Dada81
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 moram reci da mi ova tema nikad nije bila jasna Mislim ok svi se radujemo kad se nesto desava ali zasto se to zove "prva rec"?. Po meni prva rec je kad jasno znaju znacenje a ne genericki pocnu da izgovaraju dvoslozne stvari. Najcesce je ba ba, ili ma ma, i krece sa nekih 5-6 meseci. Individualno kod nekih kasnije nekih ranije. Kod mog starijeg bejase baba mislim, a kod mladjeg dada. Ali meni mislim to apsolutno nista ne znaci niti smatram da su to izgovorene prve reci. Nego vezbanje govornog aparata, imitiranje melodija itd . Prva rec mog starijeg sina je bila ajki ajki tako je zvao svoj omiljeni sokic sa nekih godinu dana, a mladjeg LADA ( cokolada) u slicnom dobu starosti. Obojica su znatno kasnije pocela pravilno da upotrebljavaju mama i tata, znaci bas da nas jednoznacno covu i da ne bleblecu bezveze. Malecki tek od pre par dana i to bas paralelno ( mama i tata istovremeno), znaci sa punih 16 meseci. Do tada je nekad ponavljao tata ili papa ( na nemackom) bilo je i mama ali ja nisam imala utisak da on to precizno vezuje za mene. Bas tako,nasa Maslacak totalno u pravu.Svesna sam da to nema znacenje bebi,pa mom Davidu je prva''''rec''''bila agli,agli pa dada. Mada je cim je prvo rekao tata,sa ne punih 12 meseci jednostavno znao sta to znaci,posle deda,pa baba,sa godinu dana tek mama.Pitala sam se kada cu ja doci na red Mislim da mu je u neku ruku tako i sada po prioritetima istim redosledom,jer tata mu je autoritet,mnogo ga voli,a dedov mezimac i bas se vole. A,Marko evo od juce intenzivno izgovara slogove ba ba,(baba odusevljena dzaba ) jer nekad zbrza i sastavi bas baba.Iako je i on prvo cini mi se jednom rekao dada,a gu ne brojim. Tek posle ce znati znacenje,to ni ne ocekujem sada sa 7,5 mes.
< Poruku je uredio Dada81 -- 18.8.2014 13:02:26 >