|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravopis
15.4.2011 7:24:00   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: BubaMira

Mene su u školi učili isključivo JE (pa razmak) pa L (pa apostrof umesto I ) . Toga se baš sećam .

Da, uvek je ovako. Ali je l' mozda uskoro dobije status rechce, pa se pocne pisati i spojeno, bez apostrofa.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 676
15.4.2011 9:19:04   
majathegreat
IZVORNA PORUKA: choopa choops

IZVORNA PORUKA: majathegreat

Meni smeta kad se ispred znaka interpunkcije upotrebljava razmak, a i kad se ne upotrebljava iza znaka interpunkcije.

To je vec birotehnika user posted image , nisu svi to ucili user posted image

user posted image  
Ali ja nisam učila birotehniku. Učili su nas u osnovnoj školi i crvenom olovkom nam obeležavali razmake.

< Poruku je uredio majathegreat -- 15.4.2011 9:20:15 >

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 677
15.4.2011 10:04:23   
Vika
Izgleda da je ovako:

"je li", kad se piše skraćeno, može se pisati sastavljeno-"jel'", i rastavljeno-"je l'". U nekim pravopisima je ovako, a u nekim onako. Evo i rasprave o tome: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=650.0

Mene učili "da li" ili "dal´" i "je li" ili "jel´"user posted image

(odgovor članu majathegreat)
Direktna veza do poruke: 678
15.4.2011 10:33:25   
eni26

IZVORNA PORUKA: verolino

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Mene su u školi učili isključivo JE (pa razmak) pa L (pa apostrof umesto I ) . Toga se baš sećam .

Da, uvek je ovako. Ali je l' mozda uskoro dobije status rechce, pa se pocne pisati i spojeno, bez apostrofa.

Meni je i logicno da se pise je l' ... Valjda si samo odsekao slovo I i ispadne tako...user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 679
15.4.2011 21:08:02   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Vika

Izgleda da je ovako:

"je li", kad se piše skraćeno, može se pisati sastavljeno-"jel'", i rastavljeno-"je l'". U nekim pravopisima je ovako, a u nekim onako. Evo i rasprave o tome: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=650.0

Mene učili "da li" ili "dal´" i "je li" ili "jel´"user posted image

Vika, ovo je potpuno netacno. Jedini pravopis koji je pravosnazan jeste Pravopis MS. Dakle, pise se je li ili je l', da li ili da l'. Nikako jel'. Mada, ponavljam, u srpskom jeziku postoji tendencija prihvatanja varijante jel kao rechce.

(odgovor članu Vika)
  Direktna veza do poruke: 680
15.4.2011 21:23:35   
Vika
Verolino, nije mi stalo da dokažem suprotno, pogotovo što mi se čini da je to tvoja struka, a i pitanje je složeno! Vidi i OVOuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 681
15.4.2011 21:33:55   
Anoniman

Verolino, nije mi stalo da dokažem suprotno, pogotovo što mi se čini da je to tvoja struka, a i pitanje je složeno! Vidi i OVOuser posted image

Nisam ni htela tako da zvucim, ali izgleda jesamuser posted image  Sorry...Nije mi bila namera...samo sam htela da razjasnim...Ovaj clanak je pomalo bezveze. Prvo zato sto Klajnov Recnik jezickih nedoumica nije Pravopis, drugo zato sto se postavljaju glupa pitanja.
1) Jelte je dijalekatska rechca i nije priznata u knjizevnom jeziku
2) U Pravopisu MS nigde se ne spominje resenje jel' i dal' van razgovornog jezika. Isti je fazon i sa uopstavanjem 2.l.j. potencijala na sve oblike, ali to knjizevni jezik ne priznaje i pravilno je reci ja bih, a ne ja bi, ma koliko se to cesto culo.

