Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:16:49
|
|
|
|
Olga75
|
evo da ja kazem svoje misljenje mene su stavili pred svrseni cin i krstili me sa tri meseca i tako zvanicno uveli u hriscansko stado i samim tim mi je " nametnuto " verovanje u Boga i tako ja verujem u " Boga Oca svemoguceg , stvoritelja neba i zemlje , svega vidljivog i nevidljivog .." ( Verovanje - moli se posle citanja Jevandjelja ) a ne verujem da cu ekspresno u pakao zato sto ne idem svake nedelje u crkvu , sto opsujem ili se posvadjam ne verujem u instituciju crkve iako je Isus rekao Petru : dajem ti kljuceve svoje crkve ne verujem da je bas svako ko nosi mantiju pravi posrednik izmedju mene i Boga i tako ja gresim jer nam je Bog dao slobodnu volju ali dao nam je i mogucnost da se za grehe ispovedimo i od srce pokajemo a to pokajanje je moja licna stvar i samo Gospodin ce znati da li sam se iskreno pokajala i kad dodje Sudnji dan gde cu zavrsiti ovo sam napisala nepretenciozno bez da ikoga ucim katehizam moje verovanje je moja stvar i niko me nece ubediti da Bog postoji ili ne postoji ma koliko glasan bio
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:18:23
|
|
|
|
Anoniman
|
onda sam se ja i više nego izjasnila... izbrišite moj profil sa Ringe Raje
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:20:34
|
|
|
|
Olga75
|
za brisanje profila treba se obratiti Guppy na pp
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:21:00
|
|
|
|
Anoniman
|
ovaj forum je postao samo bleda senka od onoga što je bio na žalim da šaljem poruke nekom moderatoru molim vas uradite to umesto mene... valjda mogu za toliko da vas zamolim
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:23:44
|
|
|
|
viking
|
Guppy nije "neki moderator" već administrator i samo ona može da obriše profil. Moderatori nemaju tu mogućnost. I moraš ti da joj pošalješ pp da se ne bi sutra desilo da je neko svojevoljno poslao zahtev za brisanjem tvog profila a ti to nisi htela. Drugim rečima, ako ti to ne uradiš, niko neće. Ne radi se o tome da nas mrzi, već je prosto takva procedura. IZVORNA PORUKA: Rada T. ovaj forum je postao samo bleda senka od onoga što je bio na žalim da šaljem poruke nekom moderatoru molim vas uradite to umesto mene... valjda mogu za toliko da vas zamolim
< Poruku je uredio viking RR -- 26.8.2011 12:34:47 >
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:25:52
|
|
|
|
Anoniman
|
Poslala sam poruku... to je to ljubite malce i malo više vodite ljubav... rat je za slabiće!
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 12:31:52
|
|
|
|
jovicaa
|
mene su stavili pred svrseni cin i krstili me sa tri meseca i tako zvanicno uveli u hriscansko stado i samim tim mi je " nametnuto " verovanje u Boga ja necu krstiti svoju bebu, to smatram nekom vrstom prisile. kada bude imao dovoljno godina da sam odluci da li zeli ili ne onda ce se krstiti. moj otac je isto za mene uradio i ja sam mu zahvalna, sa osam godina sam sama izrazila zelju da se krstim i krstili su me.
