|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Abortus
29.1.2012 23:15:18   
Anoniman
Ali, ti ne možeš, kao dr da znaš koja je kako i zašto zatrudnela. Imaš njihovu reč, i to je sve.
Naravno da takva savetovališta treba da postoje, i da svaki dr treba da uputi tamo svaku ženu, ali na vreme, kao prevenciju

(odgovor članu isidora88)
  Direktna veza do poruke: 701
29.1.2012 23:24:13   
oxy7
Zabraniti abortus bi bilo strašno - ja ne mogu da zamislim da neki zakon primora ženu da rodi, a onda nikoga ne bi bilo briga za poledice, je li to novi socijalni slučaj, kakva je porodica, koji su stvarni razlozi zašto je neko želio da prekine trudnoću.

Na kraju, svi dolazimo do istog zaključka - potrebna je prevencija i edukacija, a prije svega roditelji treba da edukuju djecu, a ne da sex bude tabu tema u porodici. Da nisam sama vodila računa, ko zna šta bi bilo, moja mama je užasno stidljiva po tom pitanju, nikada nije riječ prozborila sa mnom na tu temu, a to je strašno.

I da, bolje jeftin abortus, nego babe sa ofingerima...

Direktna veza do poruke: 702
29.1.2012 23:25:00   
bratzz
Mislim da je porodica kljucna jer ako si od malena vaspitan da na pravi nacin brines o sebi savetovaliste tinece ni trebati. Vec formirane licnosti ce se tesko preusmeriti na pravi put znam jer sam igrom slucaja upoznala romkinju koja je tri puta abortirala jer je muz naterao, a kad sam je pitala zasto nisu koristili kontracepciju reklaje da muz nece kondom a da ona mora ponekad da zatrudni jer zeli da spava sa muzem, ja sam se sokirala.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 703
29.1.2012 23:27:39   
bratzz

IZVORNA PORUKA: minavb

Mozda u zavisnosti od toga zasto su izvrsile abortus i kako su dosle u tu situaciju. Ne mogu se sve zene trpati u isti kos, one koje ne razmisljaju, silovane pa zatrudnele, ili zene u braku koje zele bebu, ali su pile lekove zbog kojih moraju da izvrse abortus.
Primarna zdravstvena zastita ( savetovalista) bi imala veliku ulogu, da valja. Na zalost, ovaj vid zdr.zastite je upropasten, zapusten, a najeftiniji je i najefikasniji.

Mojadrugarica je snimala pluca a nije znala da je trudna i na kraju je teska srca abortirala a jako je zelela bebu.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 704
29.1.2012 23:28:50   
isidora88

IZVORNA PORUKA: Nedja RR

Ali, ti ne možeš, kao dr da znaš koja je kako i zašto zatrudnela. Imaš njihovu reč, i to je sve.
Naravno da takva savetovališta treba da postoje, i da svaki dr treba da uputi tamo svaku ženu, ali na vreme, kao prevenciju

naravno da ne mogu ali mogu da verujem na rec, a ima svakavih koje ce bez pardona reci da im se omakolo.
poenta cele price je prevencija i pravilno koriscenje kontracepcijeuser posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 705
29.1.2012 23:29:29   
bratzz

IZVORNA PORUKA: Nedja RR

Ne ide to baš tako - žena zatrudni, abortira, pošelješ je u savetovalište i rešen problem.
Ogroman broj žena zatrudni i pored kontracepcije! Svesne svega što kiretaža nosi, svesne polno prnosivih bolesti, koriste kondom zatrudne. I zbog čega bi one morale da rolaze kroz to savetovaište kasnije, da im se utrlja so na ranu?
Seksualno obrazovanje u osnovne i srednje škole, napraviti časove zanimljivim i slikovitim, imati pojedinačne razgovore sa psihologom za decu koja su stidljiva a ipak radoznala...na svemu se može poraditi, samo, ali samo da neko hoće. Mislim da se krive drine-ranije generacije-ispraviti ne mogu, ali treba poraditi na deci koja tek postaju seksualno aktivna, i pobrinuti se za njih.

