pepino
|
E ovako ja pravim musaku,pored one najobicnije sa fasiranim mesom i krompirom,malo cu pisati neuredno,ali ako kome sta bude nejasno neka pita: Jedno 4-5 patlidzana (sve zavisi u kolikoj tevsiji pravite,ovo je za malo vecu) ogulim,isjecem na kriske,sto tanje to bolje,dobro ih osolim,poredam u plasticnu zdjelu,odozgo stavim nesto tesko da ga pritisne,da ispusti sav sok,svu gorcinu,to ostavim preko noci,ujutru jos ga malo iscjedim rukama,znaci bitno je da ga sto vise iscjedite! Pohujem ga u brasno pa u jaja i proprzim u tavi. U drugu tavicu uzmem 500g mljevenog mesa (junetina,teletina,po zelji) izdinstam ga sa bijelim i crvenim lukom,biber,so,vegeta,stavite sve zacine koje volite... 500 g rize skuvam,pa kada je sve gotovo sjedinim meso i rizu. Skuvam 3-4 jaja i isjecem na kriske,takodje svjezi paradajz isjeci na tanke kriske. U veliku dublju tevsiju redjati pohovani patlidzan,kao koru za kolac,bitno je da ga izravnate,da nema puno rupica,pa red tog mesa i rize,preko par komadica kuvanog jajete,pa paradajza,pa opet sve tako,ponavljati redosljed onoliko koliko imate materijala,odozgo zaciniti sa pavlakom i jajetom,ili kajmakom,ko sta voli,zapeci jedo pola sata na nekih 180 stepeni odprilike. Malo je jace jelo,ali meni jako ukusno,kuvana jaja meni daju poseban smek,da nije njih ne bi mi bilo tako ukusno!
|