Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 18:16:30
|
|
|
|
Sanchy
|
* Prekasno uvođenje čvrste hrane (posle navršenih šest meseci) dovodi do neadekvatnog unosa kalorija i gvožđa, sa posledičnom anemijom, lošim napredovanjem i zastojem u rastu. Zbog nedovoljne kalorijske nadoknade mogu da se stvore problemi sa ishranom i da dođe do odbijanja čvrste hrane. Novija istraživanja su pokazala da odlaganje uvođenja žitarica nije nikakva zaštita od alergije. Naprotiv, bebe kojima se žitarice ne uvedu do navršenih šest meseci - češće dobijaju alergiju. * Blagovremeno uvođenje nemlečne hrane obezbeđuje nove nutrijente i nudi nove ukuse. Prvi ukus često postavlja temelje drugim ukusima i uvod je u uzbudljivi svet hrane. U uzrastu od navršena četiri do šest meseci, beba je spremna za prvi ukus čvrste hrane i dodatak gvožđa u ishrani. Naime, rezerve gvožđa dobijene rođenjem su se istrošile, a u majčinom mleku (i pored dobre resorpcije) - nema ga dovoljno. Nedostatak ovog minerala može da ima dugoročne posledice po zdravlje, a jedna od njih je anemija (malokrvnost). Ona dovodi do slabljenja mentalnih funkcija, nižeg nivoa inteligencije i, kasnije, lošijeg uspeha u školi. Takođe je povezana sa zastojem u rastu, većoj podložnosti infekcijama i smanjenju fizičkih sposobnosti. Deci do godinu dana je potrebno da dnevno unesu 10 miligrama gvožđa da bi se prevenirao njegov nedostatak i obezbedilo dobro zdravlje. Najbolji način da se to postigne je dojenje ili formula plus žitarice obogaćene gvožđem.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 19:07:55
|
|
|
|
jovicaa
|
slazem se da nije nikakva tragedija krenuti ni pre sest punih meseci, cak i ako beba samo sisa i dobro napreduje. to mi je nekako vise stvar licnog izbora, da li ces krenuti sa 4 i po, ili 5 punih meseci, ili 6.. sigurna sam da ni u jednom slucaju detetu nista nece faliti. a sto se tice alergija mislim da se ne mogu izbeci kasnijim uvodjenjem ili ranijim. ako ce ih imati, imace ih. naravno iskljucujem ekstremne slucajeve, kao sto je davanje zacinjene hrane, mleka, slatkisa i td.. bebama od 3,4,5,6, 12 meseci, svejedno. ja aleksandru ni sada ne dajem slatkise, a ima skoro 2 i po godine. mislim lose navike su lose navike.
< Poruku je uredio jovicaa -- 30.3.2013 19:10:41 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 19:36:40
|
|
|
|
Sanchy
|
O slatkisima nema govora,ne dajem cak ni sokice,jedino Nestle 8 zitarica sa kakaom jer je kakao izuzetno zdrav a i pokupila sam par recepata odavde ,mislim da je Torbica pisala za domaci eurokrem avokado,kakao,kokosovo ulje ,med...i jos po neki
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 20:37:20
|
|
|
|
pocahontas
|
ma kad sam rekla da smo zato cekali 6 meseci, mislila sam zbog sazrevanja digestivnog trakta i boljeg varenja, za alergije mi je jasno da ih ili ima ili ne. meso sam mislila da uvodim kad uvedem malo vockica. sutra cemo onda napraviti pauzu, jesce tikvice i sargarepu pa cemo od ponedeljka jabuku. ona je evo dok nije legla podrigivala i bljuckala taj j***** brokoli, bas mi je bilo zao...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 20:51:48
|
|
|
|
little_one
|
poc bas mi je zao sto ti malena tako lose podnosi karfiol i brokuli....mi smo njih uveli odmah iza mrkve, krompira, bundeve i tikvica i stvarno nije imala problema...primjetim da je poslije brokule malo gasovitija nego inace ali nije ju mucio stomacic....a karfiol bas cesto dam...voli kombinaciju mrkve i karfiola i rado je jede njam Inace, ja sam se odlucila, iduce sedmice krecemo sa mesukom...kupila sam hipp jagnjetinu, jer sam razmisljala i razmisljala i odlucila da je probamo iz teglice, da vidimo kako ce da reaguje pa cemo kasnije da kuvamo...uh...janjetina...pih...a onda cemo krenuti dalje sa mesukama redom....pa polako...
