nenja22 -> RE: Epiziotomija (16.5.2012 23:14:51)
|
ja se potpuno slažem da je to nešto što se na ovdašnjim prostorima radi po inerciji, a zarad olakšavanja svega osoblju, umesto da se olakša onome kome je to potrebno, mami i bebi...e sad, verujem da iskusna babica i/ili doktor, može da proceni evenutalno kad je i da li momenat pri naponima takav da je možda ipak bolje uraditi rez, nego pustiti da popuca neplanirano, ali isto tako, sigurna sam postoje slučajevi (sebe uključujem) gde je epiziotomija, uz samo malo volje babice verovatno mogla biti izbegnuta skroz, a pitanje je i da li bih se pocepala uopšte...jer, meni je rez bio minimalan, a samim tim, da su me bolje pratili i usmeravali i koristili evenutalno neke od ovih metoda koje bebilina spominje (tolo nešto na međicu, ili masaža isto u toku porođaja) verujem da nije ni on morao da postoji... međutim, isto sam primer da nije nužno pravilo da se posle epiziotomije mora loše proći...hoću reći, meni je sve to prilično kratko trajalo, vrlo brzo po zarastanju ožiljka skoro da i nije bilo, nikakvih problema pri odnosima sa mm nije bilo od kad ih počesmo opet imati (nekih dva meseca posle porođaja) a sad, godinu dana posle, mislim da je dole potpuno ista situacija kao i pre porođaja, tj. ja nikakva ožiljak niti pipam niti osećam i u tom smilsu, nikakave tegobe nemam...
|
|
|
|