erato
|
Mala, jako mi je zao sto nije uspelo ovaj put. Neka ti 2013. bude dobitna godina. Drage moje, ja ne mogu nikome nista da nametnem i vidim da se devojke osete prozvane kada napisem za dodatne analize. Ja jos nisam isla na prvu VTO. Citajuci po raznim forumima, saznala sam sta sve zene ispituju nakon 2 i vise neuspesnih pokusaja. Svi doktori koje sam pitala da li da ih radim su rekli da je to nepotrebno i da se to radi nakon vise neuspesnih pokusaja. Mene je to ipak kopkalo i nisam zelela da se jednog dana ziva pojedem sto nisam zbog 300-400 evra povecala sebi sanse, ili cak sprecila neuspeh. I tako odlucim da ipak uradim sve. Tako su me savetovale cure koje su nakon nekoliko neuspesnih VTO otkrivale probleme i cak ostajale trudne bez VTO. Jer, nije VTO resenje za sve probleme i cesto puta ne uspeva iz istih onih razloga iz kojih ne uspeva ni prirodno. Ovde ne mislim na slucaj azospermije, ni zacepljenih jajovoda, vec za slucajeve koji imaju prirodne sanse, a ne uspeva ni prirodno, ni sa IUI. Vecina klinika ce vas primiti da radite VTO, zasto da ne? Pa oni od toga zive. Cak i najpoznatije svetske klinike ne insistiraju na ovim dodatnim analizama. To vam skoro niko nece traziti. Vasa je stvar da li hocete ili necete da uradite. Ja sam otkrila da imam 2 genetske mutacije - MTHFR i PAI. Naravno, nikakvih tegoba nemam zbog toga, niti bih znala da ovo imam da ne idem na VTO, ili da nisam dozivela par spontanih. Od pocetka hormonske stimulacije cu primati terapiju protiv zgrusavanja krvi i verujem u uspeh. Mnogo razloga moze biti vezano za neostajanje u drugom stanju - insulinska rezistencija, nedostatak nekog vitamina, slaba prokrvljenost materice....samo je stvar da li neko ozbiljno hoce to da ispita, a takvih je malo. Kada bi doktori sve to ispitivali, imali bi manje, a ne vise pacijenata, zar ne? Ja jesam za to da se doktorima veruje u onoj meri da covek ne poludi i ne pocne da sumnja u sve i svakog, ali da im prepustim svoj zivot i da im slepo verujem - ne! A posebno ne ovde u Srbiji. Svi znamo kakvi su hostapleri, vecina njih! Cast izuzecima. Ovo sam vam napisala iz najbolje namere i da vam pokazem na svom primeru kako se moze na svoju ruku stosta otkriti i resiti, ali i zbog cura koje ce ovo da citaju "u ilegali", kao sto sam nekada i ja i koje ce poceti da razmisljaju o svim ovim analizama. Ja sam presrecna sto sam uocila problem, a imala sam gadne probleme sa nasim doktorima, pri samom pomenu na ove stvari. Ne vole oni da im se neko mesa u posao, a mnogi od njih ne vole da se mesaju u svoj, nazalost. Dakle, ko hoce - uradice, ko nece - ne mora i to je to. Ali, svakako je korisno i dobro sve ovo odraditi i otkriti problem na vreme. Druga stvar je sto svaka od nas vec ima dovoljno problema i haosa u glavi, da razmisljanje o dodatnim analizama, bespotrebnim troskovima i nekim akcijama mimo volje lekara, izaziva jos veci stres i paniku. I ja sam se tako osecala i mesecima razmisljala da li da sve ovo radim. Cak sam se osecala ko budala kada sam davala 15.000 dinara u Konzilijumu. Kao ono - 2 mutacije! Danas sam bila kod hematologa i rekli su mi - terapija obavezno! Izvinjavam se na ovolikom postu. Mozda je na pogresnoj temi, ali povela se rasprava ovde, pa sam ovde i odgovorila. Sve najbolje vam zelim devojke, i da svaka u Novoj godini dođe do svog cilja.
|