Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:13:04
|
|
|
|
dunja RR
|
Mislim da ću ja prvo da iščitam ovu temu oa da krenem da vas davim pitanjima Mi smo do sada probali samo pirinčane pahuljice, 4 dana, fino je klopao danas, pojeo dosta. Sutra ću kukuruzne. Da li da mu sve to što uvodimo dajem ujutru, jednom dnevno?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:17:07
|
|
|
|
mama krava
|
IZVORNA PORUKA: dunja RR Da li da mu sve to što uvodimo dajem ujutru, jednom dnevno? Da! Obavezno u prepodnevnim satima! Da bi mogla da reagujes na eventualnu zakasnelu alerg reakciju!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:20:36
|
|
|
|
dunja RR
|
A da li recimo to što sam već uvela, mogu da dajem još jednom u toku dana, popodne? I kada to mogu početi tako? Noću je sada jako gladan, budi se na 15 minuta, a posle jutarnje klope mi baš lepo spava, 2 sata u cugu. Zasiti ga.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:26:12
|
|
|
|
mama krava
|
Ja sam sa decom ovako radila... Uvodila ujutru, znaci po kasicicu, dve tri..., a kad sam uvela, onda sam nove tako davala ujutru, a veceru sam prvo uvela kao obrok i to je bilo ono sto smo vec bezbedno jeli! Znaci - MOZES
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:33:58
|
|
|
|
dunja RR
|
MK hvala ti, super! A kada mogu da krenem da dajem uveče to što je uvedeno? :) Inače, S je jutros pojeo 20 kašičica, baš klopa, a 5. dan nam je, valjda nisam preterala sa količinom? Inače, juče i prekjuče je kakio po dva puta dnevno, izgleda da nas pirinač ne zatvara.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:44:04
|
|
|
|
Maslacak15
|
mozes odmah Dunja. Ja se nisam drzala ni pravila od tri dana sa svaku novu namirnicu. Mozda delimicno i zato sto nemamo porodicnih problema sa alergijama U svakom slucaju te pirincane kasice nisu nikakav problem ni rizik. A vec ih jede i to u prilicnim kolicinama sama kazes bez problema. Tako da nemas razloga za brigu. U redu kad se uvode neke ozbiljnije stvari, povrce koje je tesko za probavu, jaki alergeni tipa jaje kasnije, onda svakako treba biti obazriv.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 16:57:48
|
|
|
|
mama krava
|
Ja mislim da nema potrebe za zurbom i da nije na odmet biti oprezan i to prilikom uvodjenja SVAKE namirnice. Moja cerka je sve jela bez problema, i ni kod nema slucajeva aregija u porodici (da znamo) i skroz opustena sam bila prilikom planiranja uvedjanje hrane debelom, ali... On se meni osipao na pirinac, a isto tako i Tashin sin, koji je isto alergican na mleko... Znaci taj osip je bio po citavom telu!!! Takodje, mala od moje drugarice ima gadan proliv sa povracanjem od jabuke... A to su sve kao, bezbedne namirnice! Nema zurbe Dunja! Imam celi zivot pred sobom sve da proba! Ono sto ti je lepo prihvatio slobodno daj uvece, pa kad uvedes novo, onda mozes da pravis kombinacije. Sad mozes da das kukuruz, tj palentu, pa bundevu, tikvice, avokado, proso (imas griz od prosa) i ovo su sve namirnice koje bebaci bas lepo prihvataju, tj hoce da ih jedu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:15:17
|
|
|
|
dunja RR
|
Drage moje, hvala vam, šta bih ja bez vas! MK, super, nisam jikada znala kako se sprema proso, niti gde imam to da kupim, moraću i to iščačkam A krompir, šargarepa, da uvedem to prvo posle pirinča i kukuruza? Tikvice imam zamrznute u malim porcijama, domaće, bundevu takođe imam domaću, Nego sam mislila prvo krompir i da uzmem Frikomov baby mix, odatle šargarepu da mu dam, pa onda tikvica, bundeva. Pa onda mogu proso, avokado .. taman dok istražim taj proso ...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:17:58
|
|
|
|
dunja RR
|
E da, imam još jedno pitanjce - kada kreće da se dodaje maslinovo ulje u kašice i koliko se stavlja? I juče mi jedna baka, koja mi je bila u gostima, reče da dajem i ulje od grožđa, da je to dobro za bebe, da li ste do davali? Kaže da ima u Idei, Tempu ...