user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 706
29.1.2012 23:36:11   
minavb
IZVORNA PORUKA: isidora88

ako bi izjavila da nece vise dece stavila bi im ili je poslala u savetovaliste za kontracepciju,nesto na taj fazon da se napravi i da sve zene koje izvrse abortus budu obavezne da slusaju neko predavanje jer cisto sumnjam da slusaju dr kad im kaze poslediceuser posted image

Nisam bukvalista. Na osnovu napisanog u ovom postu sam shvatila da bi sve zene poslala u to savetovaliste. Kapiram tvoju zamisao, ali je malo nezgodno sprovesti je.

E drugari, zamislite sad da neka zena mora na abortus, i svrati na ovu nasu temu radi malo podrske, a naidje na svasta nepotrebno sto joj dodatno otezava vec tesku situaciju.user posted image

< Poruku je uredio minavb -- 29.1.2012 23:39:41 >

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

Direktna veza do poruke: 707
30.1.2012 8:45:38   
Anoniman
Pa da i ja dam doprinos ovoj temi sa onim sto sam videla i cula. Dakle, nikada, ali nikada nisam videla kajanje u ocima zena koje su izvrsile abortus zato sto nisu zelele bebu. Medju njima su bile neke moje drage drugarice, rodjake i sl. Ovo pisem zato sto je neko rekao da je njima vec dovoljno tesko-da, bilo im je tesko zato sto su morale da se maltretiraju do klinike i da plate abortus polovinom svoje mesecne plate. To je bila muka. Napominjem da se ja ne druzim sa monstrumima, prosto, to je realnost. Da su zelele dete i da im je bilo tesko zbog toga, zadrzale bi ga. Imam drugaricu kojoj se pored kondoma omakla treca trudnoca. Danima je mozgala. Zasto? Zato sto ga je u stvari zelela. Da ga nije zelela, ne bi se dvoumila uopste. Tako da, nemojte mi o tim pricama necu da radjam dete koje je socijalni slucaj, bila sam mlada i sl. U stvari sam ga zelela, ali situacija to nije dozvoljavala. To su gluposti. Svaka od tih zena je bila dovoljno sebicna da misli samo na svoje dupe u datom trenutku i da je beba ne zanima. Nemam nista protiv, neka svako radi sta hoce, samo da se ne prodaju price o dusevnoj boli dok se brzim korakom ide na struganje materice. Meni je zaista zao onih zena kojima je ta beba zvezdica i dusica, a moraju na kiretazu jer nesto nije u redu, jer je srce prestalo da kuca, jer im je sopstveni zivot ugrozen (ovu sebicnost i shvatam i podrzavam). Necu komentarisati trudnoce nastale silovanjem, jer nemam prava, ali mislim da bi i tu abortus u potpunosti opravdala. I fascinantno mi je da vecina vas ima argument-necu da rodim dete da bude socijalni slucaj. Sta je po vasem misljenju socijalni slucaj? Meni se cini da preterujete, jer socijalni slucaj nije dete koje nece moci da menja pet markiranih patika godisnje, a verujem da 99% vas ima gde da spava, sta da jede i da se normalno obuce i da pristojno iskoluje dete. I ja sam zivela skromnije , pa mi nista ne fali. Nisam imala para za Harvard, ali sam zavrsila faks u Srbiji. I bicu zadovoljna ako moja deca to isto zavrse (nece biti socijale, pa cak i ako budem imala dvoje vise no planirano). Ja na to gledam ovako, dva abortusa manje, dve srece vise u starosti, copor unucadi i manjak samoce. 
A o abortusu kao sredstvu kontracepcije ne zelim ni da diskutujem. To mi je ogavno. I nemojte vise o pucanju kondoma. Da, desava se, jednoj od hiljadu. To su izuzeci u ovom globalnom srpskom sistemu kiretaze. user posted image

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 708
30.1.2012 8:58:42   
Lilla
E ovo je vec nesto za sta ne bih mogla reci -nikad-. Prije nego sam rodila bila sam protiv abortusa no vec sad pomisljam sta bi se desilo da ostanem u drugom stanju iako koristimo zastitu, a rodila sam tek prije 2 mjeseca. Stvarno ne znam, mislim da ne bih rodila a opet sa druge strane nisam sigurna da bih mogla izvrsiti abortus. Dace Bog da se nikad ne nadjem u toj situaciji. Ne vjerujem da je bilo kome jednostavno da se odluci na taj korak, ali nekad nema drugog izbora. 

