mejlo
|
smatrala sam da nisam dovoljno obrazovana da odlucim da li da moje dete primi vakcinu ili ne.nisam biohemicar,imunolog,epidemiolog,kao ni lekar..hiljade dece su primila vakcinu i nije im nista..pricala sam s pedijatrom koji mi je objasnio da ne postoji direktna veza izmedju autizma i mmr-a,kao i da moze da bude vrlo problematicno ako u kolektivu od tridesetoro dece,petoro nisu primili vakcinu,jer prvo dete nece ni osetiti boginje,ali cetvrto i peto od osnazenog virusa mogu da ne prezive..meni je to bilo dovoljno.. primili smo mmr posle par meseci,nesto mi je bilo cudno,jer je dete prestalo da prica..nije da je nesto preterano pricao do tad,ali je svakodnevno koristio 7-8 reci.mislila sam da je neka faza.pedijatar je rekao da je to normalno,decak je,a njima se do 3. godine tolerise..meni je dalje nesto smetalo,pa sam ga sa 2 godine i 2 meseca odvela kod psihologa..receno je da je genijalan,izuzetna fina motorika,razumevanje ali da ima ekspresivnu disfaziju.. na moje pitanje sta i kako,odgovor je bio: okinuo ga je mmr! da on ranije nista nije pricao,ne bi bilo problema,svelo bi se na to da dete kasnije progovara,ali s obzirom na to da je pricao pa prestao,tj da je doslo do regresije govora i to posle vakcine koja jedina moze da napravi problem tog tipa-rekla je da nema dileme. krenuli smo kod defektologa logopeda,koji je rekao: da,to vam je od mmr-a,ali super ste prosli,nista nije nepopravljivo.99% mojih kolega logopeda,potpisuju da im deca ne prime tu vakcinu,narocito ko ima decake,jer 90% njima stvara probleme,devojcice su zasticene zbog xx hromozoma.. neko prodje bez problema-a neko ne..mi nismo imali srece da prodjemo bez problema,ali smo vrlo srecni,sto sto mu mozak nije toliko sprzen da se stanje nazove autizmom!
|