< Poruku je uredio dunja RR -- 14.12.2014 17:18:36 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:27:02
|
|
|
|
mama krava
|
- Maslinovo mozes od pocetka po kasicicu slobodno. - Ulje od kostice grozdja tek od 10 mes. - Baby mix je mix onog malog povrca pa od tuda "baby", a ne zato sto je kao za bebe. Ja sam krompir imala domaci samonikli, pa sam odmah davala, a inace ne bih davala osim ako nije organski ili provereno domaci i neprskani, sada na pocetku, jer se krompir i sargarepa prskaju ko zna cime... - Proso imas u svakoj zdravoj hrani da kupis, u rinfuzu, ali bolje za pocetak kupuj upakovano. Imas organski od po 200gr kosta oko 200 din i to imas i u Rodi. Inace, to je "ono sto jedu papagaji" i preukusno je (meni i mom debelom i cerki), a da ne pricam da je pun gvozdja! - Daj prvo sve to sto imas da je domace, pa onda ostalo....
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:36:01
|
|
|
|
Maslacak15
|
ja samo prenosim svoje iskustvo. Misljenja sam da se alergije relativno rano registruju ako su klasicne alergije. Ocu reci tri dana je stvarno predugo za cekanje alergijske reakcije. Osim toga rano izlaganje alergenima moze da pospesi razvoj tolerancije na iste i umanji rizik od alergija. Ja sam jako rano j prakticno odmah pocela sa glutenom i o tome sam pisala. Naravno posle 6 og meseca. Tipa dala sam im da zuljkaju kroasan ili piskotu. Stariji je na rucku posle krstenja par dana pre punih 7 meseci probao proju. Vodila sam samo racuna sa tesko varljivim stvarima mahunarkama i zacinima. Ja uopste nisam solila dok nisu imali 10 ili 11 meseci. I naravno nisam im davala zaprzene i teske stvari, uvek sam im do prvog rodjendana spremala odvojeno, tako da ne pripadam onima koji se hvale da im je dete jelo pecenje sa 8 meseci. Ali mislim da sam bila relaksiranija u uvodjenju i kombinovanju od vecine ovde na osnovu onoga sto piset_e. I nikad nisam imala probleme sa njihovom ishranom niti sa osipima, stolicom prolivima bilo kakvim negativnim reakcijama. Mozda sam imala srece. Ali po mom skromnom misljenju preteruje se sa ritualima i ogranicenjima. Treba videti i kako dete reaguje i prihvatza i rukovoditi se i time. Da ponovim etiologija alergija je potpuno nejasna i moze imati vrlo velike veze sa sterilnim uslovima odrastanja i preteranoj izolaciji beba. A svako radi kako zna, moje je da kazem kako sam ja radila a niko nema obavezu da praktikuje isto
< Poruku je uredio Maslacak15 -- 14.12.2014 17:40:33 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:44:21
|
|
|
|
dunja RR
|
IZVORNA PORUKA: mama krava - Maslinovo mozes od pocetka po kasicicu slobodno. - Ulje od kostice grozdja tek od 10 mes. - Baby mix je mix onog malog povrca pa od tuda "baby", a ne zato sto je kao za bebe. Ja sam krompir imala domaci samonikli, pa sam odmah davala, a inace ne bih davala osim ako nije organski ili provereno domaci i neprskani, sada na pocetku, jer se krompir i sargarepa prskaju ko zna cime... - Proso imas u svakoj zdravoj hrani da kupis, u rinfuzu, ali bolje za pocetak kupuj upakovano. Imas organski od po 200gr kosta oko 200 din i to imas i u Rodi. Inace, to je "ono sto jedu papagaji" i preukusno je (meni i mom debelom i cerki), a da ne pricam da je pun gvozdja! - Daj prvo sve to sto imas da je domace, pa onda ostalo.... Odlično, krenuću onda sa maslinovim, grožđano kasnije. Znam da je baby Zato što maleno, nego mi je nekoliko tehnologa hrane reklo da je Frikomovo povrće provereno dobro, bere se u rano jutro, pre fotosinteze, kada ima najmanje otrova, .... pa da mogu slobodno da krenem sa njim, da ne bih ja uzimala ovo sa pijace - krompir, šargarepa ... Jel mogu da krenem sa Frikomom? Proso, može li ovaj KLIK ?
