|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravopis
23.5.2010 15:53:53   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: jelena038

IZVORNA PORUKA: dunja

IZVORNA PORUKA: usamljena

Mislim da se i u Bosni (ako tako vec "vezujes") kaze kafa.

u Bosni se govori kava.....
u hrvatskoj se kaze kava, u srbiji kafa, a bosanci govore kako im je lepse, po slobodnom izboru, kao i u slučajevima tava-tiganj, hljeb-kruh, kuhati-kuvati... što je meni sve ok, jer je to sve isti jezik. a to h je i kod nas upitno, jer je izbaceno vremenom iz mnogih reči, i izbacuje se mahinalno, iz mnogih reci: hvala - fala, hleb - leb, hren - ren, hoću - oću, bih - bi... Ne čita se ni u mnogim drugim jezicima, i mislim da je to, prosto, do glasa koji ljudi, jednostavno, iz fizičkog razloga, u brzini govora, izgube (vazduh slobodno prolazi izmedju nepca i jezika). ne znam zasto se u federaciji u poslednje vreme toliko insistira na tom h, kad tako ružno zvuči user posted image

često idem u Bosnu, izvini draga ne mogu se set_iti odakle si ti....ali u gradu u koji ja idem često (u Republici Srpskoj), uglavnom Srbi nastoje izbaciti hrvaticizme-kruh, kuhati, kava itd....

ja iznosim samo činjenice, da me neko ne shvati pogrešno....

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 16:07:27 >

(odgovor članu jelena038)
Direktna veza do poruke: 301
23.5.2010 16:45:55   
snješka
Ovo što se dešava u Bosni oko jezika je nešto najjadnije što se može dešavati. Ne potencira se riječ kava nego KAHVA! Slovo h se počelo ubacivati i tamo gdje nikada nije bilo, npr PERHUT...što bi trebalo, valjda da bude perut. U RS-u se zadržao prijeratni govor, ali se u federalnom dijelu BiH potencira ubacivanje što više hrvatskih riječi kao što je tisuća, općina itd., što se na našem govornom špodručju nikada nije govorilo, ali hajde.....politika brate...to je ono što je i dovelo do svega ovoga.

Mđutim, ono što mene mnogo nervira nije to nego gramatika i pravopis, stvari koje se uče u osnovnoj školi. Na rr.ba ima nevjerovatno mnogo nepismenosti što je jedan od razloga što ja više nisam član tog foruma. I ne može mi niko reći da je brzina kucanja pa napisati "naručiva" i slične riječi, ne pisati sastavljeno osim u slučaju kad se tako i piše i sl. Drugo je permutacija slova, propuštanje da se neko slovo otkuca i sl.

"Čovjek ti je, bona, teški hajvan i ovo malo duše šejtan mu dade da mu teže bude!"

Nisu loša vremena nego ljudi!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 302
23.5.2010 17:12:56   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: snješka

Ovo što se dešava u Bosni oko jezika je nešto najjadnije što se može dešavati. Ne potencira se riječ kava nego KAHVA! Slovo h se počelo ubacivati i tamo gdje nikada nije bilo, npr PERHUT...što bi trebalo, valjda da bude perut. U RS-u se zadržao prijeratni govor, ali se u federalnom dijelu BiH potencira ubacivanje što više hrvatskih riječi kao što je tisuća, općina itd., što se na našem govornom špodručju nikada nije govorilo, ali hajde.....politika brate...to je ono što je i dovelo do svega ovoga.

Pa to sam i ja htela da kažem ali sam želela biti suptilna. Dok gledam OBN sa mojim mužem koji je rođeni Sarajlija, on se stalno iščuđava kakve reči se koriste a tako se nikada u Sarajevu među " rajom" nije pričalo, baš što ti kažeš: tisuća, zatim stoljeće, uvek se govorilo vijek(u Srbiji vek)....

