jelena038
|
IZVORNA PORUKA: pepino IZVORNA PORUKA: anajid Draga,ja sam rodjena Zagrepcanka i odrasla tamo,zivela u Srbiji 10 godina i tamo zavrsila skolu,fakultet i ostalo sto sam u Hrvatskoj zapocela.Sad zivim u Laktasima,zbog prirode posla vratila sam se na ijekavicu i pricam tako ali i dalje pisem ekavicom pa cak i u dnevniku na poslu,jer mi je tako lakse i necu da razmisljam . Dakle ne zelim da se foliram,pricala sam i ekavicom i ijekavicom,pa odabrala lakse! Ma anajid ja ne mislim na tebe,znam da u B.L. kao i svagdje ima ljudi koji su dosli iz raznih drzava,ali znam da to nije prije bilo tako,svi,al najvise voditelji,politicari,ma gdje god udjem u neku instituciju ubacuju par rijeci na ekavskom,ne sve vec znaci samo par rijeci,a medju njima najvise su se ,,uhvatili,, za tu rijec dve! Meni to tako para usi!Nekad mi lici kao da se stide svog jezika,pa uzimaju tudji! Jelo to da se moralo pisati u skolama ne znam,mi smo blizu B.L. pa nismo morali tako pisati,a u B.L. sam isla u cetvrtom razredu osnovne i ne sjecam se da smo pisali i govorili ekavicu! A tacno je to to kazes,ja poznajem mnogo zena iz Srbije koje su se udale u moj grad,po 20-30 godina su ovde i pisu i pricaju na svom jeziku,ekavicom i tako i treba,a ovi nasi sjecam se za vrijeme rata cim su otisli malo u Srbiju eto ga ekavski! Kazem nemam nista protiv nikog ni protiv ekavice,ali ovi u B.L. kao da se stide svoga jezika pa kao kad kazu dve valjda se bolje osjecaju,ne znam!? Al sam zapela za to dve ,al sta cu kad mi bas smeta,vec godinama E, PEPINO, GRESIS! SKONTALA SAM NA STA MISLIS! dve i gde, su dve izuzetno kratke reči i na njima se najpre zeznes, jer jezik pozuri pre i nego mozak razmisli sta ce reci, GDJE je prva reč koju sam ja mahinalno počela da izgovaram i to dosta rano, mm primetio, ja nisam a sad po neku kraću reč sjesti, pjesma, djeca (reči sa samo dva sloga i j, a ne ij u sebi) kad žurim lanem, ne primetim. to je do brzine i opterećenog mozga, a posebno pred kamerama... pa ženo, ja sam mesec dana tako lupetala, pa ja sam u po programa znala reći DETJETA I MESJECA nema to veze sa stidom, a moja dugogodišnja seljakanja su mi više puta potvrdila da - možda će čovek da se stidi svog govora kad ode negde, pa promeni, ali čim stigne kući, vrne se na svoje, jer te tvoji najgore ispljuju kad čuju da si se promenio u tuđini... a što se ekavice ovde za vreme rata tiče, raspitaj se, malo, to je bilo za vreme Plavšićke, mislim...