mali_mis
|
IZVORNA PORUKA: Ringerajin doktor IZVORNA PORUKA: mali_mis Ja se vec nekih 7 godina patim sa dosadnim svrabom, peckanjem, perutanjem na obrazima oko nosa, po obrvama i izmedju njih. Kod mene su okidaci, stres sa kojim sam naucila da zivim, maksimalno se trudim da se ne stresiram, ali to je u danasnje vreme, prosto nemoguce, ljuta hrana, kad pojedem makar kriskicu kulena, odmah izbija crvenilo oko nosa, koje pecka, svrbi, i stvara se onaj perutavi sloj. Ljuto sam izbacila iz ishrane, a toliko volim tu hranu , u pms takodje pocne, al to pripisujem stresu. Primetila sam kad je leto, i przi sunce, nemam nikakvih problema sa kozom lica. Ono sto ima efekta je aktivni kiseonik, koji spricnem kad mi se bas upali, da smanji peckanje, i posle toga mazem sa Eucerin Atopicontrol, ali u poslednje vreme nema dejstvo, kao u pocetku kad sam pocela da ga primenjujem, verovatno mi se koze zasitila, sta li je. Kod dermatologa nisam isla, imam strah od njih jos iz detinjstva (nije za ovu temu). Pitanje za dr.: Da li bi cortinat krem pomogao mom licu? I ako moze savet, kakav puder za lice da stavim kad se sminkam, jer meni zbog tog crvenila i svraba ni jedan puder ne odgovara, jer mi koza bukvalno podivlja, ili da se jednostavno pomirim sa tim, da mi je i puder za lice neprijatelj. Poštovana, Promene koje opisujete su razumljivo veoma uznemiravajuće. Kao što Vam je verovatno poznato, zahtevaju ozbiljno disciplinovanje u smislu načina života , ishrane i obavezne nege kože. Kako ste opisali liči na određeni tip seboroičnog dermatitisa ali nemate za to potvrdu lekara dermatologa. Što se režima ishrane tiče mogli biste se posavetovati sa dijetologom koji bi vam posavetovao najbolji režim u skladu sa vašim potrebama i statusom u celini. Nega kože, naročito problematične, ipak traži i savet dermatologa koji je treba dobro pogledati i preporučiti pristup za vas. Redovnije kontrole bi Vam donele samo benefit obzirom da je cilj da se što više produži period mirne faze što podrazumeva i prilagođavanje nege u zavisnosti od situacije. Dermatolog bi trebalo i da utvrdi da li postoji neka sekundarna infekcija koja bi zahtevala primenu adekvatnog medikamenta. CORTINAT krema može pomoći takvom tipu promena kako ste naveli a u slučaju da NE postoji sekundarna infekcija. Može se nanositi više puta dnevno. Krema se blago utrlja do upijanja a pred spavanje se može naneti i veci sloj. Obzirom na celu vašu sliku u sklopu određenog načina ishrane bih Vam posavetovala i suplemente ( dodatke ishrani ) koji mogu doprineti produžavanji mirne faze i ublažavanju kliničke slike a kao deo celog tretmana. Pharmalife Italy, preporučuje preparat IMMUNO A24, tablete, za osobe sa problematičnom kožom. Uzima se samo 1 tableta dnevno i pakovanje je za mesec dana. U vezi sa primenom pudera, najbolje je u izraženoj akutnoj fazi ne primenivati, naročito ako je uključen i lek. Preporučujem da Vas dermatolog posavetuje za određeni puder pošto danas na tržištu postoje medicinski puderi koji su i veoma dekorativni. Dr Mirjana Mišić Hvala na odgovoru sa zakasnjenjem. Kako sam mesec dana bila bez kompa, imala sam vremena, da natenane ispratim promene na licu koje se desavaju, i da reagujem odmah cim osetim peckanje. Primeceno je da to peckanje na licu pocinje kako mi krene PMS, pa sam pocela uz savet apotekarke da pijem kapi koje ublazavaju ludacko stanje u istom, pocela sam i ribu da jedem. I cim pocne da pecka namazem bebecu kremu. I zaustavim dosadno crveno peckanje, i prodje me, koza posle kao nova. Tako da cu sa tom taktikom da se zanimam dok ne posetim dermatologa i dijetologa.
|