RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Maki18 -> RE: Double test (26.8.2011 13:25:09)

Nemam pojma, izgleda da su svi ludi i poremeceni...

Makica99 -> RE: Double test (27.8.2011 10:02:23)

Maki, a gde radis double? Ja jesam videla da u nekim priv. laboratorijama rade double vec od 8 nedelje, tako da je mozda to i ok, ali ipak sve trudnice rade u 12, eventualno 11. ili 13. nedelji.

Inace, nova sam ovde, sledece nedelje idem na double i bas brinem. Da li iko zna koji sve parametri (osim hormona koji se mere) ulaze u procenu rizika na double testu? Znam godine, tezina...i sta jos? Brinem malo jer imam slucaj deteta sa poremecajem u daljoj porodici, meni je taj decak 5 koleno, znaci mom detetu 6. Doktorka je rekla da ce me zbog toga svakako slati u gen. savetovaliste za svaki slucaj, bez obzira na rezultate double-a, i bas sam zabrinuta. Da li iko ima neko iskustvo ili je cuo za nesto, uopste sta mislite? Pozdrav svima

Olga75 -> RE: Double test (27.8.2011 10:11:20)

Double se radi obicno oko 12 nedelje
sto se tice parametara osim onih iz krvi se meri nuhalni nabor i uocava postojanje nosne kosti ultrazvucno a kada prave " stablo " raspituju se o bliskim rodjacima , znaci do babe i dede

zeksi -> RE: Double test (27.8.2011 10:19:20)

Po meni je dabl test cista glupost, statisticki a ne dijagnosticki pokazatelj.
Kod mene je rezultat dabl testa bio 1:94,a ukupan rizik 1:647
I naravno da su mi predlagali amnio, sto sam ja odmah odbila jer je bio veci rizik da izgubim bebu, zbog krvarenja koje sam tada imala.
Moja beba je rodjena zdrava i prava....[sm=bravo.gif]
U narednoj trudnoci sigurno necu pristati cak ni na dabl test.

Olga75 -> RE: Double test (27.8.2011 10:38:42)

ma ,da , ne treba se zamarati , ici kod lekara , raditi testove , sta Bog da [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley24.gif[/image]

destiny -> RE: Double test (1.9.2011 23:13:02)

da li moze neko da mi kaze sta znaci nizak nivo beta hormona ? hvala vam unapred :)

Makica99 -> RE: Double test (2.9.2011 9:42:04)

I mene zanima. Niska mi je i beta i pappa, ali ostali reultati super. Doktorka kaze da je sve savrseno, ali eto, sto ne bih brinula. Sta vi kazete?

CRL 64
Gestational age 12+4
NT 1.4    0.85 MoM
nosna kost vidjena

E sad ide zbun:
fb-hCG  0.36 Corr. MoM
PAPP-A  0.55 Corr. MoM

Biochem. risk + NT   1:10000 below cut off
Double test 1:5045 below cut off
Age risk 1:441
Trisomy 13/18 + NT 1:10000 below cut off

Jasno mi je da su ovi dole rezultati super, al sta je sa ovom snizenom betom. Citala sam da je donja granica 0.4. Ne bi trebalo sebi da pravim zezanciju ako je dr rekla da je sve ok, ali eto...

Isto, koju brojku gledate za kombinovani rizik? Ja nigde nemam to posebno.

Hvala

mala_koala -> RE: Double test (2.9.2011 10:16:15)

Kod mene je fb-hcg bila 0.23... Hvala Bogu sve je ok s bebom.

ielena -> RE: Double test (2.9.2011 11:57:31)

Makice, meni je u obe trudnoce taj MoM za betu bio nizak, i nije bilo bas nikakvih problema.
mislim da je to gde ti pise "Dabl test" krajnji rezultat, tj. kombinacija svih parametara.

Makica99 -> RE: Double test (2.9.2011 14:02:43)

Jao zenskice, hvala vam puno, lakse mi je bas sto su se javile mamice koje su imale slicne rezultate. Odoh da budem spokojna, nerviram samu sebe koliko se brinem i za sta treba i za sta ne treba. Kiss

Jecky -> RE: Double test (2.9.2011 15:43:21)

Veliki pozdrav svima! [sm=smiley1.gif]