< Poruku je uredio little_one -- 30.3.2013 20:53:17 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.3.2013 22:06:08
|
|
|
|
jovicaa
|
pa da pocahontas, kontam da je voce ipak laganije, a i znam da mnogi krecu sa jabukom, ja sam aleksu prvo jabuku uvela. mozda cu tako i maksimu, s obzirom na reakciju na pirincane. nego koje jabuke dajete, posto sa svih strana slusam kako su jabuke uzasne, prskane ne znam mozda je onda bolji izbor uzeti kupovnu kasicu, nego dati detetu nesto sto je prskano xy puta? mada u vrscu imam zamrznutih nasih domacih neprskanih jabuka iz dvorista, od leta... pa bih mu pre mozda to dala? sta vi mislite?
< Poruku je uredio jovicaa -- 30.3.2013 22:07:52 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 0:16:52
|
|
|
|
Sanchy
|
Vec sam pisala da je 60 tona jabuka vraceno iz Rusije zbog povecane kolicine pesticida,cak i da te jabuke ne zavrse na nasim pijacama i radnjama to samo potvrdjuje da nasi seljaci nisu ni pod kavom kontrolom kada je upotreba pesticida u pitanju,,pa ako nemate nekoga na selu u koga ste sigurni da ne koristi kojekakvu hemiju onda je bolje kupiti kupovnu kasicu,jeste skuplje ali u ovoj situaciji,sigurnije
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 0:18:58
|
|
|
|
Anoniman
|
ma slobodno sacekaj koju nedelju pa probaj ponovo, verovatno je reakcija samo trenutna. iskreno, i ja ih lose varim, ali meni i pad sistema na kompu tesko sedne na zeludac ...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 1:07:55
|
|
|
|
pocahontas
|
sacekacemo malo pa pokusati opet. mm ima osetljiv stomak, a ja bih i kamen svarila, tako da je bebana izgleda povukla na njega sto se tice voca, pedijatar mi je savetovao da joj odmah dajem sveze voce, da li ste i vi tako ili ste na pocetku kuvale? mislim prvenstveno na jabuku, a tim pre zbog gore pomenutih pesticida.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 1:18:53
|
|
|
|
Anoniman
|
ne secam se mislim da sam dala sveze naribanu, bez kore, kao - sto da ubijem i to malo vitamina sto ima
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 3:36:40
|
|
|
|
Mariya
|
Meni je dr.rekla da do 6.meseca voce ni povrce samo termicki obradjeno,dok joj se organizam ne navikne na novu vrstu hrane. Mi smo sa 5meseci poceli klopati i tek kad je napunila 6 meseci sam joj pocela davati presno voce.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 10:24:49
|
|
|
|
jovicaa
|
pa da vi mozete odmah sirovo pocahontas, zato sto vec ima sest meseci. a pesticidi ne mogu da se smanje termickom obradom svakako.. ja jos nisam ni krenula da uvodim, dala sam mu samo pirincane da proba i zgadio se pa sam mislila da krenem sa isprobavanjem ukusa sad do sestog meseca, cisto po kasicicu dve da vidim kako ce da reaguje na koji ukus. a i vidim da po onim tabelama kod nas u savetovalistu treba da ima tri obroka sa sest meseci kako ja to da postignem, ako mu jos uvek nista nisam uvela, a on ce prekosutra vec punih pet imati.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 10:28:50
|
|
|
|
pocahontas
|
ondak cemo odmah sveze klopati.. mi imamo 6 i po meseci i dva obroka za sada, voce ce nam biti treci. ma ja mislim da ne treba zuriti sa zamenom obroka, sve treba polako i postepeno da se ne sokiraju ni bebe, a ni nase grudi
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 12:12:31
|
|
|
|
Anoniman
|
jovice, nije se zgadio. beba mora 20x da proba hranu da bi pocela da odlucuje da li joj se dopada ili ne. na tvom mestu ne bih mu tako nabacivala ukuse, kao i ti on hranu mora da gustira, da se nauci na nesto sem mleka, da ne kazem da "razlozi" ukus vanile (npr) na delice pa tek onda da vidi da li mu se dopada. ne zuri, pusti ga sam da odluci - velika je verovatnoca ako nema pritisaka da ce biti dobar sa hranom
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 12:18:38
|
|
|
|
Anoniman
|
mislim da smo sa 7 i nesto krenuli sa vocem, i to prvo jabuka ... bas smo natenane uvodili hranu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 12:52:07
|
|
|
|
jovicaa
|
ma ne nameravam da zurim nikako. nego nervira me ta njihova politika samo dojenje do sestog meseca i onda odjednom tri obroka. ja bih prvo uvela jedan, pa tek posle par nedelja dva i tako dalje..
