Didy
|
Ja kritikujem sve one koji ne voze svoje dete u AS. Najbolje prijatelje, rođake, poznanike... Sve... I budem baš gruba! I svašta im kažem... Ako hoće da se ljute, nek se ljute, ali meni je nezamislivo voziti dete u autu i držati ga na rukama, pogotovo na dužim relacijama. Osim što nije bezbedno, nije ni udobno ni mami ni bebi. Mi smo Stefana od prvog dana stavljali u jaje koje smo pozajmili od kumova, posle smo dobili od mog ujaka sedište do 18kg. Nije neka marka, već sam i zaboravila koja je, ali je dobro služilo. Pre nekoliko meseci smo kupili ono do 36kg što se transformiše u buster posle. Isto je neki manje-više anonimus, ali smo gledali karakteristike svih sedišta koja smo našli u našem mestu i shvatili da ovo najviše nudi za tu cenu. Meni su važni i oni bočni štitnici za glavu, a ovo naše ima baš široke. I dosta je udobno, a platili smo ga nepunih 5 hiljada. Ne može da se obori, ali može malo da se donji deo povuče napred, taman dovoljno da detetu glava ne pada napred. Iskreno, sada se retko i desi da spava u autu, od leta nismo išli na neke duže destinacije, a tad smo imali još ono do 18 kg. Ono do 18 kg je moglo da se izvuče, ali je mm čitao da to nije baš bezbedno, pa smo vrlo nerado to radili. Kad smo išli na more, celu noć je prespavao u tome i mislim da mu je bilo udobnije u tome nego na mojim rukama ili na zadnjem sedištu automobila, kako su nas roditelji nekad vozili. Srećom, svest roditelja se menja iz generacije u generaciju, što je dobro. Ja bih stavila te kazne za AS toliko velike da nikom ne bi ni palo na pamet da vozi dete bez sedišta. I još bih naplaćivala i ako dete nije dovoljno čvrsto vezano, ako sedalica nije pravilno postavljena, ako nije prilagođena uzrastu... I napravila bih jedan ceo mesec da zaustavljaju svakog dana i proveravaju i da budu baš rigorozni. Ako je novčana kazna, a ne briga o bezbednosti sopstvene dece presudna da natera roditelje da budu savesni, onda bih ih klepala po novčaniku sve dok im ne izbijem i poslednji dinar. Surova sam, ali mislim da je to jedino rešenje.