|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravopis
22.5.2010 21:35:21   
Cvetana
user posted image user posted image user posted image Hahahahahhahhahahhaahhahah za cistacicu

A kad kazu KalImegdan umesto Kalemegdan ?!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 276
22.5.2010 21:37:15   
Anoniman
Jao bože, taman uskoro mogu u detetove pelene da uđemuser posted image
A jesu joj pekli ćelape u pokvarenoj lerni i zalivali bušnom kutljačom?

(odgovor članu Cvetana)
  Direktna veza do poruke: 277
22.5.2010 21:45:43   
Anoniman
Da , i još nešto , pošto ni u Crnoj Gori nisu bili načisto sa tim njihovim maternjim , neke prodavnice auto-delova su imale natpis "AUTO-DIJELOVI" , a neke "AUTO-DJELOVI" , što bi , u prevodu na Crnogorski značilo AUTO-ĐELOVI user posted image . A moj komšija je znao da kaže svojoj tašti "oli da te prIJEbaČim do u Budvu ?" user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 278
22.5.2010 21:54:03   
Cvetana
Pazi, nadjoh sad da su Blizanke zapadna varijanta, tj. koriste se u hrvatskom jeziku.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 279
22.5.2010 21:56:55   
Ana RR
Cvetana, sad sam to htela da ti napišem user posted image

Ja sam živela u Hrvatskoj, tamo kažu "blizanke".

U Srbiji kažu "bliznakinje".

A što te to toliko zanima user posted image

< Poruku je uredio Ana RR -- 22.5.2010 22:10:55 >

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Cvetana)
Direktna veza do poruke: 280
22.5.2010 22:04:54   
Cvetana
Pokrenuli smo na prethodnoj stranici pitanje sta je pravilno, pa ja sad kopam, trazim user posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 281
22.5.2010 23:17:18   
Anoniman
ma rekla sam svojoj ucenici da ima sestru bliznakinju pa mi se nekako ucinilo cudno kao rec i onda danas videh i ovu temu pa rekoh da pitam :)

(odgovor članu Cvetana)
  Direktna veza do poruke: 282
22.5.2010 23:33:52   
dunja RR
meni je ovo kada čujem user posted image : UNIĐE-u prevodu UĐE i SAĐE u prevodu SIĐE.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 283
23.5.2010 0:08:01   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Cvetana

Kao i Hajvar, Halka...

To, valjda, hoce da zvuci otmeno pa nakace H, cini mi se da se to zove proteza, naka me ispravi Verolino ako gresim. U nekim krajevima npr. Priboj tako svi govore.

Hajvar je pravopisno jednako ajvaru i ispravno...Halka - nikako!!!!

(odgovor članu Cvetana)
  Direktna veza do poruke: 284
23.5.2010 0:11:50   
Anoniman
verolino a sta si ti zavrsila? knjizevnost?user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 285
23.5.2010 0:16:34   
Anoniman
Zavrsavam draga, jezik i knjizevnost...Pa se trudim da malo pomognemuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 286
23.5.2010 0:19:06   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: verolino

Zavrsavam draga, jezik i knjizevnost...Pa se trudim da malo pomognemuser posted image user posted image user posted image

tako i treba!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 287
23.5.2010 0:23:23   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: cipiripi

bliznakinje user posted image user posted image user posted image valjda..mozda sam nepismena...neznam.. user posted image

Pismena si, pismenauser posted image user posted image user posted image  Tako i ja najcesce govorim...A moze da se kaze na sve ove nacine: bliznak, bliznaka, blizanak, blizanka, blizanac, bliznac, blizanica, bliznakinja...Sve je ispravnouser posted image

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 288
23.5.2010 0:25:31   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: BubaMira

A ovde , u Vojvodini , poludim kad čujem da nekoga bolU noge ili kad volU da jedu bla, bla ... user posted image

Smeta mi i ono "kupila sam STRAŠNO lepu haljinu" . Ako je STRAŠNA ,onda nije lepa . user posted image

I pleonazama ima na sve strane : stara baba , mala kućica ... user posted image

Znam, ali meni je to slatkouser posted image user posted image user posted image  Ni jedan jezik ne bi imao car kada bi bio potpuno savrsen...I ja gresim i volim sebe zbog togauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 289
23.5.2010 0:33:55   
Delijagirl
Ja srpski pricam katastrofa a pravopis mi je tek ufrrrr ali ej ja to nikad nisam ucila u skolici tako da mi je oprosteno user posted image user posted image user posted image

Glasajte za nasu Greti

http://jazsem.nikonsvet.si/gallery/47/item/12871/narobe-obrnjena.html

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 290
23.5.2010 0:50:43   
gagana83
IZVORNA PORUKA: Nedja

IZVORNA PORUKA: BubaMira

I - čuvena izjava : "Ja taj televizor otalen niš' ne vidim . Evo odavlen pa dovlen vidim , ali otalen - ništa "

Ovo je najbolja rečenica koju sam ikada pročitala user posted image user posted image user posted image

user posted image user posted image user posted image

Ja nikad necu da zaboravim cuvene reci babe od moje drugarice
"Ite tam ete u Suzana"
Htela je valjda da kaze"Udjite u kucu,tamo je Suzana"user posted image

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 291
23.5.2010 10:56:32   
usamljena
IZVORNA PORUKA: verolino

Hajvar je pravopisno jednako ajvaru i ispravno...Halka - nikako!!!!

