RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (17.3.2012 22:30:53)

e a sta ti jedes?:)




Irin@ -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (18.3.2012 10:04:50)

Vas dve i vasi isti avatari... Poruka da potrazi misljenje drugog dr (vezano za siofor) je bila namenjena Meyo, a ne Hristinici [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]. Hristinice ne znam sta je siofor, neka ti Meyo objasni... Ujutru pojedem jabuku, kivi i dve tri lanene plocice (nekad umesto kivija bananu), za rucak pecenu oradu ili pastrmku (bar jednom nedeljno) sa zelenom salatom i hlebom koji sama pravim (heljdino brasno, razano, ovseno) bez kvasca ili sa suvim kvascom ili kuvanu blitvu (spanac) sa mlekom ili grasak kuvani ili corbicu od belog mesa sa sargarepom, celerom i kukuruzom secercem ili grilovano belo meso ili integralni pirinac.... Obavezno u toku dana za veceru ili uzinu pojedem kiselo mleko, dve case mleka ili jogurta (naravno uz razlicite obroke), jedem i sirovu sargarepu izmedju obroka, bademe, a od salata krastavac, paradajz cheri, crni luk, krompir salatu, rendanu cveklu i sargarepu, zelenu salatu, pecenu papriku sa sirom....




Irin@ -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (18.3.2012 10:19:57)

Veoma je vazno koliki ti je secer ujutru pre jela i da li se posle tri sata vrati u normalu, jer nije dobro da je i posle tri sata visoka koncentracija secera u krvi, kao i da ujutru posle osam sati ne jela bude u gornjoj granici preko 5.2...
Hristinice razumela sam da si nasla na netu vrednosti i samo sam ih komentarisala, znam da si kuci merila, ali naste ipak treba da bude manji secer, meni je naste od 3.6 do 4.2, zavisi kako koji vadjenje, i to ne govori da imam dijabetes, ali posto je beba nedelju dana starija, doktorka je odlucila da proveri kakva je koncentracija secera posle jela/glukoze i na osnovu jednog nalaza dala mi je dijetu. Dovoljno je da jedna vrednost u ogtt testu (nije vazno posle kog sata) bude iznad ili na granici pa da dobijes dijetu. Koja si ti nedelja?




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (19.3.2012 13:42:14)

proccitala sam uputstva[sm=smiley1.gif] 30.nedelja, sad cu 31. joj mene je strah od svega toga, i sto sam citala da je opasno po bebe kad se rode[sm=smiley13.gif] mnogo sam nesto bzv,uplasena..sutra radim test opterecenja, nadam se da cu da izrzim, jer mmi je lose kad ne jedem duze...a i ta glukoa grrr...




meyo -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 9:18:35)

meni su pojasnili da duga pauza u jelu moze izazvati skok secera tj. da bi mi bilo pozeljno jesti cesce o manje
i vjeruj sad sam pocela tako da se hranim nevjerovatno mi prija




JAmy -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 18:32:24)

Koliki sam samo skeptik bila u vezi sa tim ogtt testiranjem,nisu mi se svidjali ljekari koji trudnice 'maltretiraju' sa svakakvim analizama.Mozda zato sto jaaaaaako volim da jedem,posebno slatkise,a secer mi do sada ni u jednom dijelu dana nije prelazio 4.5[sm=smiley1.gif]...
Ali,djavo dodje po svoje,pa su silne cokolade kojima sam se hvalila po forumu,uzele svoj danak [sm=smiley13.gif]...
Secer mi je sinoc u 18h bio 8!!!!a nisam cijeli dan jela slatkise [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]
Uz to,pritisak mi se ovih dana odrzava izmedju 130/80 i 140/80,sto jos nije za lijecenje,ali zahtijeva redukciju u ishrani!
Ne smijem slatko,ne smijem slano.....pa stada jedem?[sm=zmeden.gif]
Najgore od svega toga je to sto lezim u bolnici,i bicu do porodjaja,kuci imam samo muza koji se i ne snalazi Bog zna kako u kuhinji(porodica mi je daleko),tako da ce se on tesko starati o mojoj dijetalnoj ishrani,obzirom da je ovdje u bolnici nema[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]
Neprekidno primam tokolizu,sad su i sami ljekari u cudu u koji infuzioni rastvor da mi rastvore lijek,ne smije ni slatki ni slani...
Ovih dana radim OGTT,pa ce mi dr najvjerovatnije odrediti dijetu,a ja sam sj[sm=smiley35.gif] skrooooz,ne znam sta da radim,cijeli dan skoro da gladujem,a znam da ni to ne vrijedi.............[sm=smiley19.gif]




