moja ciklama
|
2DC: Estrsadiol <37 (77-921) LH 7,60 (2,39-6,60) FSH 5,60 (3,35-21,63) Progesteron 1,00 (0,32-0.95) Prolaktin 532,94 (108,78-557,13) Testosteron 0,72 (0,45-3,74) T3 1,82 (0,89-2,44) T4 69,70 (62,67-150, 83) TSH 2,99 (0,35-4,94) evo kako je moja prijateljica protumačila rezultate: pa i nije tako strasno kao sto ti mislis... evo ovo je moje misljenje: estradiol prenizak, ali to nije tako strasno. On moze govoriti o kvalitetu jajnih celija, ali za to postoji uspesna terapija, a puno lekara je cak i ne daje. Po mom misljenju mozda bi trebala da je probas, da ne gubis vreme. Lh i FSH upucuju na PCOS, tj. njihov odnos. Zbog toga predlazem dobar ultrazvuk sondom kod strucnjaka za sterilitet, mozes i besplatno na uput u Visegradskoj. Preporucujem prof. LJubic, dr Spremovic, dr Dukanac. U klinici Jevremova: Milica Janicijevic, Milica Ilic, prof. LJubic, u klinici Ivanovic: Goca Ivanovic ili neka dr Biljana tamo radi. Front zaobidji. Na tom UZ bi trebalo da se vidi imas li pcos ili samo neke mikrociste ili nemas. Sto se tice FSH, obzirom da imas 28 godina, mislim da je FSH malkice visi nego sto bi smeo biti za tvoje godine. FSH govori o zalihama jajnih celija, posto nase jajne celije ne dobijamo tokom zivota, nego po rodjenju, a po ovom FSH ti si ih vec dobar deo potrosila. Ovaj FSH u tvojim godinama mi govori da ne bi smela da gubis vreme sto se tice zatrudnjivanja. Cak mogu da ti kazem da bi trebalo da radjas najkasnije do 35 godine, jer ko zna sta ce posle biti, a i FSH cesto znaci da ces mozda upasti u raniju menopauzu (znaci neces je doziveti sa 60-65 godina, nego sa 45-53). E sad, nije on tebi bog zna kako visok da bi morala da se jako jako nerviras, ali za sad bi bilo dobro da sledeci mesec na 2 dc uradis ponovo samo FSH. Cisto provere radi. Ja uvek volim vise da se proveri jos jednom, nego donositi preuranjene zakljucke. Progesteron super! Nema veze sto je preko granice, on je cuvar trudnoce. Prolaktin previsok! Ovo mora da se skida! Sa ovim prolaktinom nema nista od trudnoce. A veoma se lako resava 3-mesecnom terapijom bromokriptinom, laka terapija, bez straha budi. Cak mislim da bi posle te terapije od barem 3 mesca mogao da padne i FSH i LH. Testosteron super, stitna zlezda super. Dakle, mislim da je najveci problem ovaj prolaktin, a mislim da bi se cak i estradiol mogao regulisati kad se sredi taj prolaktin. Posavetuj se sa lekarom i prdlozi da si cula da je terapija bromokriptinom uspesna za taj visoki prolaktin.