< Poruku je uredio jovicaa -- 26.8.2011 12:32:24 >
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 13:34:04
|
|
|
|
jelena038
|
Mene su takodje krstili, ali me nisu gnjavili sa crvenim slovima, molitvama, brojanicama, postovima i slicnim "obavezama", dosta mi je bilo obaveza od kojih imam vidljive rezultate Dakle, Uskrs, Bozic, slava i vaspitanje o postovanju SVIH religija. I hvala im na tome. Ne verujem, ne mislim da imam problem ni sa glavom, ni sa emocijama, jednostavno, ne verujem, kao sto ne verujem u vestive, ili Deda Mraza. Prerasla sam bajke, ne mislim nista lose o onima koji veruju, ali me jako umaraju ubedjivanja oko toga. Svoje dete nisam krstila, ako bude hteo nek se krsti sam. A necu ga pustiti ni na veronauku, smatram da su deca u uzrastu u kom se ovde pocinje sa tim mala za te stvari. Veronauka i cela ta prica se, jednostavno, ne slazu sa mojim konceptom odgoja. Eto, nije uspelo da ja krstena poverujem, mozda moje nekrsteno dete jednom postane vernik. Sa zivotom se ne vredi tuci.. Zato vam savetujem da batalite ovu temu i odete da svoja (verska) ubedjenja pretvorite malo i u delo, castite neko Cigance sladoledom, na primer.
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 14:42:09
|
|
|
|
Leki 77
|
Ja sam već pisala na ovoj temi. Ponoviću samo da sam ateista i da veoma poštujem svaka (razumna-da se ogradim od fanatizma) verska ubeđenja. Sve je tu meni ok, osim priče da se mora ići na liturgije i sl. inače "džabe sve". Verovanje (po meni) nema baš nikakve veze sa crkvom. Ljudi su verovali u svoje bogove , ratovali zbog njih i pre i posle Hrista. Da li to znači da čitavo čovečanstvo koje je živelo BC sada čami u Paklu jer su se, uslovno rečeno, molili pogrešnom Bogu? Čisto sumnjam da je Bog u koga ljudi veruju toliko sujetno "biće" pa da mu je bitno da li neko veruje u njegovo postojanje ili ne veruje. Ako postoji, sigurno nema najgore ljudske osobine. Ono što On meri jeste kakav je neko čovek. Ništa drugo ne bi smelo da bude važno. Ja verujem da ako se na kraju svog životnog puta susretnem sa Bogom, da me neće poslati pravo u Pakao zbog mojih sumnji, već da će vagati moja dela. Samim time mi je veoma čudno, a sa time se susrećem čitavog života, da se vernici mnogo lakše naljute odnosno uvrede prilikom ovakvih rasprava. A trebalo bi da ih je vera učinila barem punim razumevanja. Samo jedno skromno zapažanje, bez ikakve namere da ikoga uvredi.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 20:17:48
|
|
|
|
majathegreat
|
Ako ne verujem ne treba da me interesuje i provociram te svojim neznanjem? Nina, molim te mi pojasni ovo. Interesuje me ova tematika kao što me interesuju i Liliputanci. Moj mozak voli da se zanima. Ne zezam se, zaista volim da se interesujem u svašta. A gde si ti to u mom postu mogla da se pozoveš na moje neznanje? I ipak mislim da na moje pitanje nisi odgovorila. IZVORNA PORUKA: n i n a Maji sam odgovorila na pitanje vezano za crveno slovo sa strane nas koji ga držimo, nisam je ničim ubeđivala ni u šta IZVORNA PORUKA: n i n a Dakle, crkva ne promoviše lenjost, već ostavljanje svakodnevnih obaveza postrani zarad posvećivanja svog vremena Bogu i veri na praznik po kalendaru. Iskupljenje i isceljenje u molitvi i postu. Onaj ko ne veruje verovatno i ne razume. I gde god da odeš svoju veru praktikuješ kako je ti osećaš bez obzira na vremenske zone, religije i kalendare. A stvarno sam pitala jer me zanima kako to izgleda u praksi. Recimo odeš na praznik u drugu zemlju koja taj isti praznik slavi dve nedelje kasnije. Hoćeš li se na tvoj kalendar posvećivati Bogu ili na dan praznika po kalendaru druge zemlje? Ili ćeš oba dana posvetiti molitvama? IZVORNA PORUKA: n i n a A mene je uvredilo pitanje: vaš Bog, komšijski Bog?! To je vrlo ružno, jer za onog koji veruje Bog je samo jedan i nije "ničiji", već je sveprisutan. Ako ja nikog ne ubeđujem da veruje, molim isto tako i one koji ne veruju da ne provociraju svojim neznanjem. Hvala! A i dalje samo si još produbila moju znatiželju: Recimo brat mi je musliman, a sestra mi je hrišćanka (nebitno kojim granama pripadaju). On veruje u Boga i ona veruje u Boga. I to je isti Bog. Jedan jedini. Samo njegov bog nema sina, a njen bog ima sina. Kako god ja ovo da kažem zvučaće ti ružno, ali ne može biti isti u pitanju kad nije isti. Nisam htela da nekog uvredim i provociram. Ja, ateista, nisam rekla da nekog ne gotivim osim boga, a mnogi ste se ovde izjasnili kako npr. ne gotivite sektaše, iako je i vaša religija nekada bila sekta, pa će tako i ove sektaške nekad biti zvanične i mnogoljudnije, odnosno većinske, pa samim tim vi ćete tad opet biti sektaši i to baš oni koje sami ne gotivite.