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 19:34:48)

jamy,i ja sam u istom fazonu kao i ti, isto sam tuzna i sekiram se sto se tice secera..a sto lezis u bolnici? u kojoj?
ja danas radila OGTT i rezultati su mi izgleda katastrofalni[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] sutra idem kod mog ginekologa, nece valjda da me strpa u bolnicu[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]

rezultati:
0' - 6
60' - 12 [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]
120' - 12,8 [sm=smiley19.gif]
180' - 8




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 19:42:17)

zene ja sam se bas uplasila za bebu, citala sam da nakon porodjaja moze doci do problema, i da moze da ima taj hipoglikemijski shok...kako se ponasaju sa trudnicama koje imaju povisen secer u trudnoci? kako se poradjaju? carski rez? joooj bas sam[sm=smiley13.gif][sm=zmeden.gif]




JAmy -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 21:21:04)

Hristinice,ja lezim zbog kontrakcija jos od 14-15 nedelje,bez brige,nisu me strpali na odjeljenje zbog secera[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
Iz Crne Gore sam,lezim u jednoj opstoj bolnici,cije ime necu da pominjem,jer ne znam sta bih lijepo mogla rec za istu.Da nisam sama kontrolisala secer,ko zna sta bi sa mnom bilo.Ne brini draga za posledice,to se desava kod nekontrolisanog i nelijecenog secera koji dugo traje.Ti ces dobiti dijetu,kao sto cu i ja najvjerovatnije,te vrijednosti se jos uvijek mogu drzati pod kontrolom bez ljekova.Nije nam ostalo jos mnogo do kraja,izdrzacemo...
Meni samo nedostaju slatkisi[sm=smiley13.gif]
Bas mi je muz prije neki dan kupio moje omiljene cokoladice koje sada mogu samo gledam i mirisem...[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 21:29:37)

Draga, kako li izdrzavas tako dugo u bolnici?[sm=zmeden.gif] mogu da zaamislim kako su neljubazni.. joj samo da sve bude u redu sa bebicama! mnogo se plasim...ko zna sta ce sutra dr da mi kaze kad vidi ove katastrofalne rezultate[sm=smiley29.gif] a koliki je tebi secer? jel si radila ogtt?




JAmy -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 21:58:38)

Izdrzavam jer moram,a motivacija je dovoljno jaka da me je prikovala za krevet[sm=smiley1.gif]Nije osoblje toliko neljubazno koliko je ne posveceno pacijentu,pocevsi od dr koja mi vodi trudnocu.Hiljadu problema pored kontrakcija imam a sve sam ih sama otkrila,mislim da se ona nikad ne bi sjetila ni urin da provjeri a da ne govorimo o drugim analizama.Katastrofa,samo Bog cuva moju trudnocu,i ovo malo znanja koje sam stekla uz knjige i forume.Nije mi jos radjen test zbog tokolize koju ne smiju dugo da mi iskljuce(to je infuzioni rastvor glukoze ili NaCl-a u koji se ubaci ginipral i tece 24h bez prekida,to je protiv kontrakcija koje se ne smiruju na tablete)...
Ne plasi se,samo neka ti to ostane jedini problem do kraja,a to ces vec nekeko rijesiti fizickom aktivnoscu i pravilnom ishranom...Jeste tesko,ali,ima i teze,pa neke zene izguraju trudnocu sa pravim dijabetesom tip1(koji imaju i prije trudnoce),pa radjaju savrseno zdrave bebe.
Samo hrabro...[sm=smiley31.gif]




