MalenaMumka
|
Molila bih za savet. U ovakvoj situaciji znacice mi nepristrasno i objektivno sagledavanje situacije. Unapred se izvinjavam sto cu verovatno biti opsirna. Naime, moj muz ima sestru kojoj je prije dvadesetak godina, tj.u toku prvog razreda osnovne skole ustanovljena laka do umerena mentalna retardacija. Njegovi roditelji nikada nisu mnogo pricali o mogucim uzrocima, buduci da nikada ranije nije zabiljezen takav slucaj ni u jednoj porodici. Moj muz je uverenja da je teska trudnoca i porodjaj u kojem su i njegova majka i sestra jedva izvukle zivu glavu uzrok tome. To je, uostalom, kao najverovatniju mogucnost naveo i jedan lekar. Medjutim, vremenom su pocele da isplivavaju stvari o teskim porodicnim odnosima koji su vladali tokom detinjsatva mog supruga i njegove sestre. Sokantne sce za koje ne znam da li je muzeva sestra im prisustvovala, jer muz sigurno nije. Ova saznanja dobijam od njihove rodbine. Sve se to desavalo dve-tri godine pre nego sto je muzevoj sestri utvrdjen zaostatak. Kasnije se situacija sredila, ona je zavrsila specijalnu skolu. Ali, dve godine po zavrsetku skolovanja poceli su da opazaju promene u njenom ponasanju. To su otpisivali na manjak obaveza i drustvenih kontakata. Od proslog leta postala je mnogo svadljiva, dzangrizava, sve joj smeta, ima napade besa. Kulminacija je nastupila pre par meseci kada je gotovo svakodnevno pocela da pravi haos, da se svadja, lupa, tera roditelje iz kuce, cuje glasove, ima halucinacije, uverena je da joj svi rade o glavi. Lekar je utvrdio da se radi o sizofreniji i dao terapiju. Ali, terapija kontrolise posledice bolesti, ali ne i bezobrazluka. U celoj toj prici, ona je jako dobro svesna da moze da ide dokle hoce. Nema strah ni od kog, izivljava se na roditelje, a pokusava i na okolinu. Problem je u tome sto zivimo u dva stana iste kuce. Dakle, zasebni zivotni prostori pod istim krovom. Izolacija je takva da se dosta stvari cuje, narocito kada se svadja. Imamo dvoje male dece, ona je nekad sa njima super, nekad joj smetaju, ne da da im se svekrva obrati, svadja se ako dodirnu nesto njeno, nekad joj smeta svaki sum. A, to su deca, ne mogu da sede kao mumije. Sve to na jednu stranu, ali svekar i svekrva rade vecinu stavri kako bi eliminisali sve sto njoj smeta. Kao da deca tako mala treba da budu svesni njene bolesti i da se po tome upravljaju, sto je nemoguce. Ja sam svesna nemogucnosti daljeg zivota tu, ako zelim normalno detinjstvo za svoju decu. Medjutim, svekrva, koja ima veliki uticaj na svekra i mog muza, pristala bi i da dodje do razvoda, samo ne bi dala blagoslov mom muzu da napusti kucu, a njemu je to od presudnog znacaja. Sta biste vi radile u mojoj situaciji?
|