Anoniman
|
Govor koji je poljska ministrica zdravlja Ewa Kopacz održala u poljskom parlamentu o vakcini protiv nove gripe, već danima se prepričava i prosljeđuje internetom. "Želim da naglasim da je tijekom mog dugogodišnjeg rada kao liječnice opće prakse moja glavna maksima bila "Prije svega ne nauditi nikome". To sam pravilo ponijela sa sobom pri dolasku na mjesto ministrice zdravlja. Kada sam bila u situacijama da nekom preporučim lijek, uvijek bih se, kao i, vjerujem, većina doktora, prvo zapitala "Da li bih ovaj lijek dala svojoj staroj majci, svom djetetu?". Upravo me je ta misao potaknula da sa velikim oprezom preispitam informacije vezane za lijek koji bi uskoro poljsko ministarstvo zdravlja trebalo da preporuči svakom Poljaku, milionima Poljaka koji nemaju nikakvo medicinsko obrazovanje, niti ono koje njihov ministar zdravlja ima, a posebno ne ono znanje koje ima jedan stručnjak: profesor Bridak koji kao stručnjak radi na problemu gripa već preko 40 godina. On radi u jednom od 189 istraživačkih centara širom svijeta koji se bave problemom gripa, jedan od tih centara je upravo u Poljskoj. Može li nas itko optužiti da nemamo potrebno znanje o gripi? Može li itko da dovede u pitanje znanje nekog ko se više od 40 godina bavi gripom, i to ne samo jednom njegovom vrstom, i koji je objavio na stotine članaka o tome? Imam samo jedno osnovno pitanje: Želimo li da se borimo protiv pandemije gripa? Danas znamo da neki članovi sporazuma koje su proizvođači vakcine potpisali sa drugim, mnogo bogatijim zemljama, sadrže određene priloge (stavke kojima se te kuće ograđuju od odgovornosti od štetnih posljedica vakcine). Također znamo što je predloženo Poljskoj. Pošto su pregovori trenutno u tijeku, ne mogu o svemu da govorim, ali mogu vam reći jednu stvar: naše Ministarstvo pravde pronašlo je najmanje 20 stavki tog budućeg sporazuma koje izazivaju podozrenje. Što je dužnost Ministra zdravlja? Da potpiše ugovore koji su za dobrobit poljskog naroda, ili da potpiše ugovore koji idu u korist farmaceutskih kompanija? (aplauz) Postoje tri vakcine na tržištu, sve tri od tri različite kompanije. Svaka ima drugačiju količinu aktivne supstance a opet, za čudo, svaka se tretira na isti način? Nije li stoga opravdano da ministar zdravlja i drugi stručnjaci sumnjaju u njih? Možda je jedna od vakcina koja u sebi sadrži samo tragove te aktivne supstance u stvari samo "sveta vodica" za koju treba da vjerujemo da liječi svinjsku gripu? Treba li da za to platimo? Dajem primjer Njemačke koja je kupila 50 miliona vakcina, do sada je upotrijebljeno tek 10%. Danas samo 13% Nijemaca želi da uzme taj "magični lijek". Ali taj podatak je neobičan jer Nijemci imaju veoma visok postotak ljudi koji primaju vakcine, tako da kada u Poljskoj od 1000 ljudi 53 primi vakcinu, u Njemačkoj na 1000 ljudi primi njih 238 (23%). Što se to dešava kad samo 13% Nijemaca želi da primi tu vakcinu protiv gripe a ne onih 23% koliko ih redovno prima sezonsku vakcinu protiv obične gripe? Njihova vlada im je kupila vakcine i daje ih besplatno a oni ih neće? Što se desilo? Mogu li nas ove činjenice natjerati da se predomislimo u vezi kupovine ovih vakcina ili ne? Predomišljati se da li da kupimo vakcinu koja je na neki način i tajna? Postoje internet stranice na kojima proizvođači vakcina imaju obvezu da objave moguće štetne posljedice uzimanja vakcine. Vakcinacije su u Evropi počele 1.listopada. Zamolila bih vas da posjetite te internet stranice i pročitate ima li ikakvih štetnih posljedica kod ovog lijeka. I najmanja sitnica, barem alergijski svrbež na mjestu uboda igle. To se može pojaviti i kod najsigurnijeg lijeka. Toga nema. "Savršeni" lijek. Pa pošto je tako čudotvoran, zašto onda farmaceutske kuće neće da ga puste na slobodno tržište i preuzmu odgovornost za njega? Zašto jednostavno ne kažu "Ovo je divan, siguran lijek i stoga ćemo stati iza njega i preuzeti odgovornost, stavit ćemo ga na tržište i sve će biti jasno i otvoreno"? Umjesto da svu težinu odluke prebace na nas - kupce. Nemamo rezultate kliničkih ispitivanja, detaljan sastav lijeka, podatke o štetnim posljedicama. Vakcine su sada u četvrtoj fazi ispitivanja, veoma kratkog ispitivanja, i još uvijek nemamo te podatke. Također je bilo i veoma malo uzoraka, jedna vrsta vakcine je ispitana na samo 160 dobrovoljaca, od 20 do 60 godina starosti, svi su bili zdravi, nijedan nije već bio zaražen virusom. Druga vrsta vakcine je testirana na njih 600, od 18 do 60 godina, svi zdravi. Je li to dovoljno, pogotovo za ovdje prisutne doktore? To po meni nije dovoljno dobro. Želim da budem dovoljno sigurna da bih mogla da preporučim ovu vakcinu. Mi nismo ispali iz reda za vakcinu, želimo da odvojimo dovoljno vremena tijekom ovih pregovora kako bi smo saznali što više možemo o toj vakcini. Pa ako komitet za pandemiju odluči da je potrebno, kupit ćemo je. Također, oko milijardu ljudi svake godine oboli od sezonske gripe, milion ih svake godine umre. I to se ne dešava tek posljednje godinu, dvije. To se dešava već dugo vremena. Da li je itko igdje proglasio pandemiju zbog toga? A obična sezonska gripa je mnogo opasnija od svinjske, posljedice su veoma ozbiljne i ponekad smrtonosne. Da li je ikakva pandemija proglašena? Vi koji me pritišćete da kupimo vakcine, pitam vas: "Zašto niste vrištali i vikali prošle godine, prije dvije godine ili 2003? 2003. godine je 1.200.000 Poljaka oboljelo od sezonske gripe! Da li je itko u ovoj prostoriji vikao "Kupimo vakcine protiv gripe!" ? Ne sjećam se toga. Na kraju bih htjela da kažem jednu stvar: poljski narod je veoma mudar. Poljaci znaju vrlo dobro da razlikuju laž od istine. Također mogu da vide što je objektivno, a što je samo "igra".
|