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 22:29:52)

Joj draga pa kako su te kontrakcije pocele tako rano? jkel bole? i stalno ti je prokljcena infuzija?a vene ?[sm=smiley23.gif][sm=smiley29.gif] joj najvise mrzim kada dr-i nisu dovoljno posveceni! ma bas njih briga... javljam sutra sta mi je dr rekla, a idem i na ultrazvuk da vidim da li je sve u redu sa mojim malishom[sm=smiley1.gif] nesto sam se u zadnje vreme bas utripovala oko toga da li se pravilno razvija, da li je dobro..itd..non-stop sam u nekom strahu i stresu, cak povremeno popijem i rivotril(antidepresiv), onda se malo opustim, a valjda ne skodu bebi, tako mi je neuropsihijatar rekla...eh..a sta ti nosis?[sm=smiley1.gif]




JAmy -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (20.3.2012 23:11:21)

Ja ne znam pol,nece da mi kaze dr,ne znam tacno zasto,valjda njen princip rada[sm=zmeden.gif]
Kontrakcije do unazad 2 nedelje nisu bile bolne,a sada polako pocinju da budu.Za vene ne pitaj,samo jos ove po vratu nisu bodene[sm=smiley13.gif]
Infuzija ide neprekidno,kad mi bude bolje,ponekad pauziraju onoliko dana koliko stanje dozvoljava.Evo,recimo,ovog puta bez pauze ide od 4og marta,a ja se sa cudim sto mi se poremetio pritisak i secer?Pa to sam morala da ocekujem,jednostavo,organizam se bori sa to hemijom dok moze,a onda pocne da posustaje.Nadam se samo da ce da izdrzi bar do 36 ned[sm=smiley13.gif]
Nisi jedina koja stalno nesto tripuje,eh kad se sjetim samo kakve sve lude ideje su meni do sad padale na pamet,a tek snovi.......cista patologija.[sm=jezicek.gif] Ne obracaj paznju na to puno,sve smo takve,hormoni rade svoje,a i majcinska briga je prirodna stvar koja pocinje od trenutka zaceca,pa je i normalno da smo stalno u strepnji od najgoreg.To se nastavlja i kad se rodi bebica,i ako se sad nama cini ''samo taj dan da dodje,da se svih nocnih mora oslobodim''.Mnoge mame kazu da tek tad pocinju....
Na ovaj put smo zakoracile spremne svake zrtve,i nema posustajanja i pored zlih misli i nevolja koje nas snadju.
Javi sta je bilo, i pojedi nesto sto volis prije nego sto cujes sta moras...[sm=jezicek.gif] jer sledeca 2 mjeseca zaboravicemo na gurmanske zelje...




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (22.3.2012 22:54:41)

jamy veliki [sm=smiley31.gif]
ja zaboravila da pisem ovde, a i slabo sam na kompjuteru...radila pre neki dan ogtt , rezultati su [sm=smiley24.gif][sm=smiley29.gif]
o' - 6
1h - 12 [sm=zmeden.gif]
2h - 12,8 [sm=smiley7.gif][sm=smiley29.gif]
3h - 8

bila juce na ultrazvuku, bebica mi je super, nije velika, i dr mi je rekla da dodjem tek 3-eg sa rezultatima, nije me ni pitala za vrednosti testa samo me je pitala da li sam radila, i da se pridrzavam dijete... juce sam kupila svasta iz zdrave zrane i valjda cu malo da skinem secer dijetom[sm=zmeden2.gif] bas sam zabrinuta...