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 17:17:12 >

(odgovor članu snješka)
Direktna veza do poruke: 303
23.5.2010 18:07:33   
jelena038

IZVORNA PORUKA: usamljena

Mislim da se i u Bosni (ako tako vec "vezujes") kaze kafa.

u Bosni se govori kava.....
u hrvatskoj se kaze kava, u srbiji kafa, a bosanci govore kako im je lepse, po slobodnom izboru, kao i u slučajevima tava-tiganj, hljeb-kruh, kuhati-kuvati... što je meni sve ok, jer je to sve isti jezik. a to h je i kod nas upitno, jer je izbaceno vremenom iz mnogih reči, i izbacuje se mahinalno, iz mnogih reci: hvala - fala, hleb - leb, hren - ren, hoću - oću, bih - bi... Ne čita se ni u mnogim drugim jezicima, i mislim da je to, prosto, do glasa koji ljudi, jednostavno, iz fizičkog razloga, u brzini govora, izgube (vazduh slobodno prolazi izmedju nepca i jezika). ne znam zasto se u federaciji u poslednje vreme toliko insistira na tom h, kad tako ružno zvuči user posted image

često idem u Bosnu, izvini draga ne mogu se set_iti odakle si ti....ali u gradu u koji ja idem često (u Republici Srpskoj), uglavnom Srbi nastoje izbaciti hrvaticizme-kruh, kuhati, kava itd....

ja iznosim samo činjenice, da me neko ne shvati pogrešno....

dunja, ja deset godina živim u banjaluci i činjenično stanje ovde je takvo da se govori kava više nego kafa. često se čuje i kruh, osim toga, ovde se mnogo gledaju sve hrvatske televizije, iz razloga sto imaju bolji program od domacih, pa ljudima nije lako da izbace te svakodnevne reci. isto se govori grah, mahuna, tava, kuvača, kuhati... i niko se ne trudi to da menja.

tačno, ali baš zato sam i rekla Srbi su zadržali kafa, Hrvati zadržali svoje kava, a po bosanskom ili bošnjačkom, kako god ( novom maternjem jeziku) potencira se na KAVA.

moram da kazem da su ovde srbi u ogromnoj vecini. ne znam gde ti putujes, ali ovde, na severu je stanje ovakvo. i meni ne smeta. nek prica ko kako hoce, nerviraju me nove hrvatske reci, izmisljene da bi se po svaku cenu imao drugaciji jezik, i iz istog raloga me nervira to H umetnuto gde god moze... mislim, raja se ovde zeza, moja zaovica trpa H gde god staje, iz zezanja, kad prica sa drugaricom kojoj je momak iz federacije, i to stvarno idiotski zvuci...

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 304
23.5.2010 18:37:44   
dunja RR
Da i pretpostavila sam da si u Banja Luci i verujem da je istina to što pričaš, zato što je Banja Luka ipak relativno blizu Hrvatske. Ja idem u Foču, u kojoj živi najveći procenat srpskog stanovništva od svih gradova trenutno u R.Srpskoj, a puno rodbine i prijatelja imamo u Trebinju, Gackom, Bileći i tamo je isto stanje što se tiče jezika, insistira se na srpskim izrazima za pojedina reči tipa kafa, pasulja-grah, šargarepa-mrkva i sl. Ipak je ovaj deo Bosne dosta bliži Srbiji a i Crnoj Gori, što se tiče jezika-gde se koriste manje Hrvaticizmi.

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 18:39:41 >

Direktna veza do poruke: 305
23.5.2010 18:41:39   
dunja RR

Što se tiče TV programa i ja najviše gledam HTV, takođe smatram da imaju kvaliteniji program i filmove ali i dalje govorim pasulj a ne grahuser posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 306
23.5.2010 18:44:12   
dunja RR
Hej ljudi srenusmo sa teme, prebacismo se na jezik i narečja, ja završavam ovde priču, aj nastavljamo o pravopisuuser posted image ....

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 307
23.5.2010 18:46:12   
jelena038

Da i pretpostavila sam da si u Banja Luci i verujem da je istina to što pričaš, zato što je Banja Luka ipak relativno blizu Hrvatske. Ja idem u Foču, u kojoj živi najveći procenat srpskog stanovništva od svih gradova trenutno u R.Srpskoj, a puno rodbine i prijatelja imamo u Trebinju, Gackom, Bileći i tamo je isto stanje što se tiče jezika, insistira se na srpskim izrazima za pojedina reči tipa kafa, pasulja-grah, šargarepa-mrkva i sl. Ipak je ovaj deo Bosne dosta bliži Srbiji a i Crnoj Gori, što se tiče jezika-gde se koriste manje Hrvaticizmi.

pa da, a i oni su tamo blize i muslimanima, ima sve to veze. ovde niko nije opterecen, ali niko i ne govori bas dapace, glede, unatoc, ako me razumes... ali govore i jedno i drugo, moje dete jednom kaze mrkva, jednom sargarepa.

