Yula
|
Da li ima neko u vasoj siroj porodici ko je alergican? Draga, veoma je tesko biti na toj eliminacionoj dijeti, ja sam htela da crknem od gladi. Nekim zenama nije predstavljala veci problem. Ne bi smela jaja da jedes. Ja sam jedno vreme bila bez jaja, pa opet ih jela, da bi se kasnije ispostavilo da je moja beba alergicna bas na jaja, i mozda na mleko! Tako ni ti neces znati sta tvojoj bebi smeta, doktori uglavnom kazu - mleko, jer je to kod beba najcesci alergen, a i ono najcesce izaziva sluz i krv u kaki, mada meni je gastro rekla da iste simptome daje i jaje. Uglavnom, ne smes da jedes nista sto u sebi sadrzi i molekul mleka, znaci kupovne kekeseve zaboravi. Ne znam zasto doktori u takvim situacijama savetuju dojenje i salju zenu na izgladnjivanje, kada kroz mleko majke do bebe stizu razni alergeni, a dok se ne ustanovi sta je u pitanju prodje puno vremena. Jedini problem je sto su te hipoalergene formule dosta skupe. Meni je mnogo zao sto nisam mnogo ranije prekinula da dojim i presla na njih, nego sto sam dete mucila drzeci tu dijetu, pa dal je ovo, il je ono... Plus, ni ja nisam alergicna ni na sta, a muz nema neku odredjenu alergiju, ni na sta mu nije dokazana, ali je dva puta u dve godine otekao i morali smo na hitnu. Vise se nikada nije ponovilo. Pretpostavljam da je alergican na nesto ali ne uvek, vec jednom u 1000 konzumiranja te namirnice, ako razumes sta hocu da kazem. Zaista, to sto se propagira dojenje kod beba koje su alergicne ili na osnovu istorije alergije u porodici imaju predispozicije za alergije, je meni potpun nonsens! Kao, takvoj deci ne uvoditi cvrstu hranu pre VI meseca, ali to sto kroz mamino mleko to sve dobijaju, nema veze. Pa, ako odreaguju na nesto, mamu staviti na dijetu: voda, krompir, sargarepa, pirinac, tikvice dok ne izgubi zdravlje. Ja bila na takvoj dijeti mesec i po i na kraju se ispostavi da mojoj bebi smeta i pirinac! To saznam pre neki dan tek. Inace, mleko neces izgubiti, pij samo puno tecnosti, soka od jabuke, moraces da pijes i neke vitamine sigurno jer takve dijete su strasne za zdravlje i kod zena koje nisu dojilje. Ne znam, vidi opet sa doktorima, a sve zavisi koliko i ti sama mozes da izdrzis. Da, inace, alrgija se retko kada manifestuje odmah, plus, tvoja beba verovatno vec neko vreme reaguje alergijom, samo sto nije imala izrazene simptome i nisi ih uocila ranije. Da ne davim vise, citanjem ove teme ces sve shvatiti i sama. Zelim vam da to sto pre prerastete!