JAmy -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (23.3.2012 10:20:36)

Draga...[sm=smiley31.gif]
To nisu losi rezultati,neka ostane tako do kraja i ne brini za bebaca,bice sve ok...
Vrijednosti jesu malo povecane ali ne znace da imas gest diabetes,ti (kao i ja) imas samo blazu formu insulin-rezistencije,to se idealno moze korigovati hranom,s tim da ne zaboravis-ne smijes biti na strogoj dijeti i ne smijes da gladujes.
Meni je jutarnja glikemija bila 4.4,po meni je mogla biti i manja,al jos uvijek nece da mi rade nikakav test,moja dr je stava da su ti testovi nepozeljni u mom stadijumu trudnoce,pa ce radije s vremena na vrijeme provjeravati secer u razlicito doba dana,i to ne svakodnevno.
Nije mi odredjena neka posebna dijabet-dijeta ali je izvjesno da slatkise moram potpuno da izbacim do porodjaja,zbog cega sam jaaaako tuzna [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] ...To je bila moja najveca strast u dosadasnjem toku trudnoce...[sm=smiley6.gif]
Pitam se....gdje je ono pravilo da trudnica ne smije biti zeljna nicega,i da je trudnoca blazeno stanje zene....[sm=zmeden.gif]




Hristinica -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (23.3.2012 21:18:19)

xa xa, i ja sam najvise uzivala u slatkisima, do pre nekoliko dana, sada mi je jako tesko..a to blazeno stanje- hm hm ja to nisam osetila, imala sam mucnine i povracala do pre mesec dana...ali val;jda se moramo zrtvovati za nase bekoline:) samo da bude sve u redu sa njima i sa nama na porodjaju, sve se zaboravi..a za secer nisam pametna...izbacila sam slatkise i pecem sama integralni hleb...a inace sam stalno gladna[sm=smiley29.gif] a tebi je super secer 4,4[sm=bravo.gif]




aurora08 -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (30.3.2012 17:06:38)

Da li neko moze dami protumači ovaj nalaz?
Radila sam OGTT sa 50g glukoze i rezultati su sledeci:
glukoza: 4.5
1 sat nakon opterecenja: 8.0
2 sata nakon opterecenja: 6.7
3 sata nakon opterecenja: 3.1




jocaa -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (23.8.2012 16:04:51)

pozdrav svima ja sam nova na forumu a zanima me ova tema posto je meni vec kod prvog pregleda tj.labaratoriskih nalaza secer bijo povisen 5.1 pa me je ginekolog slala na odjel za dijabetis.Tu su mi dali aparat za mjerenje i plan prehrane.Da nisam rekla da zivim u Sloveniji gdje je vec preko 5.0 povisen secer i veoma su strogi po tom pitanju.[sm=smiley19.gif]




choopa choops -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (24.10.2014 0:32:35)

Pitanje za mame koje su u prvoj ili drugoj trudnoći imalee gest. dojabetes, šta se dešavalo sa sledećom trudnoćom? Ja sam u drugoj imala šečer, otkriven oko 8mjeseca, i sad me dr stavila odmah na dijetu, još uvijek ne striktnu, ali tu je. Zanimljivo je što meni organizam i ne traži slatko, što je dobro, ali ja jedva odoljevam šipku, mandarinama [sm=smiley13.gif] (ja to inače jedem u tonama, a sad samo gledam i [sm=zz_cry.gif] )
rekla je da ću morat opet na OGTT [sm=zz_eek2.png] ali tek za 4-5 nedelja. šećer u urinu se ne pokazuje, ali je običan jutarnji prilično visok od 4.9 do 5,5. Ne prelazi granicu, ali znam da ne bi trebao da bude toliki. Ono što mene buni je to što kad kući mjerim u toku dana (štreber, nabavila sam aparat [sm=smiley4.gif] ) je što čak i ka jedem ne prelazi granicu, a nead bude i najčeešće se kreće oko 3,9 do 4,5?[sm=zmeden2.gif] . Ništa mi nije jasno. Povrh svega, beba je veća skoro za cijelu nedelju, što takođe može bit pokazatelj šećera, a i ne mora, jer je moja porođajna težina bila previsoka [sm=smiley9.gif] pa mož' da bidne da je ovo dijete (konačno) povuklo na majku. Tptalno sam zbunjena sa svim što se dešava, kaoa da mi je prva trudnoća [sm=zmeden.gif]




choopa choops -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (26.10.2014 22:47:46)

Preuzeto sa diabeta.net

Vrste namirnica
Ishrana obolelih od šećerne bolesti je raznovrsna i sadrži sve vrste namirnica (kao u zdravih ljudi). Iz ishrane se jedino izostavljaju šećer i slatke stvari (bombone, kolači, keks, med, deserti pravljeni sa šećerom, medom i čokoladom, sirupi, čokolada i sl.), a ograničava se upotreba hleba i proizvoda od brašna (testenine). Izostavljanje ili ograničenje unosa ovih namirnica ima svoj razlog u njihovom bogatom sadržaju ugljenih hidrata (šećera i skroba).