Cula sam za Alku i Alkare, ali i za halku. Zar to nije ono na vratima, kao za kucanje? Ili naziv za velike okrugle nausnice?

IZVORNA PORUKA: lenaa

Cvetana to H se dodaje kod Muslimana.
trulo - truhlo
alat - halat
kafa - kahfa
Kad smo mm i ja bili u Bosni jedva sam se sporazumela sa jednim tipom

Izvini ali ja ovu rec nisam cula. Mislim da se i u Bosni (ako tako vec "vezujes") kaze kafa. Druga stvar-  ucila sam a i pisala vec , da je VST foneme f,v,h vratio tamo gde im je po etimologiji mesto. To sam nasla u jednoj knjizi, neki  Pravopis, izdanje iz Hr, sive korice, 1997. godna.
Bez ljutnje, ali pisi sa osnovom user posted image

< Poruku je uredio usamljena -- 23.5.2010 11:09:13 >

Hvala Vam
Sve ce jednom biti juce

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 292
23.5.2010 13:01:20   
lenaa
U Bijeljini sam upoznala neke Muslimane (radili su nesto kod svekra kuci pa sam duze pricala sa njima) i ja sam im kuvala kafu, tako su oni govorili, ne znam jel tako kod svih ali to H ubacuju gde stignu.

(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 293
23.5.2010 13:06:33   
lenaa
Kad bolje razmislim nije tako kod svih. Imam prijatelje Muslimane koji zive ovde u CH i oni tako ne govore, a znam i nekoliko iz Pazara koji ne ubacuju to H.
Nekom je normalno i da kaze "kompir", meni ne smeta. Svaki kraj u Srbiji govori malo drugacije. A sto se pravilnog govora tice to nikako nije Bg.

(odgovor članu lenaa)
Direktna veza do poruke: 294
   [Obrisana poruka]
23.5.2010 13:21:52   
Brisani korisnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu lenaa)
  Direktna veza do poruke: 295
23.5.2010 13:28:14   
jelena038
može i crći i crknuti, ako si na to mislila.

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Brisani korisnik)
Direktna veza do poruke: 296
23.5.2010 14:02:20   
dunja RR
IZVORNA PORUKA: usamljena

Mislim da se i u Bosni (ako tako vec "vezujes") kaze kafa.

u Bosni se govori i kava.....ali to da li je kafa ili kava nema veze sa pravopisom, Srbi u Bosni po pravilu govore kafa a ostali kava i to je to....

< Poruku je uredio dunja -- 23.5.2010 14:06:26 >

(odgovor članu usamljena)
Direktna veza do poruke: 297
23.5.2010 14:07:12   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: dunja

u Bosni se govori i kava.....ali to da li je kafa ili kava nema veze sa pravopisom, Srbi u Bosni po pravilu govore kafa a ostali kava i to je to....

hoću reći ok je i jedno i drugo, zavisi od jezika....

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 298
23.5.2010 14:13:37   
jelena038

u Bosni se govori kava.....
u hrvatskoj se kaze kava, u srbiji kafa, a bosanci govore kako im je lepse, po slobodnom izboru, kao i u slučajevima tava-tiganj, hljeb-kruh, kuhati-kuvati... što je meni sve ok, jer je to sve isti jezik. a to h je i kod nas upitno, jer je izbaceno vremenom iz mnogih reči, i izbacuje se mahinalno, iz mnogih reci: hvala - fala, hleb - leb, hren - ren, hoću - oću, bih - bi... Ne čita se ni u mnogim drugim jezicima, i mislim da je to, prosto, do glasa koji ljudi, jednostavno, iz fizičkog razloga, u brzini govora, izgube (vazduh slobodno prolazi izmedju nepca i jezika). ne znam zasto se u federaciji u poslednje vreme toliko insistira na tom h, kad tako ružno zvuči user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 299
23.5.2010 15:51:03   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: jelena038

u Bosni se govori kava.....
u hrvatskoj se kaze kava, u srbiji kafa, a bosanci govore kako im je lepse, po slobodnom izboru, kao i u slučajevima tava-tiganj, hljeb-kruh, kuhati-kuvati... što je meni sve ok, jer je to sve isti jezik. a to h je i kod nas upitno, jer je izbaceno vremenom iz mnogih reči, i izbacuje se mahinalno, iz mnogih reci: hvala - fala, hleb - leb, hren - ren, hoću - oću, bih - bi... Ne čita se ni u mnogim drugim jezicima, i mislim da je to, prosto, do glasa koji ljudi, jednostavno, iz fizičkog razloga, u brzini govora, izgube (vazduh slobodno prolazi izmedju nepca i jezika). ne znam zasto se u federaciji u poslednje vreme toliko insistira na tom h, kad tako ružno zvuči user posted image

tačno, ali baš zato sam i rekla Srbi su zadržali kafa, Hrvati zadržali svoje kava, a po bosanskom ili bošnjačkom, kako god ( novom maternjem jeziku) potencira se na KAVA.

(odgovor članu jelena038)
Direktna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here