Što se tiče TV programa i ja najviše gledam HTV, takođe smatram da imaju kvaliteniji program i filmove ali i dalje govorim pasulj a ne grah

a ti ne govoris grah, jer nikada tako i nisi govorila, kao sto ne govorim ni ja, iako moje dete govori, jer kuci jede pasulja, a u vrticu grah. ovde se odavno tako govori, jer pre rata ovde nisu ziveli samo srbi. user posted image

< Poruku je uredio jelena038 -- 23.5.2010 18:47:27 >

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 308
23.5.2010 18:51:05   
pepino
Neka se ne naljute Banjalucanke,ali ja sam alergicna na jednu jedinu stvar kod njih,a to je sto u poslednjih par godina koriste ekavicu(da se razumijemo ja obozavam ekavicu,mnogo mi je nekako njeznija od nase ijekavice) u par rijeci,para mi usi kada cujem da svi voditelji,prodavacice,ma svi govore  dve umjesto dvije!user posted image
Ja znam da su mnogi za vrijeme rata isli u Srbiju da zive,da su mnogi studirali ili studiraju u Srbiji,ali mislim nema potrebe da se ni u jednoj drzavi govori tudji jezik,to kad cujem zvuci mi kao da se svi ti ljudi foliraju,bas mi ide na nerve,mislim sta glume!?user posted image
Svako ima svoj jezik i svoj naglasak i ne treba njega da se stide!
Nisam upucena u nova pravila pravopisa,znam da se cesto mijenjaju,mozda grijesim,mozda su uveli da se sad tako u Republici Srpskoj prica,ko zna!?user posted image user posted image user posted image user posted image
Nisam cula da je u Srbiji zavladala epidemija ijekavice,a kod nas uveliko ekavica u modi!user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 309
23.5.2010 18:53:22   
dunja RR

pa da, a i oni su tamo blize i muslimanima, ima sve to veze. ovde niko nije opterecen, ali niko i ne govori bas dapace, glede, unatoc, ako me razumes... ali govore i jedno i drugo, moje dete jednom kaze mrkva, jednom sargarepa.

Što se tiče TV programa i ja najviše gledam HTV, takođe smatram da imaju kvaliteniji program i filmove ali i dalje govorim pasulj a ne grah

a ti ne govoris grah, jer nikada tako i nisi govorila, kao sto ne govorim ni ja, iako moje dete govori, jer kuci jede pasulja, a u vrticu grah. ovde se odavno tako govori, jer pre rata ovde nisu ziveli samo srbi. user posted image

Pa to i kažem, u Foči deca i u vrtiću jedu pasuljuser posted image

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 18:54:08 >

Direktna veza do poruke: 310
23.5.2010 18:56:00   
jelena038
meni je mm rekao (on je 77. godiste), da se ovde za vreme rata po zakonu morala govoriti i pisati ekavica u skolama i u sredstvima javnog informisanja i mnogima je to ostalo. a mnogo ljudi znam koji su za mesec dana u srbiji izbacili j i ij, a ja deset godina ovde, iako na radiju govorim cistu ijekavicu, nisam promenila.
moj zakljucak je da je lakse izbaciti slova, nego ih ubaciti, posebno ako ne znas uvek gde ide j, a gde ij.
ja sam u novinama prvo naucila ijekavicu, samo da pisem, jer sam morala, a posle sam na radiju morala i da je progovorim. i magija, jbt, cim dignem regler, banjalucki akcenat, niko ne veruje, i cim spustim, vrati se ovo moje kosovsko brslanje i bre user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 311
23.5.2010 18:56:11   
anajid
Draga,ja sam rodjena Zagrepcanka i odrasla tamo,zivela u Srbiji 10 godina i tamo zavrsila skolu,fakultet i ostalo sto sam u Hrvatskoj zapocela.Sad zivim u Laktasima,zbog prirode posla vratila sam se na ijekavicu i pricam tako ali i dalje pisem ekavicom pa cak i u dnevniku na poslu,jer mi je tako lakse i necu da razmisljamuser posted image user posted image user posted image .
Dakle ne zelim da se foliram,pricala sam i ekavicom i ijekavicom,pa odabrala lakse!user posted image

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 312
23.5.2010 18:58:10   
dunja RR