Mleko i mlečni proizvodi

Mleko i mlečni proizvodi su najjevtinije namirnice sa bogatim sadržajem belančevina životinjskog porekla. Belančevine su važne u ishrani, pošto služe kao gradivna mateirja i kod deteta i kod odraslog čoveka - neophodne su za rast, razvoj i obnovu tkiva, kao i za očuvanje opšteg zdravlja. Pored belančevina, mleko i njegovi proizvodi sadrže masti, ugljene hidrate, minerale i soli. Ovi proizvodi mogu da zamene meso, što je veoma pogodno za ekonomisanje u ishrani. Ovaj momenat omogućava da dijeta može da se "kroji" prema sopstvenom džepu.
Dozvoljena je upotreba svih vrsta mleka , a najbolje je obrano pošto sadrži manje masti (2.8%, 1.6% ili 0.5%), a količina belančevina ostaje nepromenjena. Mleko se može upotrebljavati "čisto" ili kao bela kafa ili mešavina mleka i čaja.
Od mlečnih proizvoda su najkorisniji "mlađi" proizvodi, pošto sadrže najviše belančevina (sir, kajmak, kačkavalj, skorup). Najbogatiji i najjevtiniji izvor belančevina je "švapski sir". Svi kravlji sirevi (kao i kravlje mleko) imaju prednost zbog manjeg sadržaja masnoće. Od industrijskih mlečnih prerađevina najkorisnije je upotrebljavati one koji sadrže što manje masnoće (9 - 25%): kačkavalj, kisela i slatka pavlaka i dr. Jogurt, dijetalni voćni jogurt, acidofilno mleko i kefir imaju određenu prednost nad čistim mlekom. Upotrebu starih i zrelih sireva treba znatno ograničiti. Dijabetičar treba da koristi u toku dana oko pola litre mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda, a u zavisnosti od korišćenja mesa i mesnih prerađevina.

Energetska vrednost 1 g belančevina = 4 kcal (16,72 kJ)

Meso, mesni proizvodi, riba i jaja

Ovo su namirnice koje se koriste zbog bogatog sadržaja belančevina. Skup su izvor belančevina, pa ih treba kombinovati sa mlečnim proizvodima što omogućuje "dijetu prema džepu". Pored belančevina, meso sadrži i masti, mineralne soli i nešto vitamina.
Meso
Dijabetičari mogu da koriste sve vrste mesa. Prednost imaju mlađa i nemasna mesa, ali ništa manje nisu korisna (ni štetna) starija mesa. Sa ekonomskog stanovišta, prednost imaju jevtinija mesa (kokošije, konjsko), koja po sadržaju belančevina ne odstupaju od govedine (goveđe, juneće, teleće). Dijabetičar može da koristi sledeće vrste mesa: goveđe, juneće, teleće, konjsko, jagnjeće, ovčije, praseće i svinjsko (ali samo mršavo, odnosno posno i ne koristiti ga često), pileće, kokošije, ćureće, guščije, pačije; iznutrice (najviše dva puta mesečno): džigericu (prednost pileća), srce, belu džigericu (pluća) - izbegavati: jezik, bubrege, bele bubrege, slezinu, mozak; divljač: zečetinu, srneće, svinjsko, perad (fazan, jarebica, patka, guska).

Mesne prerađevine
Mesne prerađevine se koriste u što "čistijem" obliku, što sigurno garantuje manji sastojak masnoće. U ovom pogledu prednost imaju: šunka (tzv. "praška"), sušeno meso, pršuta. Ostale prerađevine sadrže više masnoće (parizer, mortadela, razne vrste salama, kobasica, viršli ili debrecina), pa ih treba izbegavati. Količina mesa upotrebljena u toku dana zavisi od sastava jelovnika (sadržaja i mlečnih proizvoda).

