big mum
|
IZVORNA PORUKA: Moiraina Ja ne znam šta da radim sa mojim starijim detetom, on je poslednja dva meseca nemoguć Evo na primer, jutros je počeo kako se probudio, neće da skine pidžamu, pa onda neće da se obuče, hoće da sedi u gaćama, pa onda ja krenula u prodavnicu, on kuka kako hoće sa mnom. Naravno počeo je da histeriše na sred prodavnice da hoće kući... Došli kući, neće da se izuje, neće da skine jaknu, neće da opere ruke, neće da ustane sa poda..... Onda se kao malo smirio, malo smo se igrali, e posle popodnevnog spavanja ista priča kao jutros. Uveče isto pravi haos oko kupanja, a nikada to nije radio. Posebno me nervira njegov odnos sa bratom. Kako ga vidi, počinje da se njari i govori Skloni batu, smeta mi... Čupa ga, štipa, mali puzi a on legne preko njega i ne da mu da ustane.... Doduše, i mali isto njega stalno nešto čačka, gura, ali tek njemu ne mogu da objasnim da to ne radi, jedino mi preostaje da ih stalno razdvajam... A najgore od svega mi je što je do otprilike trećeg rođendana bio dete za poželeti, nismo uopšte imali ovakvih situacija. U vrtiću je super, tako kažu vaspitačice, kao nemaju baš nikakvih problema sa njim (tako je oduvek bilo i tako je i sad). Ali zato kući... Sve mi se čini da je to neka zakasnela reakcija na brata, tj. kako je mali postao aktivniji, tako se ovaj počeo osećati ugroženim i ovako reaguje. Mada kada smo zajedno napolju i neko sa strane pokuša da priđe malom, ovaj odmah stane između njih i govori To je MOJ bata i kao brani ga... Dok je bilo toplije, svaki dan malog u kolica i idemo po velikog batu u vrtić, a njih dvojica sve vreme do kuće se smeju, "pričaju"... I sada s vremena na vreme ima izlive ljubavi prema njemu, ali uglavnom je katastrofa, nisam pametna... Upravo si odgovorila na svoje pitanje.Ovo boldirano je ključ svega. Moja kćerka još uvjek ima ove faze,koje su počele po rođenju brata.Doduše oduvjek je bila svojeglava i tvrdoglava. Nama je psiholohg u vrtiću rekao da se oni zaista osjećaju ugroženima i glupiranjem skreću pažnju na sebe. Govori mu da je on stariji brat i da treba da pokaže toj bebi kako se lijepo jede,igra i ostalo.Tj da ga staviš u funkciju učitelja koji će da tom balavcu da pokaže kako se i šta radi. DA PODIGNEŠ NJEGOV EGO i da se on osjeća korisnim i važnim. Da kad mali spava vas dvoje imate zajedničke trenutke tipa čitate zajedno,igrate se. Takođe da mu objasniš da ti i brat ne radite ništa bitno dok je on u vrtiću te da se zabavljate tek kad se on vrati kući. Moja je ovako razmišljala ko zna kako se oni zabavljaju i gdje idu dok sam ja zatvorena zatvorena u vrtiću.