prase -> RE: Kako oblaciti novorodjence u ljetnjim mjesecima? (2.7.2009 23:06:11)
|
Evo da se i ja oglasim... Uroš se jeste rodio u oktobru, ali bilo je miholjsko leto i preko 25 stepeni... MM je bio u fazonu da mu oblačimo bodi kratkih rukava i odelce somotsko preko (sa stopalima ili plus čarapice) i još da ga umotavamo u neko letnje ćebence kada ga nosamo po stanu... Dete se davilo od vrućine! Čim je on prestao toliko da nas nadgleda, ja sam ga skidala samo u bodi i mnooogo mu je prijalo. E sad, u principu... Svekrva koja je medicinski obrazovana kaže da dete u prvih 40 dana nema dobru termoregulaciju i da zbog toga mora malo da se utopli u odnosu na nas odrasle. Npr ako ti ideš u majci na bretele, njemu obuci bodi kratkih rukava. Ako ti imaš kratke rukave, njemu dugačke. Gledaj da mu garderobica bude malo šira, ne uz telo, tako može da se luftira ako je vruće odnosno da ima sloj vazduha da ga greje ako je hladno. Uz bodi kratkih rukava mogu da idu one štramplice sa stopalima, da ne komplikuješ sa čarapicama... A kada je preko 30 stepeni, kao što će uskoro biti, kada David bude prevalio tih magičnih 6 nedelja - SLOBODNO bodi bez rukava i ništa više. Urošu su ponekad hladne ručice i stopala, tj. zavisi od toga koliko je aktivan. Što je aktivniji, to su hladnije, što možda nije logično - ali je tako. Evo danas nisam ni gledala koja je temperatura, ocenila sam da je vruće i išli smo u šetnju, obukla sam mu jednodelno odelce bez nogavica sa kratkim rukavima. Imam utisak da mu je i pored toga bilo vruće. Noću ga ne pokrivam uopšte, eno spava u istoj takvoj pižamici, znoji se ako ga pokrijem ili ga obučem u vreću. Na kraju, ono što verovatno već znaš... Uvek imaj uza se još jedan presvlak koji je laganiji ako nisi sigurna da li si ga pretoplila ili malo topliji ako nisi sigurna da li će mu biti hladno + letnje ćebence. Nema greške...
|
|
|
|