Riba
Riba je namirnica koja predstavlja vrlo bogat izvor belančevina (nešto manje od mesa i sira), a ekonomičnija je za svakodnevnu upotrebu. Pored belančevina, riba sadrži masti, mineralne soli i nešto vitamina. Dijabetičar može da koristi sve vrste rečnih riba (grgeč, pastrmka, smuđ, štuka, šaran i druge), morskih riba i školjki. Upotrebu girica i pojedinih vrsta ribe koje se uglavnom pripremaju prženjem u dubokom ulju, lii su pohovane, treba izbegavati. Prerađevine od riba sadrže veliku primesu masnoća, pa ih treba ređe i obazrivo upotrebljavati i uvek obračunavati sa određenim sadržajem u dnevnom programu ishrane.

Jaja
Jaja, kao i mlečni proizvodi, spadaju u najjevtiniji izvor namirnica bogatih belačevinama. Jaja, pored belančevina, sadrže masti, ugljene hidrate, mineralne soli i nešto vitamina. Dva cela jaja odgovaraju količini od 100 gr mesa ili sira. Pri upotrebi jaja prednost ima belance (za odraslog dijabetičara). Tako je korisnije upotrebiti dva belanca nego jedno celo jaje. Dijabetičar treba da koristi 2 žumanca nedeljno ili 4 - 6 belanaca. U dijetetskoj ishrani kajganu treba praviti uvek u odnosu 1:1 (jedno jaje + jedno belance, dva jaja + dva belanca, itd.), i pripremati je bez ulja na teflonu.

Masnoća
Masnoća se koristi u ishrani dijabetičara (i zdravih ljudi) kao energetski materijal. Unošenje viška masnoća od stvarne potrebe organizma dovodi do njenog odlaganja ispod kože, odnosno gojenja. Svako povećanje telesne težine je prvi znak dijabetičaru da više jede nego što se troši, da uzima veću količinu hrane od one koja je dozvoljena (koja mu je potrebna), ili da koristi više masnoća. Dijabetičar može da koristi sve vrste masnoća, ali prednost imaju sve vrste ulja (sincokretovo, kukuruzno, maslinovo, sojino, kikirikijevo i dr.), biljna mast, margarin, buter i kajmak (ograničeno). Sve vrste masnoća imaju samo masnoću, izuzev butera, u kome ima nešto belančevina i ugljenih hidrata, a u margarinu samo nešto belančevina. Suva slanina, čvarci, kavurma i slične namirnice imaju veliki energetski sadržaj i treba ih retko koristiti. Upotrebljena količina ovih namirnica i njihov energetski potencijal su u velikom raskoraku, pa je ovo često razlog za povećanje telesne težine, pošto se njihovom malom količinom zadovolji polovina ili trećina dnevne energetske potrebe jednog dijabetičara. 100 gr ovih namirnica sadrži od 600 - 800 kcal (2520 - 3360 kJ).

Energetska vrednost 1 g masnoće (masti) = 9 kcal (37,8 kJ) ili više od dva puta veća od energetske vrednosti iste količine belančevina ili ugljenih hidrata.