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 709
30.1.2012 14:06:49   
vukosava

IZVORNA PORUKA: isidora88

ne budite bukvalisti, znate na sta mislim, nisam sigurno rekla da treba u savetovaliste da ide zena koja mora da abortira zbog silovanja,zdr.problema itd. vec iskljucivo mislim na one kojima se omakne u fazonu:"ups mi se malko zaneli"pa bi sada da se otarase tog produkta lude noci i na one koje sam vec nabrojala( neobrazovane...)

Ja te razumem. Samo oko jedan posto zena je zatrudnelo silovanjem a pola posto incestom. A lako je pre abortusa dati obavezni upitnik (vec ih zavode u neku statistiku pa to ne bi bilo tesko uraditi). I filtriras na osnovu odgovora koga da saljes koga ne. A nek postoji u svakom zdravstvenom centru koji radi abortus skolica o kontracepciji i predavanje o statistikama vezanim za abortus, pomoc vezano za nabavaljanje kontracepcije (da moze da se salje postom i kupuje - ovo za Milojku pa da ne mora da pukne bruka po selu da se Milojka zaboga seksa sa svojim deckom, muzem ili svalerom). Kao sto postoje skole za trudnice, mogu da postoje i skolice za kontracepciju. Ja bih ih terala da idu da nauce da se zastite nego sta. Pa nek se prisecaju, i treba da se prisecaju da bi nesto naucile iz tog iskustva. A napraviti obavezno da mora da se ode bar jednom. A posle ko hoce (davajuci besplatne neke usluge i kontracepciju mozda bi ih privukli da dodju opet). I tu drugaricu koja je zatrudnela a pila lekove. Pa treba da zna kako se zatrudnjuje i da prati svoje telo.

Apsolutno se nikad u zivotu necu sloziti sa tvrdnjom da se NISTA NE MOZE PROMENITI POVODOM TOGA. Moze itekako. Obrazovanjem, koriscenjem kontracepcije, pravljenjem kontraceptivnih sretstava vise dostupnim svima pa i onoj mladjoj populaciji koja se seksa itekako. I tako je oduvek bilo i bice. Svi se seksaju pre ili kasnije. Samo je pitanje kako to rade.

Npr. ma kako ovo vama ludo zvucalo:
- Napraviti jedan internet sajt za klince - 5 razred kad god, ili deo udzbenika ili nesto sto im se daje u skoli - i da moraju da procitaju (kontrolni) i da moraju da diskutuju o tome. Ja bi im i pokazala ovaj film "tihi vrisak". Ureze se u glavu nek je traumatican i treba da izazove emotivnu reakciju
- Devojcicama cim dobiju menstruaciju, za ruku pa kog ginekologa da nauce o zastiti. Ovde gde sam ja mnoge devojke su na pilulama i pre nego sto izgube nevinost. Zvuci cudno, ali na taj nacin ih mozda spasavaju od mnogo goreg iskustva - da moraju da abortiraju
- Ugraditi automate za kondome na mnoga mesta (u nekim wc-ima koji se nalaze na javnim mestima ) i da budu po nekoj manjoj ceni - da onaj ko se stidi moze da ih kupi bez da mora da pita prodavca. A opet negde gde se razvaljivanje automata moze cuti (jer kod nas je veliki problem vandalizam)
- Za sve one sa internetom - napraviti onlajn prodaju kontraceptivnih sretstava. A slati ih u paketu na kome ne pise od koga je.

Koliko ima tih NVO po Srbiji, kamo srece da te inostrane pare sto uzimaju malo okrenu na ovu stranu.