< Poruku je uredio dunja RR -- 14.12.2014 17:45:02 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:49:10
|
|
|
|
mama krava
|
IZVORNA PORUKA: Maslacak15 ja samo prenosim svoje iskustvo. Misljenja sam da se alergije relativno rano registruju ako su klasicne alergije. Ocu reci tri dana je stvarno predugo za cekanje alergijske reakcije. Osim toga rano izlaganje alergenima moze da pospesi razvoj tolerancije na iste i umanji rizik od alergija. Ja sam jako rano j prakticno odmah pocela sa glutenom i o tome sam pisala. Naravno posle 6 og meseca. Tipa dala sam im da zuljkaju kroasan ili piskotu. Stariji je na rucku posle krstenja par dana pre punih 7 meseci probao proju. Vodila sam samo racuna sa tesko varljivim stvarima mahunarkama i zacinima. Ja uopste nisam solila dok nisu imali 10 ili 11 meseci. I naravno nisam im davala zaprzene i teske stvari, uvek sam im do prvog rodjendana spremala odvojeno, tako da ne pripadam onima koji se hvale da im je dete jelo pecenje sa 8 meseci. Ali mislim da sam bila relaksiranija u uvodjenju i kombinovanju od vecine ovde na osnovu onoga sto piset__e. I nikad nisam imala probleme sa njihovom ishranom niti sa osipima, stolicom prolivima bilo kakvim negativnim reakcijama. Mozda sam imala srece. Ali po mom skromnom misljenju preteruje se sa ritualima i ogranicenjima. Treba videti i kako dete reaguje i prihvatza i rukovoditi se i time. Da ponovim etiologija alergija je potpuno nejasna i moze imati vrlo velike veze sa sterilnim uslovima odrastanja i preteranoj izolaciji beba. A svako radi kako zna, moje je da kazem kako sam ja radila a niko nema obavezu da praktikuje isto Maslacak, potpuno te razumem i 101% sam sigurna da bih isto kao i ti razmisljala, tj razmisljala sam kao i ti, ali mi sudbina pokazala da gresim. Nas lekar smatra da je upravo alergija pokrenuta time sto su ga u porodilistu hranili vestackim mlekom, tj adaptiranim (kravljim ) mlekom. Meni su ga doneli posle CR , nakon 18 sati i bio je sav u pecatima...to je definitivno bila reakcija na AD mleko. Tako da je verovatno prerano izlaganje kod njega, ipak, isprovociralo imuni sistem i alergiju . Sad kad znam sa svakakva iskustva, mislim da si imala srece! I super, blago tebi i cuvaj decicu! Jos jedan primer... moja sestra je svom trecem detetu dala zumace sa 6 meseci, i trcala u hitnu jer su joj u roku od 2 sata otekli nos, usi i obrve! A mozete misliti tu opustenciju sa 3. detetom, a da ne pricam o "sterilnim uslovima".
< Poruku je uredio mama krava -- 14.12.2014 17:53:04 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 17:58:25
|
|
|
|
mama krava
|
IZVORNA PORUKA: dunja RR Proso, može li ovaj KLIK ? Moze, Dunja, ma moze i onaj iz rinfuza, ali je on podlozniji kontaminaciji, tj veca je verovatnoca da moze da bude i kostunjavih plodova. Tako da bih ja preporucila za pocetak kupij industrijski upakovane zitarice . Kao masnocu uz maslinovo ulje, mozes da koristis avokado, jer je on jako bogat masnocama koje su vazne za razvoj. Zovu ga i puter iz Amazonije i kad anjega budes stavljala u kasice nem apotrebe da dodajes maslinovo ili, kasnije neku drugu masnocu.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 18:03:51
|
|
|
|
Maslacak15
|
pitanje kakvo je jaje dala. Jaje je izuzetno jak alergen. Ako nije termicki obradjeno do kraja, posebno. Znaci nije isto jaje u necemu sto je proja i rovito jaje gde je zumacne jos tecno. Na primer. Ja sam pocela da dajem samo jaje tek sa desetak meseci. A sto se tice alergije, osnovni princip imunologije je da organizam mora da razvije toleranciju na gomilu stvari, da bi naucio da razlikuje sta je opasno a sta nije. I alergija je prosto agresivna reakcija na nesto sto bi trebalo da se tolerise. A tolerancija se ne moze razviti ako se organizam sa istim nikad nije sreo. ZA gluten je to jasno pokazano. Mislim ovo je i pogresan topic jer se radi o sasvim malim bebama gde definitivno treba fazno uvoditi stvari i slazem se sa rasporedom bundeve avokado tikvice itd.... Ali da se preteruje preteruje se. Ovde se kaze dete sa prvim rodjendanom sedi sa roditeljima i jede sve sa trpeze. U Srbiji se blendira i pasira i izmislja i fantazira do znatno starijeg perioda.Ne samo za hranu nego i za oblacenje izlaganje mikroorganizmima socijalizaciju itd. I moje misljenje je da je to pogresno i da moze biti uzrocnik raznoraznih problema.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 14.12.2014 20:56:17
