JAmy
|
Jasno je da nije lako pobjeci sam od sebe i tek tako reci:"E NECU VISE DA MISLIM I DA SE NERVIRAM",ali vrijedi se truditi,koliko-toliko moze da doprinese da se osjecamo bolje...Najveca greska kod svih nas je uporedjivanje simptoma koje osjecamo sa simptomima raznih poremecaja i bolesti,koje u najvecem broju slucajeva nemaju nikakve veze sa nasim realnim stanjem,a i ubrzo nakon nekih saznanja pocinjemo osjecati sve sto se uklapa u sliku nekog teskog oboljenja,a sve to je samo lazna informacija iz mozga koja je toliko mocna da nerijetko i vodi bolestima na koje smo posumnjali,konkretno u ovom slucaju - pobacaju,hormonskim poremecajima,itd. MOJ SLUCAJ: Prije nego je dr vidio gest.mesak u materici,problemi koje sam imala su se 100% uklapali u klinicku sliku vanmatericne trudnoce:oskudno smedje krvarenje,uporan jednostrani bol u predjelu jajnika,usporen rast beta-hcg,nedostatak znaka trudnoce koji se javljaju kod vecine zena,starost trudnoce koja bi se morala vidjeti na uz,a uz sve to,nje nigdje u materici...Ja taj bol jesam osjecala,cak i nesto kao treperenje sa te strane,krvarenje se uvijek pojacavalo kad bih zamisljala sta se desava "tamo dolje",depresija je razarala cijeli moj organizam,cak sam u kriticnim momentima panike imala i kontrakcije........Kada je dr vidio da je trudnoca u materici,bol je jednostavno nestao,ustvari,postojao je,ali je bio zanemarljivo slab i nije mi donosio nervozu.Za vrijeme dok nije postavljena dijagnoza,nisam ni jela ni pila,niti sam se cuvala fizickog napora,uz sve to sam uzivala u nikotinskom dimu bezgranicno i nekontrolisano....Mislila sam,nemam razloga da se cuvam jer je sve i onako otislo do djavola!Bila sam ubijedjena da je VMT,i vec sam trazila po sajtova kako se izvodi operacija i kako ostati trudan sa jednim jajovodom!!!!Kad je najzad sve bilo kako sam vec pisala,pomislila sam:jeste taj pobacaj mozda bio od boga i zakon prirodne selekcije,ali i ja sam svojom psihom dosta doprinijela,i sve da nije trebalo doc do njega,moralo je,ja sam ga na neki nacin izazivala! Ovo mi je bila lekcija za sav zivot,i za buducu trudnocu,obecala sam sebi da drugi put necu ostati trudna prije nego sredim svoj zivot i psihu,da necu svaki dan provodit u laboratorijama i ljekarskim ordinacijama,i necu pretrazivati sve moguce internet stranice da vidim sta moze biti uzrok napetosti u stomaku,vrtoglavici,bola koji se ponekad pojavi,itd.itd. Sve vam ovo pisem da vam pokazem na svom primjeru u kakvu zabludu mozemo doci ako suvise osluskujemo svoj organizam,ja vjerujem da nisam jedina i da vecina vas je iskusila ovako nesto,ali se nadam da svi iz toga mogu izvuci dobru pouku koja ce jednog dana koristiti! Nina,javi ako bude ,u medjuvremenu,nadji nacin da ti zivot ne prolazi u cekanju da se nesto dobro desi,ucini sama da ti bude dobro,recimo,utopi svoja razmisljanja i brige u zagrljaju tvog dragog,tu ces naci jos mnogo cega zbog cega se vrijedi radovati svakom novom jutru..................
|