guppy RR -> RE: Gestacijski dijabetes( ili " slatke mame") (30.11.2009 0:14:55)
|
IZVORNA PORUKA: Delijagirl Meni baka kaze moja keva ima gestacijski diabetes sto mene ne cudi ni malo jer je jako jako jako debela i ne gleda ni malo na to da smanji tezinu... sada kolko sam ja uspela da sracunam je u 17-18 nedelji i prima inzulin... dal to moze da utice na bebu? verovatno moze jer sve sto keva prima prima i malisha u njoj? Kakve mogu da budu posledice? Jel mozda neko to imao? Ajde podelite sa nama pa da i mi znamo iz prve ruke a ne samo ono sto procitamo... IZVORNA PORUKA: Delijagirl evo nesto sa wikipedie : Gestacioni dijabetes je oblik šećerne bolesti, koji nastaje usled neadekvatne sekrecije insulina i produkcije hormona posteljice koji blokiraju njegovo dejstvo. Javlja se tokom trudnoće i dijagnostifikuje se uglavnom posle 24. nedelje trudnoće, mada može i ranije. Obično se povlači šest nedelja nakon porođaja, jer mu je glavni uzrok upravo trudnoća. Iako je prolazan, ovaj tip šećerne bolesti može da ugrozi zdravlje fetusa ili majke, a kod 20-50% žena sa ovim oboljenjem kasnije u životu se javlja dijabetes tip 2. Predispozicije za ovaj poremećaj imaju žene kod kojih se on javljao u toku prve trudnoće, koje su imale veliki broj spontanih pobačaja ili intrauterinu smrt bebe, kao i one trudnice koje pate od povišenog krvnog pritiska ili gojaznosti. Gestacioni dijabetes se javlja u 2-5% svih trudnoća. Iako je ovo prolazna bolest koja se uspešno leči, kod nelečenog oblika mogu se javiti problemi sa plodom (makrozomija, fetalne malforacije i kongenitalne srčane mane). U svakom slučaju, trudnoća sa šećernom bolešću je visoko rizična, i zahteva intenzivnu kontrolu i terapiju za vreme celog njenog trajanja, kao i u toku porođaja. izvor : sr.wikipedia.org IZVORNA PORUKA: Brand new mama Delija, i ja sam bila otvorila temu Gestacijsku dijabetes( iliti slatke mame),a tamo imas i linkove za neke clanke.Mene su bili uplasili da imam secer jer je malisa bio napredniji za tri nedjelje,ali secer mi je bio skroz u normali. Mislim da su njene godine faktor rizika,ali sigurno ima visok secer kad su joj prepisali insulin+ sto kazes da ne drzi do toga da smanji kilazu ili je bar odrzava. U svakom slucaju,bebi bi bilo gore da joj ne snizavaju secer. PS.Nikako ne mogu da linkujem,pa potrazi u google pretrazivacu
|
|
|
|