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 20:28:20
|
|
|
|
Olga75
|
bez da poducavam katehizam jer to mi nije struka osvrnucu se samo na ono Bog koji ima sina . Krist - Hristos je deo Svetog Trojstva - Bog Otac - Bog Sin i Duh Sveti . Hrist se ovaplotio od device Marije i postao covek , potvrdio istinu o pravom Bogu ,preuzeo na sebe grehe covecanstvai uzneo se na nebo dosta od mene jer ja sam prirodnjak i u bezgresno zacece verujem , hm, uglavnom samo na misi - liturgiji
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 20:52:33
|
|
|
|
Olga75
|
postoje dva kalendara a SPC vreme racuna po Julijanskom kalendaru sto ce reci pripadnici SPC ce za crveno slovo imati dan po Julijanskom kalendaru a to je trenutno dve nedelje razlike od Gregorijanskog . MTG , sigurna sam da si ovo znala
< Poruku je uredio Olga RR -- 26.8.2011 20:55:31 >
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:02:42
|
|
|
|
dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: majathegreat A stvarno sam pitala jer me zanima kako to izgleda u praksi. Recimo odeš na praznik u drugu zemlju koja taj isti praznik slavi dve nedelje kasnije. Hoćeš li se na tvoj kalendar posvećivati Bogu ili na dan praznika po kalendaru druge zemlje? Ili ćeš oba dana posvetiti molitvama? Ja poštujem samo kalendar srpske pravoslavne crkve i kada sam u inostranstvu. Npr. sada idem u Grčku, mada ne nameravam ništa da radim, samo da lenjstvujem ali ako bi npr. nešto trebala da uradim (a što se ne radi na crveno slovo) ili postim npr. to radim samo po kalendaru srpske pravoslavne crkve.
< Poruku je uredio dunja RR -- 26.8.2011 21:03:08 >
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:04:53
|
|
|
|
Olga75
|
po Julijanskom kalendaru je danas 13 . 08 . 2011 i nije crveno slovo
< Poruku je uredio Olga RR -- 26.8.2011 21:05:43 >
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:10:11
|
|
|
|
dunja RR
|
A zanimljivo je da je Krf jedino mesto u Grčkoj koje nije prihvatilo novi kalendar, tako da slave praznike kada i mi.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:14:09
|
|
|
|
Olga75
|
koliko znam postoje samo cetiri pravoslavne patrijarsije koje koriste Julijanski kalendar pa mi nije jasno kojoj patrijarsiji pripada pravoslavna crkva na Krfu
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:42:35
|
|
|
|
majathegreat
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR bez da poducavam katehizam jer to mi nije struka osvrnucu se samo na ono Bog koji ima sina . Krist - Hristos je deo Svetog Trojstva - Bog Otac - Bog Sin i Duh Sveti . Hrist se ovaplotio od device Marije i postao covek , potvrdio istinu o pravom Bogu ,preuzeo na sebe grehe covecanstvai uzneo se na nebo dosta od mene jer ja sam prirodnjak i u bezgresno zacece verujem , hm, uglavnom samo na misi - liturgiji Na koji god način da je Hrist očovekovljen hrišćani veruju da je on sin božji. Ok, muslimani ga poznaju, ali ne kao božjeg sina. I jedni i drugi kažu to je taj jedan jedini bog. Ali šta Bog kaže na to? Bog recimo kaže jeste on je moj sin. Tad će muslimani da se okrenu nekom novom bogu jer ne mi ne prihvatamo to da je on tvoj sin jer tako reče onaj u kojeg mi verujemo više nego u tebe (mislim na Muhameda). A ako bog kaže ne on nije moj sin onda će pak da se hrišćani dadu u potragu za novim bogom, jer oni veruju u sina više nego u boga. Da zaista veruju ljudi u Boga više nego u proroke zar bi došlo uopšte do svih tih podela? Avaj! Posla kolko hoćeš..