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 13:16:06
|
|
|
|
Anoniman
|
na velikoj vecini sajtova o ishrani koje sam ja citala, bebe sa 8m imaju tek dva obroka ... mi smo sa 10 imali 3
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 18:00:26
|
|
|
|
World
|
pisah vec negdje, rekla nam dr da krenemo sa sokicima od mrkve, jabuke.. kad napuni 4 mjeseca, pa onda od 5. kasice... recite mi jeste li vi davale svaki dan ili postepeno cesce? koju kolicinu otprilike i koliko cesto, i kako kombinovati, tipa da li je bolje davati prvo nesto pa onda nesto drugo ili malo ovo malo ono (ako me razumijete )... to, nbaravno, nakon onog prvog probanja i provjere ima li kakve reakcije...
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 18:25:44
|
|
|
|
pocahontas
|
ja sokice nisam davala, poceli smo sa pahuljicama sa 6mes., prvo pirinacne pa pirinacno kukuruzne i onda povrce. jako brzo smo zamenile ta dva podoja, za nedelju dana, jer je ona brzo pocela da jede cele porcije. sad kad uvedemo voce, imacemo 3 podoja i 3 obroka.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 20:12:47
|
|
|
|
jovicaa
|
a kada joj dajes ta dva obroka? ja sam mislila da krenem oko 10, 11, posto cu tek uvoditi pa zbog reakcija. ali ne znam da li da onda te pirincane sa mlekom prebacim popodne, kada ih uvedem, a da prepodne nastavim da uvodim povrce i voce... i mislila sam kada mi nestanu zalihe mog mleka, posto ih ja nemam bas puno, mozda litru i po, da pocnem da mu dajem te pahuljice mesane sa sveze cedjenim sokom, ne znam da li je jos neko ovo praktikovao?
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 20:22:26
|
|
|
|
pocahontas
|
mi ovako: sisa kad ustane (sad uglavnom oko osam), sisa u 10.30h, ruca povrce u 13h, sisa u 15.30h, vecera pahuljice u 18h i sisa upravo tj. pred spavanje. pahuljice sam davala u 10.30h dok nismo po tri dana jeli i pirinacne i pirinacno kukuruzne, onda san ih prebacila u 18h, povrce od pocetka dajem u 13h, a sutra cemo jabuku u 10.30h i planiram da taj podoj zamenimo sa vocem i onda cemo imati 3 podoja i 3 obroka i ostati na tome bar jos dva, tri meseca.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 20:27:05
|
|
|
|
pocahontas
|
e i ja od pocetka dajem pahuljice koje se prave sa vodom jer nemam zalihe svog mleka, kontala sam kad potrosimo pahuljice koje sam vec kupila, da joj pravim palentu sa adaptiranim mlekom.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 22:35:30
|
|
|
|
mica0
|
Kad se pocne sa puna 4 meseca sa pahuljicama jel se daju do puna 5, pa se tek onda pocinje sa kasicama?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 22:39:02
|
|
|
|
Snelle
|
Kako ti odlučiš. Možeš da kreneš i za par dana sa kašicama, odluka je na tebi koliko brzo želiš da pređeš na nemlečnu ishranu.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.3.2013 23:00:14
|
|
|
|
jovicaa
|
snellee kad si ti pocela sa nemlecnom ishranom sa lanom? ajde na skaaajp zeenoo
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Hidratacija najmlađih u letnjim danimaTokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
Šta određuje krvnu grupu bebe?Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana.
Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.
Više >>
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.