?

OvO je zlatno pravilo - Pridev se slaže u rodu sa imenicom uz koju stoji (=kongruencija), recimo  im. sirće srednjeg roda, uz nju ide oblik jabukovo, jer je to pridev srednjeg roda i nema veze to što je imenica jabuka ženskog roda...

Inače, Verolino...

Imam neke nedoumice u vezi sa glagolom TREBATI
Kako se upotrebljava?

znam za pravilo da se glagol trebati nikada ne menja po licima kada iza njega ide drugi glagol, već samo ako iza njega ide imenica. user posted image

Tako da po ovome ide...

Sličica  je trebalo da bude zalepljena.
Sličica  treba da bude zalepljena.
Sličica  bi trebalo da bude zalepljena.

Uh...Ne mogu ti objasniti ono sto hocu kad ne znas po kojoj vrsti se koja imenica menja...Za to treba izuciti citavu morfologiju...U pravu si da pridev prima rod od imenice, ali nije to ono sto sam ja htela da kazem...Ma nebitno...user posted image

Sto se tice glagola TREBATI, on je bezlican, a glagol kad je bezlican ne zahteva aktivnog vrsioca radnje i prirodno stoji u trecem licu s.r. Tako da su ti u redu prva i treca varijanta recenice.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 409
26.5.2010 0:39:32   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image
Verolino našla sam ti bar dve osnovne stvari oko kojih si pogrešila u prethodnim postovima.Nisam htela mto da istaknem, da te ne bih dovela u neprijatnu situaciju jer i sama umem da pogrešim.
Možda sam ipak trebala.
Nisam takav čovek.
Uživaj u proučavanju jezika, potencijal si i hvala na objašnjenju glagola Trebati ...user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 410
26.5.2010 0:40:30   
Anoniman
Ma nebitno...user posted image

To ne možeš sutra đacima reći... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 411
26.5.2010 8:32:53   
Anoniman
ok, dilema - Spanjolka ili Spankinja? logicno bi trebalo ovo drugo da bude tacno, ali u zivotu nisam nikog cula da to kaze pa i sama kazem - Spanac i Spanjolka.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 412
27.5.2010 17:30:30   
Anoniman

I necu...Ali njih cu prvo nauchiti deklinacionim vrstama, pa cu tek tada razgovarati sa njima....Sto se tice gresaka ne dovodis mene u neprijatnu situaciju, vec akademike Ivana Klajna i Miroslava Nikolica. Njihova misljenja sam u potpunosti preuzela...Volela bih da znam koje su to greske, pa da zapocnemo diskusiju...Iza svake rechi stojim i cak cu za svaku rech da pruzim odgovarajucu literaturu ako treba...Ja draga nikada nista ne govorim napamet.user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 413
27.5.2010 17:36:24   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: ksena

ok, dilema - Spanjolka ili Spankinja? logicno bi trebalo ovo drugo da bude tacno, ali u zivotu nisam nikog cula da to kaze pa i sama kazem - Spanac i Spanjolka.

Spanjolka, Spanjolkinja, Spankinja- sva tri su prihvatljiva, pa mozes da koristis sta ti vise odgovarauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 414
27.5.2010 18:48:28   
jelena038
ovde kurs jos traje... user posted image
joj, super ste vi meni! i super mi je kad tema ima dezurnog! za hitne slucajeve! user posted image
da vas dve nadjete zlatnu sredinu i razmenite literaturu, pa izbacite tablu sa rasporedom smena i cenovnik user posted image user posted image user posted image ja sam ludak za ovim stvarima, i stalno ucim, i bas volim kad imam koga da pitam. i uvek pitam, i opet nesto ne znam. ponosna sam na nas tezak jezik! user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 415
27.5.2010 18:50:32   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: jelena038

ponosna sam na nas tezak jezik! user posted image

I ja, i jauser posted image user posted image user posted image user posted image

Direktna veza do poruke: 416
27.5.2010 19:00:35   
Anoniman
hehhe...i ja sam ponosna. a posebno volim kad mi grci kazu nesto u stilu - jao, svaka cast kako si naucila grcki to je tako tezak jezik! a ja onda kazem - probajte vi da naucite srpski pa cete videti sta je tesko user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 417
27.5.2010 19:14:03   
Modessty
doktorka ili doktorica? user posted image čujem ovih dana i jedno i drugo a i treće - lekarka. Možda ja nisam navikla al to "lekarka" mi nekako para uši