Hleb i testenine
Hleb i prerađevine od brašna (testenine) čine grupu namirnica koje su najbogatiji izvor ugljenih hidrata (skrob, šećer) u ishrani dijabetičara. Ovo je razlog da se strogo ograničava upotreba svih ovih namirnica. Pored ugljenih hidrata, ove namirnice sadrže belančevine, masti, mineralne soli i vitamine. Različite vrste hleba sadrže različite količine ugljenih hidrata, mada su te razlike zanemarljive, pogotovo kada dijabetičar nema "naviku" da odstupa od dijete. 100 gr crnog i ražanog hleba ima 53,36 odnosno 51,38 UH, a belog hleba 54,32 g. Dvopek, preprečeni hleb i tost imaju u istoj težini veću količinu sastojaka hleba, pošto je u njima potpuno ili delimično odstranjena voda. Ove namirnice se sa lakoćom jedu, jer sporije izazivaju osećaj sitosti. Međutim, ove vrste hleba sadrže 30% ugljenih hidrata, 60% belančevina i 80% masti više od običnog hleba. Sva testa (rezanci, makarone, špagete, flekice, tarana, "pužići", "mašnice" i dr.), griz i brašna (pšenično, kukuruzno, ražano i dr.) treba po sadržaju ugljenih hidrata tretirati na isti način kao dvopek. Ove namirnice u odnosu na dvopek imaju manje masnoće (manji energetski potencijal). Njihovo korišćenje se određuje jelovnikom, a ukoliko se drugačije upotrebljavaju u dnevnom programu ishrane, treba izostaviti određenu količinu hleba. Hleb se uvek meri kao svež.

Povrće
Povrće čini najveću količinu hrane koju dijabetičar (i zdrav čovek) uzima u toku dana. Ono se najćešće raspoređuje u 3 do 4 dnevna obroka, a koristi se u vidu variva ili salata. Povrće sadrži različitu količinu ugljenih hidrata, pa je ovo razlog da se različite vrste povrća koriste u različitim količinama. Pored ugljenih hidrata, povrće sadrži belančevine, masti, mineralne soli i vitamine.
Povrća koja su bogata ugljenim hidratima treba koristiti u ograničenim količinama, kao što su: pasulj, grašak, šargarepa, krompir, cvekla, crni luk, pirinač, kukuruz. Povrća koja sadrže nešto manje ugljenih hidrata treba da se koriste u neograničenim količinama, a to su: zelje, spanać, blitva, list od loze, boranija, tikvice, paprika, paradajz, krastavac, razne vrste zelenih salata, plavi patlidžan, babnje, celer, peršun, rotkvice, kupus, kelj, keleraba, prokelj, pečurke, praziluk, beli luk, brokoli i karfiol. Pored pomenutih sastojaka, povrće sadrži i nesvarljive sastojke (celulozni sastojci u stromi, opni, kori, semenju), koji nemaju energetski značaj, ali je njihovo prisustvo vrlo važno za normalan rad creva. Sveže povrće može da se koristi kao sirovo (salate), kuvano (variva) ili pečeno (krompir, cvekla, plavi patlidžan, paprika). Povrće se meri u sirovom stanju.

Smrznuto, konzervisano i sušeno povrće se koristi u ishrani u nedostatku svežeg povrća. Suvo (smrznuto) povrće treba upotrebljavati u dva puta manjoj meri od sirovog. Salate se pripremaju sa odgovarajućim začinima po stečenoj navici ili ukusu. U salatu stavljati minimalnu količinu masnoće (1/2 kafene kašičice na jednu porciju salate) ili kisele pavlake (sa 12% masnoće).

Priprema raznih vrsta pikantnih, gurmanskih salata, koje sadrže mesa, jaja, majonez, remulade, kisele ili slatke pavlake podrazumeva obračun njihovog energetskog sastava. Energetski i strukturni sastav treba imati u vidu i kod salata koje se prave od krompira, pasulja, boranije, šargarepe, cvekle i sočiva. Ovakve salate se konzumiraju u ograniđenim količinama.

Voće i prerađevine od voća
Ovo su namirnice bogate ugljenim hidratima i treba da budu uvek prisutne u jelovniku. Naviku za upotrebu voća treba negovati ili, ukoliko nije postojala, treba je izgraditi. Voće je najprirodniji desert i najbolja zamena svih deserta. Pored ugljenih hidrata, voće sadrži belančevine, masti, mineralne soli, vitamine i celuloze (nesvarljive materije). Voće treba prvenstveno koristiti u sirovom stanju. Ukoliko se traži promena ili postoji nepodnošljivost sirovog voća, mogu da se koriste sledeći načini pripreme: kuvanje (kompot, pire, kitnikez, sulc - žele i dr.) i pečenje (jabuka, dunja i dr.). Voćne salate mogu da se prave od sirovog ili kuvanog voća i predstavljaju dobar vid korišćenja ovih namirnica.
Sa stanovišta sadržaja ugljenih hidrata, sveže voće treba deliti u tri grupe:

