Hortenzija -> RE: Azoospermija (10.12.2019 19:53:01)
|
Drage devojke, konacno sam skupila snage da se i ja javim. U azoo problemu smo od davne 2010 godine. Razlog: nepoznat; hormoni: svi u referentnim vrednostima; kariotip i mikrodelecija: sve ok. Tada nas nisu zanimala deca i resili smo da sve ostavimo po strani dok ne pozelimo prosirenje porodice. 2018. godine su nam se kockice slozile u glavi i krecemo u ozbiljnu borbu. Suprug vadi krv i radi hormone: FSH povisen, LH i test u referentnim vrednostima. Urolog nam daje terapiju pregnilom (jednom nedeljno 5000 ij, tri meseca). Posto je ipak hormonska terapija u pitanju odlazimo i po drugo misljenje kod endokrinologa, ona nam isto predlaze pregnil (malo veca doza i duzi vremenski period). Nakon 3 meseca nam uvodi i merional zajedno sa pregnilom i nakon 3 meseca rezultata i dalje nema: spermogram 0; FSH 21; LH 11, test u referentnim vrednostima. Sama lekarka nam je rekla da ne gubimo vise vreme i da nadjemo nekog ko radi mTESE. Uzi izbor je pao na 4 ustanove (lekara): 1. Klinika u SF- FNA tehnika, telefonske konsultacije ali ne sa dr nego sa sestrom...ja sa 1001 pitanjem i ona sa sablonskim pitanjima i isto tako sablonskim odgovorima 2. Cornell NY-kontakt sa dr mailom, savrsena komunikacija, uzimam kontakt i od njgovog ginekologa da se raspitam i za taj deo price 3. Klinika u Solunu- bili na konsultacijama, savrseno opremljeni, razgovor sa ginekologom i embriologom 4. Klinika u Istanbulu-konsultacije sa urologom i ginekologom Nakon svih informacija odlucujemo se za Istanbul, jedino smo kod njih imali “sve na jednom mestu” Objasnjenje: 1. Smatrali smo da metoda koja se primenjuje nije toliko bitna “za prvi put”-FNA smo ostavili kao obaveznu opciju ako na operaciji nista ne pronadju (mislim i da je clanica koja je bila u SF otisla posle neuspele mTESE-neka mi ne zameri ako sam pogresila [sm=smiley1.gif]) 2. Sve savrseno-osim cene koja je previsoka 3. Super klinika za probleme zenskog steriliteta, savrseno opremljena i fenomenalno znanje imaju, jedina mana preko koje nismo mogli da predjemo sto nije dosao urolog na konsultacije! Komentar je bio da ce ga videti dan pre operacije...sta je po meni neprihvatljivo, valjda prvo treba da pregleda dokumentaciju i pregleda pacijenta pa odluci da li hoce da operise?!? Ja sam bila kod ginekologa i ponavljam da su za zenski sterilitet fenomenalni. 4. Urolog je pregledao sve papire, uz pregled testisa, dao svoje misljenje i komentare/ocekivanja.....surova istina bez uvijanja u sareni papir, propracena podacima iz literature. Ginekoloski pregled, plan terapije ukoliko dodjemo kod njih, mail za sve informacije
|
|
|
|