|
|
|
|
ishler
|
Vidim da se diskutuje o uvodjenu jaja,moje starije dete ima netoleranciju na jaje.Inace uvodjeno joj je od 8 meseca sve po propisu i kada smo stigli do celog zumanca povracala je najstrasnije,pravljena pauza ,pri svakom ponovnom probanju i mrvice ista scena.itdutvrdjena alergija na belance koje nije probala,i tako ima 3,5god i dalje isto.A nema drugih alergija.Ono sto me zanima je da li se moze uvoditi zumance kroz hranu tipa pecivo,jer uskoro pocinjem sa uvodjenjem hrane mladjem detetu,pa imam strah.tj da li je neko tako uvodio
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 15.12.2014 19:53:18
|
|
|
|
dunja RR
|
Jutros, tj. oko 11, S je poručkao 2 činijice pririnčanih pahiljica, ja napravila jednu, on tražio još, pa je i drugu slistio. Kakio je dva puta, negde oko 16, i malopre,. Sada sam ga sredila, pa je sikio i zaspao, ali znam da će uskoro da se javi, pa sam mislila da mu dam još malo pirinčanih p. za večeru, a mm je kupio danas kukuruzne pa sa njima počinjemo sutra ujutru.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 15.12.2014 23:20:46
|
|
|
|
Anoniman
|
ishler, napisala sam ti nesto tamo na temi!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.12.2014 19:08:40
|
|
|
|
Jole84
|
Ćao ženske Mi u zadnje vreme jako lepo ručkamo, Mila pojede za ručak po 200,250gr povrće+meso, tako da sam po vašem savetu joj dala samo vodu posle obroka umesto mleka, i skroz ga je izbacila za taj obrok, traži tek za 3,4h. Po savetu dr polako uvodimo i doručak, dajem joj voće i one žitarice 7 corn Hipp, za sada. Imate još neke predloge? 7 corn sam davala 3 dana i sve ok, baš joj se sviđa. Rekla mi je dr da joj stavljam u voćne kašice i malo mlevene plazme ali joj se to ne sviđa, valjda zbog gramuljica, čak sam i blendala ali nije nešto oduševljena. Kako vi dajete plazmu, možda treba da se stavi u vruću vodu/mleko da bi omekšala? Nemam si pojma.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.12.2014 21:23:09
|
|
|
|
little_one
|
Ja ne dajem plazmu, nisam ni ANdrei davala plazmu do preko godine. A kad sam joj kasnije dala, onda ju je grickala ovako. Mi juce zavrsili prvu sedmicu uvodjenja zumanceta. Jos razmisljam sta da joj uvodim iduce sedmice pored zumanceta...mogli bi neku novu povrcku.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 19.12.2014 21:30:43
|
|
|
|
mirkam
|
Ni M nece plazmu, nesto se gadi na nju, valjda mu krupna.On generalno keksom nije odusevljen, i kad mu dajem (a to je bas rijetko) dajem mu Lino mljeveni keks, njega i nekako jede u odnosu na plazmu.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 27.12.2014 21:04:16
|
|
|
|
boba24
|
Evo drugari i mi da se upisemo ovde :) beban sedam meseci,slabo jede a jos slabije prihvata hranu. Juce za rucak blitva junetina i muskantna plus smuti od jabuke,pojeo oko 100g rucka,i popio nesto malo,vodimo pravu borbu. Inace kks mu je super,dokt odusevljena,a on 6,5kg mrsavica moja.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 27.12.2014 21:34:43
|
|
|
|
degu
|
I mi smo krenuli sa ruckanjem, za sad smo samo tikvicu papali,par kasicica. Nije bas odusevljena al polako, kontam sva deca nekad pocnu da jedu :-D
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 28.12.2014 14:23:51
|
|
|
|
Jole84
|
Bobo, Degu dobrodošleee taman da malo podignemo temu Ženske kako da skuvam griz i palentu, koliko vode?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 28.12.2014 14:50:05
|
|
|
|
Olga75
|
griz je jedna kasika na vrh griza i 1 dcl mleka palentu sam kuvala u 2/3 vode i 1/3 mleka
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Šta određuje krvnu grupu bebe?Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci.
Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao.
Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece.
Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše!
Hvala sto ste tu za nas!
Više >>
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?