(odgovor članu Vika)
  Direktna veza do poruke: 682
15.4.2011 21:37:29   
Vika
Ej! Nema potrebe za sorry, jer ni ja nisam htela da zvuči kako je zvučalouser posted image

Poštujem mišljenje stručnjaka, i ispravljam svoje pogrešno uverenje.
Davno bejahu gimnazijski dani i takmičenjauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 683
15.4.2011 21:40:03   
Anoniman

Uh! Veruj mi da ja srpski jezik svaki dan nanovo ucim. Zato me je uvek nerviralo kada mi neko kaze-zasto si to studirala, pa zar ne znas svoj jezik? E, pa, ne znam ga. A kad ga ja ne znam, a njime se bavim, mogu da zamislim kakva je situacija sa ostalima.

(odgovor članu Vika)
  Direktna veza do poruke: 684
15.4.2011 21:43:56   
vukosava
IZVORNA PORUKA: verolino

Uh! Veruj mi da ja srpski jezik svaki dan nanovo ucim. Zato me je uvek nerviralo kada mi neko kaze-zasto si to studirala, pa zar ne znas svoj jezik? E, pa, ne znam ga. A kad ga ja ne znam, a njime se bavim, mogu da zamislim kakva je situacija sa ostalima.

pa nije to matematika da jednom ukapiras neki zakon i to je tako i amin... jezik je previse kompleksan... i ipak imamo dijelekte... sto se JEL tice ili JE L'.... mislim da je to mozda nesto kolokvijalne prirode... govorni jezik... sad smo na forumu i nekako pisemo jezikom koji govorimo pa otuda i nase jezicke nedoumice... kad pises pismo, sastav, knjigu, zna se da ces da cepas po knjizevnom... al kad su ovakvi razgovori u pitanju, mislim da se ne drzimo pravopisa i pravila pisanog jezika

a neki kao i ja - nikako interpunkcije - ja nemam ni veliko slovo, ni svih 30 slova... nemam admin prava na kompu pa ne mogu ni da dodam SR tastaturu, al za veliko slovo stvarno nemam dobar izgovor osim svoje lenjosti...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 685
15.4.2011 21:45:48   
Vika
Vuko, ti si mašinac 100%user posted image , tebi je oprošteno

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 686
15.4.2011 21:50:16   
vukosava

pazi, ja kad sam pisala diplomski, magistarski - imala sam troje lektora - dvoje "srbista" + nekog iz moje struke.. mene nije sramota da kazem da ne znam... sramota je kad mislis da znas... isto sam i za doktorat platila papreno da mi edituju, al ajde na engleskom je...

a inace su posle na mom faksu pricali kako mi je "pismen" rad... ne zbog mene nego zbog moje ekipe... i knjigu kad smo pisali isto nam je neko sredio... koliko god da znas jezik, previdis stvari da ne poverujes koliko... sto zbog zurbe, sto zbog samog nakaradnog stila koji se koristi u struci

moj drug se bukvalno valjao od smeha na neke masinske izraze...

(odgovor članu Vika)
Direktna veza do poruke: 687
15.4.2011 21:51:29   
vukosava

kad smo kod jezika - ja sam masinkaaaaaaaa hehehehe - inzenjerkaaaa - profesorkaaa - mada u ns kazu profesorica user posted image user posted image user posted image user posted image

masinka je ipak hit

(odgovor članu Vika)
Direktna veza do poruke: 688
15.4.2011 21:52:39   
vukosava

znaci ovo potpisujem - idi na bilo koji tehnicki faks i meri koliko ljudi pise neznam sastavljeno... bice ekstremno veliki broj sto posto

(odgovor članu Vika)
Direktna veza do poruke: 689
15.4.2011 21:52:49   
Vika
Normalno, pametni ljudi konsultuju stručnjake za bitne stvari.

I to prave, a ne one "univerzalne"!