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 418
27.5.2010 19:20:06   
jelena038
IZVORNA PORUKA: Modessty

doktorka ili doktorica? user posted image čujem ovih dana i jedno i drugo a i treće - lekarka. Možda ja nisam navikla al to "lekarka" mi nekako para uši
ma daaaaj, ne da para, nego su mi usi porasle k''o magarcu, ovde su sad sve psihologice, pedagogice... a onda je dosao moj prof. scenskog govora i dikcije, Raca Knezevic (iz Bg.) i rekao: a vi cete biti dramaturkinje :)))))))))))))))))) i sad nas zove dramaturci :) uzas. ma, ja sve to u muskom rodu! pa i sudija je musko, pa trpi imenicu zenskog roda!!!

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 419
27.5.2010 20:29:29   
Anoniman
E pa jako mi je zao sto na ovo pitanje ne znam da vam odgovorim, ali ni mnogo, mnogo uceniji od mene ne mogu. To je jos uvek neresena stvar u srpskom jeziku. Naime, sta se desava - grupa "lingvista feministkinja" je uvrtela sebi u glavu da za svako  zanimanje pored imenice sa znacenjem muskarca treba da postoji i odgovarajuca imenica sa sufiksom koji oznacava zenski rod, npr. profesor-profesorka(ovo se poprilicno i ustalilo i prihvaceno je), lekar-lekarka ( para usi, ali tako bi trebalo da bude, jer doktor primarno oznacava titulu, a ne zvanje, ali kod nas je sveuser posted image ), ucitelj-uciteljica i sl.
Ali, onda se postavlja pitanje kako napraviti paritete u zenskom rodu kod sledecih imenica, npr. vozac, trener, psihijatar...Nece valjda biti-vozacica, trenerka, psihijatrica...user posted image user posted image

Direktna veza do poruke: 420
27.5.2010 21:19:16   
jelena038
ovde su odavno psihijatrice i trenerice, a vozacice nemamo, a i ako ih imamo, nisu feminstkinje user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 421
27.5.2010 21:38:57   
*Alexx*
Pedijatrica? user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 422
27.5.2010 22:15:49   
Cvetana
paritete u zenskom rodu kod sledecih imenica, npr. vozac, trener, psihijatar...Nece valjda biti-vozacica, trenerka, psihijatrica...

Glupost, ali ja mislim da ce na zalost to biti usvojeno, na b92 npr. sve ove reci vec mozete da cujete. Vozacicaje glupo, mozda bolje drajverka posto vec rabimo engleske reci i menjamo ih po padezima. Trenerka ili trenerica je odecauser posted image  A psihijatrica se koristi cesto i to odavno.
Mislim da bi nam bilo bolje da prosirujemo svoje jezik novim izrazima i da koristimo one stare koje su mnogi zaboravili. A ne da samo ubacujemo strane reci (frizider-hladnjak, kompjuter-racunar, srafciger-odvrtac).

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 423
27.5.2010 22:20:11   
Anoniman

I necu...Ali njih cu prvo nauchiti deklinacionim vrstama, pa cu tek tada razgovarati sa njima....Sto se tice gresaka ne dovodis mene u neprijatnu situaciju, vec akademike Ivana Klajna i Miroslava Nikolica. Njihova misljenja sam u potpunosti preuzela...Volela bih da znam koje su to greske, pa da zapocnemo diskusiju...Iza svake rechi stojim i cak cu za svaku rech da pruzim odgovarajucu literaturu ako treba...Ja draga nikada nista ne govorim napamet.user posted image

Oni su posebna priča, moj profa je jednom bio cimer ali da ne tračarim ....user posted image
Kako ti kažeš draga.Ne držim se slepo literature niti njihive autore doživljavam kao nepogrešive i izričite.
Sto ljudi sto ćudi.       user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 424
27.5.2010 22:21:49   
*Alexx*
IZVORNA PORUKA: Alexx RR

Pedijatrica? user posted image

Kako se kaže ženski pedijatar?

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here