prase -> RE: Epiziotomija (3.1.2009 15:54:59)
|
Evo šta kaže moja svekrva, koja je između ostalog radila i u porodilištu... Za vreme porođaja babica i/ili lekar treba da prati zatezanje i elastičnost porođajnog kanala. Iskustvo i praksa bi trebalo da im pomognu da predvide da će do pucanja svejedno doći. E onda se radi epiziotomija, jer se to lakše krpi nego pucanje, a ni za ženu nije svejedno (mislim da epiziotomija manje boli nego pucanje). To bi tako trebalo da izgleda u praksi. Međutim, priča se da ne može da se zaobiđe epiziotomija na prvom porođaju, ne toliko zato što porođajni kanal nije "razrađen" nego zato što se tada lakše odluče da seku (to je ona teorija po kojoj babica i lekar sebi olakšavaju posao po bilo koju cenu). Ja nemam pojma da li je u mom slučaju bilo tako. Znam samo da sam čula mog lekara kada je rekao: "Da, mora epiziotomija, zamalo da prođemo bez nje". Valjda to znači da se nadao da me neće seći i da je sekao samo zato što je morao [sm=zmeden.gif] Svekrva mi je takođe rekla da je plavušama skoro uvek potrebna epiziotomija, bar prilikom prvog porođaja - dok se uglavnom crne prvorotke provlače bez nje. Jedno znam sigurno, a to je da epiziotomija i te kako može da se izbegne - na primer moja tetka se porađala tri puta (poslednji put sa blizancima), sve prirodnim putem i sve bez epiziotomije. Moja mama je takođe prošla bez epiziotomije. Mene su ovaj prvi put seckali, ali se nadam da ubuduće neće... [sm=smiley13.gif]
|
|
|
|