prase -> RE: Pomoć bebi sa grčevima (24.6.2009 22:07:11)
|
Beba sa grčevima, tako kažu, pravi pokrete nogicama kao da hoće da se opire njima i ide unazad. Ako je držiš u naručju, maltene izgleda kao da vozi neki nevidljivi bicikl. Uroš nije imao grčeve, ali je imao epizode sa plakanjem za koje ja nisam znala čime su uzrokovane. Mislim da je samo tražio dodir sa mnom, budući da je uvek prestajao kada ga uzmem u naručje. Tako smo se vozali sve dok jednog dana nije sam rešio da prestane, moguće da je to bilo i malo ubrzano time što od nekog trenutka na dalje moja mama nije dozvoljavala da ga uzimam čim zaplače. Na kraju sam izvela zaključak da je on jadan bio nesiguran, ne vidi belu mačku i ne zna šta se dešava, osim da nije više tamo gde se osećao sigurno - u maminom "stomaku". Sumnjala sam na to da ima problem sa kakenjem, kakio je prvih mesec dana skoro isključivo uz dranje i suze. Naravno da sam krivila adaptirano mleko, koje se teže vari, pravila sam mu pokrete nogama kao da vozi bicikl jer sam čitala da to pomaže kod grčeva, stimuliše creva i izbacuje gasove. Mislila sam da može i ovome da pomogne. Uglavnom se smirivao kada to radimo... Nekim ljudima je uspevalo da prevare bebu tako što joj ostave u blizini neki svoj odevni predmet, pa ona oseti miris mame i ne plače da bi je dozvalo... Nisam probala. Da li ste probale fen? Neke od najrazdražljivijih beba za koje znam su pozitivno reagovale na zvuk fena... Ono što posebno odmaže je što i beba od dva petka "kupi" nervozu majke, pa se dodatno razdraži i više plače. Meni je pomagalo na primer da pričam sa mamom telefonom, nekako me ona smiri, kad već ne može da dođe - a Uroš se smiri i zaspe u mom naručju, što je do tada izgledalo nevervatno. Sećam se da sam crkla od smeha u DZ kada sam pročitala da u prva 3 meseca beba spava od 18-20 sati dnevno... Uzalud sam grebuckala misleći da su "8" i "0" neke flekice... Posle je sve došlo na svoje, kada je imao otprilike mesec i po dana - i do dana današnjeg, spava 11-12 sati tokom noći i 2-5 sati preko dana. Izdržite još malo!
|
|
|
|