Ja sam nova na ovom forumu, majka sam jedne devojcice od 12 godina i evo sada posle toliko godina, opet sam ostala u drugom stanju.
Inace imam 38 godina i naravno prolazim kroz sve ove preglede kroz koje vecina vas prolazi, s tim sto ja mozda, zbog broja godina, imam neku sumnju vise...
Moram priznati da pre 12 godina, kada sam prvi put zatrudnela, nikakvih strahova, niti "plasenja" od strane lekara nisam imala, polovinu ovih testova nisam radila, ma nisam ni razmisljala o tome da bih eventualno mogla roditi dete obolelo od neke od ovih bolesti zbog kojih se sada vrse sva ova ispitivanja. Prosto i jednostavno, mogla sam potpuno da uzivam u svojoj trudnoci, sto je mislim i najbitnija stavka tog perioda zivota svake buduce mame.
A sada?
Od uzivanja u trudnoci nema nista! Ne samo da su me lekari sa svim ovim "obaveznim" testovima zaplasili, vec sto se svakodnevne brige i sekiracije i ostalih trudnica svih starosnih dobi, zbog istih problema mogu procitati svuda i po internetu.
Ne znam bas da li je potrebno toliko napetih trenutaka, ali kad smo vec saterane u cosak....evo odlucih i ja da se javim [sm=smiley1.gif]

Ja sam sa 11 nedelja i 6 dana trudnoce (12-ta nedelja) uradila double test i vidim da se moji rezultati razlikuju od vecine, odnosno nacin obrade podataka je drugaciji.
Ja uopste nemam neke parametre koje vecina vas ovde ima...Nemam npr. taj ukupni skor double testa ili kako se vec kaze.

Po ovome sto sam dobila, vidim da su rezultati dosta losi, ali bih volela da znam i ostale rezultate koje vi imate..

Ja sam test radila na privatnoj klinici, koja je tek odskora pocela da ga radi, mozda zbog toga nemaju potpuno obradjene podatke.

Evo kako to kod mene izgleda:

Free BhCG - 127,1 mlU/ml : 2,88 MoM
PaPP-A - 3771 mlU/l : 1,37 MoM
NT - 2,12 mm : 1,56 MoM

I imam samo ovo kao zakljucak:

Age risk 1:100
T. 21 risk 1:53
T. 18-13 risk 1: 24123

Ne znam sta vi mislite o tome? Ako neko ima neki savet, molim vas...

I izvinjavam se na ovako dugackom uvodu, nadam se da ne smeta [sm=smiley4.gif]
Pozdrav!

Anoniman -> RE: Double test (2.9.2011 15:48:04)

ja se ne razumem mnogo, mene je zanimalo samo taj krajnji rezultat. ovo sto pise age risk ti nije mnogo bitno jer je to samo pocetna cifra koja se uzima za dalje racunanje i standardna je za godine, meni je mislim bila oko 1:350 (tako nesto je za 30 godina starosti) ali se uz debljinu nuhalnog nabora i hormone popela valjda na 1:18000.
ovo T.21 ti je dosta visok rizik, a T. 18-13 ti je super, mada nemam pojma na sta se odnose. nadam se da ce ti se javiti neko strucniji.

Jecky -> RE: Double test (2.9.2011 16:04:55)

Ksena, hvala ti puno na odgovoru [sm=smiley1.gif]

Ovo T.21 je Down sindrom, a T.18 Edvardov i jos neki, ne secam se kako se zove.
Ipak, nemam pojma koji je ukupan skor double testa, pa me to iritira..

U svakom slucaju, moracu da uradim amniocentezu zbog visokog rizika na DS

Anoniman -> RE: Double test (2.9.2011 16:19:27)

a mozda da odradis prvo triple test?

Jecky -> RE: Double test (2.9.2011 16:33:57)

Verovatno ce mi reci da uradim i triple test.

Mada, meni je odmah na pocetku trudnoce receno da mi je zbog broja godina amnicenteza obavezna, tako da ne znam zbog cega uopste i radim double i triple....jer kakav god da je rezultat, moje godine nose odredjen rizik i moram da uradim amnio...