Pepino draga, ne znam za ekavicu i ijekavicu u Banja Luci, jer stvarno čini mi se da ne poznajem lično nikoga odatle, ali moja pokojna baka je iz Bijeljine i tamo se oduvek mešala ijekavica i ekavica, mada ipak kada odem tamo više čujem ijekavicu.
Recimo mm je kao što sam rekla Sarajlija ali još uvek prića ijekavicu iako je u Beogradu više od 15 godina i ja ga volim zbog toga, ne bih volela da to prom( j)eni:)

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 313
23.5.2010 18:58:52   
anajid
prića ijekavicu

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 314
23.5.2010 18:59:17   
jelena038
IZVORNA PORUKA: anajid

Draga,ja sam rodjena Zagrepcanka i odrasla tamo,zivela u Srbiji 10 godina i tamo zavrsila skolu,fakultet i ostalo sto sam u Hrvatskoj zapocela.Sad zivim u Laktasima,zbog prirode posla vratila sam se na ijekavicu i pricam tako ali i dalje pisem ekavicom pa cak i u dnevniku na poslu,jer mi je tako lakse i necu da razmisljamuser posted image user posted image user posted image .
Dakle ne zelim da se foliram,pricala sam i ekavicom i ijekavicom,pa odabrala lakse!user posted image
dakle, zakljucak mi je tacan user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image anajid, mogle smo i na kafu user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 315
23.5.2010 19:00:48   
dunja RR

Sada baš čitam i shvatam da je verovatno tačno što ti kažeš. Prosto nekima je lakše preći na ekavicu a nekima je lakše zadržati ijekavicu i verovatno je skroz individualno. Smatram da je ok izabrati ono što ti više leži.

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 316
23.5.2010 19:03:30   
dunja RR

prića ijekavicu

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

nije biš baš jasno šta si htela reći, možda ovaj lapsus ć-č ili .....user posted image http://sr.wikipedia.org/sr/Шаблон:Ијекавица

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 19:05:11 >

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 317
23.5.2010 19:05:04   
jelena038
a iskreno, meni je ijekavica oduvek bila lepša i romantičnija. kad se stim kako sam nekad i u naše ekavske balade ubacivala mahinalno j.. user posted image nije bilo isto voleti i voljeti. voleti je kao kad te voli keva, a voljeti je, nekako, voliš, pa crkavaš, i u svom tom crkavanju praviš pauzu da napišeš pesmu, pa onda opet crkavaš user posted image user posted image user posted image user posted image

mada danas ljubim ljude po ulici kad čujem da pričaju ekavicu...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 318
23.5.2010 19:06:20   
dunja RR

a iskreno, meni je ijekavica oduvek bila lepša i romantičnija.

Slažem se . Ne baš oduvek ali od kada znam mm sigurno user posted image

Direktna veza do poruke: 319
23.5.2010 19:07:20   
pepino

Ma anajid ja ne mislim na tebe,znam da u B.L. kao i svagdje ima ljudi koji su dosli iz raznih drzava,ali znam da to nije prije bilo tako,svi,al najvise voditelji,politicari,ma gdje god udjem u neku instituciju ubacuju par rijeci na ekavskom,ne sve vec znaci samo par rijeci,a medju njima najvise su se ,,uhvatili,, za tu rijec  dve!
Meni to tako para usi!Nekad mi lici kao da se stide svog jezika,pa uzimaju tudji! 
Jelo to da se moralo pisati u skolama ne znam,mi smo blizu B.L. pa nismo morali tako pisati,a u B.L. sam isla u cetvrtom razredu osnovne i ne sjecam se da smo pisali i govorili ekavicu!user posted image
A tacno je to to kazes,ja poznajem mnogo zena iz Srbije koje su se udale u moj grad,po 20-30 godina su ovde i pisu i pricaju na svom jeziku,ekavicom i tako i treba,a ovi nasi sjecam se za vrijeme rata cim su otisli malo u Srbiju eto ga ekavski!user posted image Kazem nemam nista protiv nikog ni protiv ekavice,ali ovi u B.L. kao da se stide svoga jezika pa kao kad kazu dve valjda se bolje osjecaju,ne znam!?user posted image
Al sam zapela za to dve ,al sta cu kad mi bas smeta,vec godinamauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 320
23.5.2010 19:08:33   
jelena038

a iskreno, meni je ijekavica oduvek bila lepša i romantičnija.