sa manje ugljenih hidrata, koje može da se jede u većim količinama - jagode, maline, kupine, borovnice, drenjine, lubenice, ribizle, višnje, limun, dinje, oskoruše, mušmule, pomorandže, mandarine,
sa nešto više ugljenih hidrata, koje treba upotrebljavati u manjim količinama - kajsije, breskve, šljive, pire od jabuka, sok narandže i mandarine, kajsije i breskve, i
sa najviše ugljenih hidrata, čija je upotreba strogo ograničena - jabuke (slatke i kisele), trešnje, kruške, grožđe, banane, sveže smokve, ananas, mango, avokado i dr.


Energetska vrednost 1gr ugljenih hidrata = 4 kcal (16,6 kJ)

Suvo voće (grožđe, šljive, smokve, urme - datule, kruške, borovnice i dr.) sadrži 5 -6 puta više ugljenih hidrata od sirovog voća, pa ga treba koristiti u najmanjoj količini. Sušeno voće se ređe upotrebljava u direktnoj ishrani, već kao sastojak određenih variva ili dijetetskih kolača kada po obračunu ulazi u energetski sastav odgovarajućeg jelovnika.
Kompoti, džemovi, pekmezi i sulcevi (želea) od voća različiti su načini pripreme kuvanog voća. Njihova upotreba je u ograničenim količinama i pripremaju se na dijetetski način, a čine dopunu jelovnika u vreme doručka ili užine ili kod pripreme dijetetskih poslastica. Industrijska prerada voća, na dijetetski način, obogatila je tržište različitim vrstama džemova, koji su izvanrednog ukusa, a korisni su u jelovniku i zdravih osoba.
Orasi, lešnici, bademi, kikiriki, pistaći, semenke i njihove industrijske prerađevine su po količini ugljenih hidrata slični vrstama voća koja su najbogatija ugljenim hidratima. Njihova je prednost nad sirovim voćem u bogatijem sadržaju belančevina (kao kod ribljeg mesa), ali im je nepovoljna strana veliki sadržaj masnoća (kao kod svinjskih kobasica i slanine). Ovo je razlog da se sve vrste koštunjavog voća koriste u vrlo malim količinama.
100 gr oraha = 620 kcal (2604 kJ)




choopa choops -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (31.10.2014 19:56:50)

Da vas pitam nešto...Ja ponekad mjerim onim kućnim aparatom šećer. I recimo često mi se dešava da bude 3,5 pa čak i kad pojedem nešto. Npr. danas nakon ručka, boranija i šnicle, sam popila espreso s mlijekom sa malom kašičicom fruktoze. Nakon dva sata od ispijanja kafe, meni šećer 3,5 [sm=zmeden.gif] E sad ide možda glupo pitanje, ali šta ću [sm=smiley9.gif] Je li to loše kad je niži od donje granice? Ili je to OK s obzirom da sam na dijeti? Može li to nekako negativno da utiče na bebu? Pada li zdravim ljudima šećer ispod granice i da li je to normalno? Da napomenem da je mirujem, ne radim ništa, nemam nikakav fizički napor zbog kojeg bi to moglo realno da se desi.




amdn -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (10.3.2015 14:20:22)

hvala za link




amdn -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (10.3.2015 14:21:20)

dosta odgovora na moja pitanja, hvala ljudi :)




amdn -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (10.3.2015 14:22:07)

meni varira secer gore dole joooj




Anck Su Nmaun -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (10.2.2016 13:28:09)

Meni je secer uvek bio ok (iako mi je tata dijabeticar) i jutrso radila OGTT po meni i po drugim meni je ok, neznam sta ovde najvise odskace...evo ako se neko razume

Ujutru 4,9
Polse glukoze i 1h- 9
nakon 2 sata -8,11
nakon 3 sata 4,77




Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 5 [6] 7   Sledeća stranica >   >>