Svakako cu biti mirnija posle toga, nekako imam utisak da je sa bebom ipak sve u redu [sm=smiley1.gif]

Makica99 -> RE: Double test (3.9.2011 10:19:05)

Ma sigurna sam i ja da je sve ok, stvarno se reeeetko desi da bude nesto lose. Ja mislim da su tebi rezultati losiji uglavnom zbog godina i zato je rizik povisen, ali to naravno ne znaci nista. Odlicno sto si ti pozitivna i sto ne dozvoljavas tripove, to je najvaznije i najpametnije sto mozes da uradis za svoju bebu. Javljaj nam razvoj situacije, saljem pozitivnu energiju!

ivkajab -> RE: Double test (14.9.2011 13:03:27)

Drage moje, mene interesuje sledece...
Ovo mi je druga trudnoca, u prvoj sam bila knap nedelja za Double test, pa me je doca uputio da radim privatno i sve bilo ok - sada imam predivnog decaka od 2 godinice[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
E sada dosla i druga trudnoca[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] i ja kod doce za uput za Narodnog Fronta, da radim double, kada on kaze da se vise ne daju uputi za taj test, na moje pitanje pa gde sada radim on kaze ko iz topa - pa privatno...sto je u prevodu 5-6.000 din (3-4.000 UZ i analiza 2.500). Naravno odmah me je uputio na njegovu "prijateljicu" u privatnu ordinaciju.
Ja ostadoh bez teksta...i razmisljam kao pa dobro za to mi nije zao da dam...mada sto je mnogo - mnogo je...
Pritom moja kuma radila u Narodnog Fronta-besplatno, a drugarica na Institutu takodje besplatno.

Interesuje me kakava su vasa iskustva ako vodite trudnocu u domu zdravlja, gde su vas slali za Double test i da li ste to placali?

Uradicu svakako tamo gde mi je rekao, jer sam vec zakazala, ali zelim da mu kazem da to nije u redu...

Ivana. -> RE: Double test (17.9.2011 16:42:43)

Ivka insistiraj na uputu, jer ti tvoje osiguranje pokriva i dabl test. Kako ga samo nije sramota. Moja doktorka je meni dala i za Visegradsku i za Institut za majku i dete, u slucaju da je negde teze zakazati. E svasta, kakva lopina, sram ga bilo.

majared -> RE: Double test (21.9.2011 15:15:12)

Da li može tumačenje

fhCG 28.7ng/ml         0.76  Corr. Mom
PAPP-A 4.8 MlU/ml     1.86 Corr. Mom

Biochem. risk +NT      1:3563 below cut off
Double test                 1:3563 Below cut off
Age risk                       1:176
Trisomy 18 +NT            1: 10000 Below cut off    

mejvis -> RE: Double test (21.9.2011 15:45:05)

Ovo je dobro, ne brini!!!
Koliko ti je NT sa UZ?

majared -> RE: Double test (21.9.2011 15:50:38)

NT 1.5 mm
pa ispod toga piše 0.95 MoM ali ne znam šta to znači

New Mom -> RE: Double test (21.9.2011 16:40:01)

Dobro je majo!
To što piše za MoM je statistika i najbolje je da bude oko 1, kao tebi.

vonavoj -> RE: Double test (21.9.2011 16:58:25)

majared,mislim da su ti rezultati dobri[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
a to za godine mora da bude poviseno,jer imas godina[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

opasnica -> RE: Double test (21.9.2011 17:00:41)

Evo i ja da podelim sa vama svoje iskustvo.Radili su Double test,i jedan od tih hormona mi je bio nizi i onda sam bila kod geneticara na konsultacijama koji mi je rekao da to ne oznacava da tvoja beba ima Daunov sindrom ,vec da postoji rizik da ga dobije...da li valjda ti ili tvoj suprug imate mozda neke genetske rizike za to.I ja imam u siroj porodici nekoga sa DLS-om,tako da sam poslata na vadjenje plodove vode...neprijatno iskustvo jako,ja sam osetljiva na te igletine i ziva sam se prepala :) ovo je treci dan od dana kada mi je radjena amniocinteza i cekam rezultate koji ce biti gotovi za oko 3 nedelje.Jako bzvz sto mora toliko duuugo da se ceka alista je tu je.Svima preporucujem da rade taj Double test,pa ako vam preporuce i amniocintezu radite to OBAVEZNO!Ja sam iz NS,i prekjuce sam na amniocintezi srela zenu cija beba ima Daunov sindrom...Neka me osudi ko god hoce,hriscanka sam i sve ali neki ce se sloziti sa nama da mi zelimo zdravu decu kojoj mozemo pruziti normalan zivot...I ja sam zabrinuta za moju bebu,jer je vec osecam u stomaku i najvise na svetu zelim da mi ona bude dobro a ja cu istrpeti i ubadanje u stomak i sve,samo da znam da ce ona meni biti zdrava!<3

majared -> RE: Double test (21.9.2011 17:35:06)

I meni zvuči neverovatno da ću u vreme termina za porođaj imati 38,7, skoro 39. Čoveče pa to je matoro [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  53 54 [55] 56 57   Sledeća stranica >   >>