pepino
|
Cajo,ja sam kao sto i pise imala prije mjesec dana histeroskopiju i otklonila septum.I ja sam takodje izmjenjala 5 doktora i samo mi je zadnji rekao da ga imam(vraticu se kasnije i na mog prvog doktora da ti objasnim sta mi je i on rekao).Uglavnom su to bili privatnici,sem ovog zadnjeg sto mi je nasao septum.Meni je otkriven kad sam imala prvi spontani,taj doktor sto ga je nasao je poprilicno dobar strucnjak za sve anomalije materice. Kada sam pitala doktore (isla sam i dalje kod vise njih,zbog odredjenih razloga,da ti ne objasnjavam sad to sve...) svi su mi rekli slicnu pricu i vjeruj mi to jeste tako,septum je jako tesko vidjeti bez trudnoce(nisu mi rekli zasto),oprema (ultrazvuk) mora biti najbolja 3d,4d,doktor mora biti strucnjak dobar i vrlo pazljivo to gledati.Kad neko na to ne sumlja iz odredjenih razloga onda doktor ne obraca paznju na to,pregleda osnovne stvari jajnike,grlic,... i ne vidi septum.Meni kada je ovaj zadnji doktor pokazao septum,iako je bio jako velik,ja sam ga jedva vidjela,to je kao tanka linija,kao sjena na ultrazvuku,kada se brze predje preko stomaka to samo preleti i ne uspije se ni vidjeti.Bar ja mislim da su to jedni od razloga zasto neki doktori tvrde da neko nema septum.Takodje mi je doktor objasnio da se nekad cesto kod (nisam razumjela kakve tacno materice)daje lazan privid da zena ima septum,tad oni mogu posumnjati na njega,ali to ne znaci da ga zena ima,pa se to mora provjeriti histeroskopijom ili nekom drugom metodom.Moj savjet ti je da ako planiras uskoro trudnocu to dobro provjeris,da budes sigurna 100 %,a ne da poslije imas probleme!Sto se tice mog prvog doktora koji me je pregledao,bilo je to privatno,rekao mi je da kod mene nista nije kako treba,ni materica,ni jajnici,zamislite kakav je to sok bio za mene.Mislila sam da nikada necu imati djecu!Kada sam ga pitala sta je u pitanju,rekao mi je da mi je materica zavaljena(to nije nista strasno,zene najnormalnije radjaju sa takvom matericom ),da mi jajnici nisu dobri(jedan jajnik policistican,pa sta,zene radjaju sa jednim jajnikom i jednim jajovodom),preporucio mi je kod njih operaciju materice(septum mi nije ni spomenuo) vec kao da kad je oni operisu necu imati nikakvih problema itd....Meni je odmah to bilo sumljivo,koga sam god pitala da li se takva materica operise,svi su mi rekli da ne i da taj doktor nije normalan.Kasnije sam i cula i uvjerila se da je prevarant,da hoce samo lovu,jer je suvlasnik te privatne klinike.Nisam vise nikada otisla kod njega. Ja bih ti rado poslala sliku od ultrazvuka-septuma,ali je na zalost nemam!Sad kad su me primili na operaciju htjeli su ga snimiti,ali se pokvario 4d pa ga uopste nije mogao vidjeti doktor.Ja vjerujem da sam ga imala,jer sam to sve radila u drzavnij bolnici i nisam platila operaciju ni marku,sve je bilo za dz.Moj savjet ti je da odes u bolnicu negdje ako ima dobar strucnjak (ne znam u kojem gradu zivis) reci mu sta je problem,on ce te uputiti sta dalje!Bolje budi sigurna,ja nisam bila i nisam bila upucena poslije prvog spontanog(nisam znala nista o septumu,ni sta je to,prvi put sam cula,bilo me sramota da pitam doktora) pa sam opet sa njim zatrudnila,visokorizicna trudnoca od prvog dana,strogo lezanje,bila sam mjesec dana u bolnici (prokrvarila) pa izgubila i tu bebu,da sam tada znala ne bi nikada zatrudnila dok to ne rijesim.Nemoj se plasiti ni histeroskopije ako ti je predloze,bices sigurna imas li ga a ujedno ce ti vidjeti da li je i sve ostalo uredu,da nemas polipe,miome...Ja bi je ponovila i 10 puta ako treba dok sve ne bude ok!!!Izvinite sto sam preopsirna,ali zeljela sam da vam objasnim detaljno,nadam se da cu nekom ovim pomoci!
|