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:46:58
|
|
|
|
majathegreat
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR postoje dva kalendara a SPC vreme racuna po Julijanskom kalendaru sto ce reci pripadnici SPC ce za crveno slovo imati dan po Julijanskom kalendaru a to je trenutno dve nedelje razlike od Gregorijanskog . MTG , sigurna sam da si ovo znala Baš to i pitam. I ti odeš recimo 15.og avgusta u Grčku i tamo slaviš Svetu Mariju, pa ostaneš još dve nedelje pa opet slaviš istu Veliku Gospojinu.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:47:51
|
|
|
|
Olga75
|
malo si sad maliciozna prema meni ja ne znam sta kaze Bog jer mi nije licno odgovorio a ne znam nikog kome je licno odgovorio na to pitanje
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:49:40
|
|
|
|
majathegreat
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR malo si sad maliciozna prema meni ja ne znam sta kaze Bog jer mi nije licno odgovorio a ne znam nikog kome je licno odgovorio na to pitanje Ni na kraj pameti mi nije bila malicioznost. Zaista ne znam onda da se izražavam.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 21:56:57
|
|
|
|
Olga75
|
vidi , postoje ljudi koji leba jedu od poducavanja katehizma pa ako te stvarno interesuje istorija religije , kao filozofsko pitanje naravno da pogledas sa njima
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 22:13:30
|
|
|
|
World
|
jao zene, pa gdje kod se pokrene neko pitanje koje zahtijeva misljenje obavezno nastane prepirka.... zar nije jednostavnije da svako iznese svoje misljenje i ne uplice se dalje u tudja? nisam zla majke mi, nego mi zao nesto kad se ljudi bez razloga raspravljaju i nerviraju jedni druge....
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 22:16:11
|
|
|
|
Olga75
|
MTG i ja se ne prepiremo , jednostavno ja ne znam da joj objasnim i to je to
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 22:16:58
|
|
|
|
dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR koliko znam postoje samo cetiri pravoslavne patrijarsije koje koriste Julijanski kalendar pa mi nije jasno kojoj patrijarsiji pripada pravoslavna crkva na Krfu Dobila sam jednom objašnjenje od jednog poznavaoca, ako nađem staviću. Ali jeste neobično. Kada smo putovali na Krf to je jedna od zanimljivosti koju nam je vodič naglasio.
|
|
|
|
RE: Verujete li u Boga? 26.8.2011 22:17:52
|
|
|
|
dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: majathegreat Baš to i pitam. I ti odeš recimo 15.og avgusta u Grčku i tamo slaviš Svetu Mariju, pa ostaneš još dve nedelje pa opet slaviš istu Veliku Gospojinu. Malopre sam navela, ali ajd da ponovim - u ovoj situaciji, navodim samo kao primer, ja je neću slaviti 15.08. jer je slavim 28.08. Ne vidim razlog zašto bih slavila 15.08. jer to nije po kalendaru crkve kojoj pripadam.
< Poruku je uredio dunja RR -- 26.8.2011 22:20:32 >
|
|
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.