Slažem se . Ne baš oduvek ali od kada znam mm sigurno user posted image
pa to ti je jer si voljena, a ne volena user posted image i ja sam, razumemo se user posted image zivot sa bosancem je avantura koju - ko ne proba, nije ziveo user posted image user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 321
23.5.2010 19:11:30   
pepino

Pepino draga, ne znam za ekavicu i ijekavicu u Banja Luci, jer stvarno čini mi se da ne poznajem lično nikoga odatle, ali moja pokojna baka je iz Bijeljine i tamo se oduvek mešala ijekavica i ekavica, mada ipak kada odem tamo više čujem ijekavicu.
Recimo mm je kao što sam rekla Sarajlija ali još uvek prića ijekavicu iako je u Beogradu više od 15 godina i ja ga volim zbog toga, ne bih volela da to prom( j)eni:)

Dunjuska drugo je Bijeljina,ona je na granici sa Srbijom,pa je normalno da se prica malo tako malo ovako!user posted image
Ali u B.L. zavladala epidemija poluekavskoguser posted image
Necu vise o tome,jos ce me ko pogresno razumjeti pa pomisliti da imam nesto protiv Banjalucanauser posted image user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 322
23.5.2010 19:17:07   
jelena038
IZVORNA PORUKA: pepino

Ma anajid ja ne mislim na tebe,znam da u B.L. kao i svagdje ima ljudi koji su dosli iz raznih drzava,ali znam da to nije prije bilo tako,svi,al najvise voditelji,politicari,ma gdje god udjem u neku instituciju ubacuju par rijeci na ekavskom,ne sve vec znaci samo par rijeci,a medju njima najvise su se ,,uhvatili,, za tu rijec  dve!
Meni to tako para usi!Nekad mi lici kao da se stide svog jezika,pa uzimaju tudji! 
Jelo to da se moralo pisati u skolama ne znam,mi smo blizu B.L. pa nismo morali tako pisati,a u B.L. sam isla u cetvrtom razredu osnovne i ne sjecam se da smo pisali i govorili ekavicu!user posted image
A tacno je to to kazes,ja poznajem mnogo zena iz Srbije koje su se udale u moj grad,po 20-30 godina su ovde i pisu i pricaju na svom jeziku,ekavicom i tako i treba,a ovi nasi sjecam se za vrijeme rata cim su otisli malo u Srbiju eto ga ekavski!user posted image Kazem nemam nista protiv nikog ni protiv ekavice,ali ovi u B.L. kao da se stide svoga jezika pa kao kad kazu dve valjda se bolje osjecaju,ne znam!?user posted image
Al sam zapela za to dve ,al sta cu kad mi bas smeta,vec godinamauser posted image user posted image user posted image
E, PEPINO, GRESIS! SKONTALA SAM NA STA MISLIS!

dve i gde, su dve izuzetno kratke reči i na njima se najpre zeznes, jer jezik pozuri pre i nego mozak razmisli sta ce reci, GDJE je prva reč koju sam ja mahinalno počela da izgovaram i to dosta rano, mm primetio, ja nisam user posted image a sad po neku kraću reč sjesti, pjesma, djeca (reči sa samo dva sloga i j, a ne ij u sebi) kad žurim lanem, ne primetim. to je do brzine i opterećenog mozga, a posebno pred kamerama... pa ženo, ja sam mesec dana tako lupetala, pa ja sam u po programa znala reći DETJETA I MESJECA user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image nema to veze sa stidom, a moja dugogodišnja seljakanja su mi više puta potvrdila da - možda će čovek da se stidi svog govora kad ode negde, pa promeni, ali čim stigne kući, vrne se na svoje, jer te tvoji najgore ispljuju kad čuju da si se promenio u tuđini...user posted image
a što se ekavice ovde za vreme rata tiče, raspitaj se, malo, to je bilo za vreme Plavšićke, mislim...

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 323
23.5.2010 19:24:32   
*Alexx*
drage, skrenuste sa teme, nije tema ijekavica ili ekavica. Otvorite temu ako je nema, ali ovde o pravopisu, molim user posted image

Do not speak - unless it improves on silence.

Direktna veza do poruke: 324
23.5.2010 19:25:10   
jelena038
pa i to spada i pravopis, pisati ij, ili j... ili e user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here