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 690
15.4.2011 22:06:58   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: vukosava

znaci ovo potpisujem - idi na bilo koji tehnicki faks i meri koliko ljudi pise neznam sastavljeno... bice ekstremno veliki broj sto posto

Ovakve stvari su neoprostive mladim, obrazovanim ljudima bez obzira kojom strukom se bave. I ja se bavim jezikom, pa znam tablicu mnozenja. Ovo je nesto poput toga, samo primenjeno na jezikuser posted image

(odgovor članu vukosava)
  Direktna veza do poruke: 691
15.4.2011 22:09:40   
jelena038
ja ne smem na ovu temu vise, mrzece me i ono malo ljudi sto me podnosi user posted image a i ti bi, verka, mogla malo o ustipcima user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 692
15.4.2011 22:11:34   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: jelena038

ja ne smem na ovu temu vise, mrzece me i ono malo ljudi sto me podnosi user posted image a i ti bi, verka, mogla malo o ustipcima user posted image user posted image user posted image

Za ustipke sam vec dala receptuser posted image user posted image user posted image Pusti babu da lechi dusu, pa nek me mrze, al' skoncacu omrazena, pismena i pre svega pametnauser posted image user posted image user posted image Tako kaze anketauser posted image

(odgovor članu jelena038)
  Direktna veza do poruke: 693
15.4.2011 22:14:18   
jelena038
nadam se da je anketa isla na lekturu?user posted image user posted image user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 694
15.4.2011 22:16:50   
Anoniman

nadam se da je anketa isla na lekturu?user posted image user posted image user posted image

Mislim da je u pitanju moja, Bogom data, sveopsta inteligencijauser posted image user posted image user posted image

Direktna veza do poruke: 695
15.4.2011 22:22:19   
jelena038
da skines tu bebecu masku i da vratis rog! user posted image

dvoje da naprave dvoje,
ili troje,
ili bilo koje,
svoje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 696
15.4.2011 22:22:56   
Anoniman

da skines tu bebecu masku i da vratis rog! user posted image

Hhahahahahahhahauser posted image user posted image user posted image user posted image Pssssssst!!!!!!

Direktna veza do poruke: 697
15.4.2011 22:30:13   
choopa choops
IZVORNA PORUKA: vukosava

da sam pisala sastave kako danas pisem ove postove imala bi nulu iz srpskog u skoli

Ovo potpisujem user posted image

A i da napisem ovdje, da ne misle ljudi da sam bas skroz nepismena, ali meni se tako CESTO desava ili da ne stisnem Shift dobro ili jednostavno stisnem, ali ono ne prihvati. I onda ispadne da ja ne znam da pisem veliko slovo user posted image user posted image A ustvari me samo mrzi da se vracam i ispravljam user posted image Elem, ne zamjerite ako ga nema, sad sam vam objasnila zasto je to...

majathegreat ti si zaista to ucila u osnovnoj skoli? user posted image Mi nismo. tada smo samo ucili ono da pasus pocinjes tako sto odvojis dva prsta, pa tek onda pises sastav. I sjecam se kako smo mukice pritiskali papir da odvojimo tacno toliko user posted image A tek u srednjoj skoli smo imali birotehniku kao predmet i tada smo ucili kako se pravilno pise...

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 698
15.4.2011 22:32:56   
minna
IZVORNA PORUKA: choopa choops

majathegreat ti si zaista to ucila u osnovnoj skoli? user posted image Mi nismo. tada smo samo ucili ono da pasus pocinjes tako sto odvojis dva prsta, pa tek onda pises sastav. I sjecam se kako smo mukice pritiskali papir da odvojimo tacno toliko user posted image A tek u srednjoj skoli smo imali birotehniku kao predmet i tada smo ucili kako se pravilno pise...

hahaha sad si me podsetila na ovo

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 699
15.4.2011 22:35:13   
Ivanka 75
Ja sam i u osnovnoj i u srednjoj imala profesore koji su zahtevali da se zna pravopis.
Neću, nemam, nisam, nemoj su jedini glagoli sa ne koji se pišu sastavljeno, i sad mi odzvanja u glaviuser posted image

< Poruku je uredio Ivanka 75 -- 15.4.2011 22:36:40 >

(odgovor članu minna)
Direktna veza do poruke: 700
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  26 27 [28] 29 30   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here