minavb
|
Namirnice bogate oksalnom kiselinom su mahunarke, kakao, instant kafe, peršun, rabarbera, spanać, blitva, čaja, cvekla, celer, čokolada, krastavac, grejpfrut, kupus, slatki krompira, šampinjoni. Ove namirnice se kuvaju neposredno pred konzumiranje jer se sadržaj oksalne kiseline kuvanjem i stajanjem povećava, pa podgrevanjem čak uvećava više puta (zato je zabranje podgrevanje spanaća, šampinjona...) Oksalna kiselina se taloži u bubregu i stvara kamence. Ne znači da ove stvari treba da isključimo iz jelovnika, već da ih ne jedmo previše često, da ih pripremamo i jedemo na pravilan način. Ne sećam se tačno koja od mama iz inostranstva je to pisala, ali mislim da je baš na ovoj temi prenela preporuke od svog pedijatra da se cvekla, celer, spanać, blitva... u bebinu ishranu uvode tek posle prvog rođendana zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Oslim spanaća i blitve koje je moje dete jelo rano, i mahunarki i kupusa, koje sam uvela sa 7 meseci, sve ostalo je jeo mnogo kasnije. Spnać i blitvu spremam na mleku i dodajem pavlaku. U šampinjone dodajem pavlaku za kuvanje, osim kad ih odoajem u gulaš sa džigericom.
_____________________________
Mina, persona non grata :) Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.
|