Direktna veza do poruke: 710
30.1.2012 14:12:23   
minavb
JAZAS, i još neke organizacije se upravo svim ovim već bave. Idu i u škole, drže predavanja, imaju kampanje, plakate, brošure, automate... pa eto i pored svega toga imamo problem kakav imamo. Vuko, ako već imaš toliko predloga, što ih ne spakuješ u mail ministru zdravlja? Ovako razabacani po ringeraju ne mogu biti nnaročito korisni. Mi sa rr ćemo ih pročitati, ali mi uglavnom znamo kako da se zaštitimo.

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 711
30.1.2012 14:20:41   
vukosava

JAZAS, i još neke organizacije se upravo svim ovim već bave. Idu i u škole, drže predavanja, imaju kampanje, plakate, brošure, automate... pa eto i pored svega toga imamo problem kakav imamo. Vuko, ako već imaš toliko predloga, što ih ne spakuješ u mail ministru zdravlja? Ovako razabacani po ringeraju ne mogu biti nnaročito korisni. Mi sa rr ćemo ih pročitati, ali mi uglavnom znamo kako da se zaštitimo.

Dobra ideja. Ne bi mi bilo prvi put da pisem ministru zdravlja. Prosli put je bilo kad sam se zalila na sramne uslove za odlazak na porodiljsko na mom "muskom" fakultetu. Samo je tad imalo efekta, stvarno su promenili i uskladili sa zakonom. Kod nas nije bilo mnogo zena zaposlenih i trpele su situaciju koja je bila. Da ne objasnjavam i to je duga prica.

Mozda je JAZAS i uticao na mnoge da paze da ne dobiju SIDU, ja mislim da je sigurno smanjio broj ljudi koji bi se od nje razboleli. Pretpostavljam.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 712
30.1.2012 14:29:54   
hanka
Da li ste cule za vest da deci posle 16 godina nemate pravo da zavirujete u zdravstveni karton user posted image
A do sad je bilo da do 18 godina tinejdzerke moraju kod ginekologa sa majkom

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 713
30.1.2012 14:31:56   
Olga75
odavno je to da posle 16 godine ginekoloski karton se moze dobiti na uvid samo sudskim putem 

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu hanka)
Direktna veza do poruke: 714
30.1.2012 14:34:01   
New Mom

IZVORNA PORUKA: hanka

Nisu morale, ja sam sa 16. išla prvi put, sama bez problema kod juvenilnog.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu hanka)
Direktna veza do poruke: 715
30.1.2012 14:36:12   
minavb
IZVORNA PORUKA: hanka

Da li ste cule za vest da deci posle 16 godina nemate pravo da zavirujete u zdravstveni karton user posted image

Imamo temu o tome i svašta smo pisale na tu temu.

(odgovor članu hanka)
Direktna veza do poruke: 716
30.1.2012 14:41:23   
Sanjica26 RR
Ova tema je jos aktuelna. user posted image

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 717
30.1.2012 14:44:22   
hanka
U Niskom dz znam da je bilo obavestenje do 18 godina mora majka a ovo za karton sam ja verovatno cula skoro ali mislim da je bilo i na vestima

Nisam htela da raspredam pricu na tu temu nego zbog abortusa i odlaska kod ginekologa

< Poruku je uredio hanka -- 30.1.2012 14:47:08 >

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 718
30.1.2012 14:47:12   
isidora88
ja sam pisala nekoliko puta ministru zdravlja pa nisam dobila nikakav odgovor a kamo li da su uradili nesto po tom pitanjuuser posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 719
30.1.2012 14:50:47   
isidora88

ovo ne citamo samo mi sa rr vec i druge zene koje nisu claniceuser posted image
mozda je ovu temu citalo nekoliko zena koje su bile u nedoumici da li da abortiraju,mozda je na ovu temu naletela neka mlada devojka koja planira prvi sexualni odnos a gleda sta moze da se desi ako ne koristi kontracepciju,sigurno ce svako nauciti bar ponesto citajuci postove koje mi pisemo

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 720
30.1.2012 14:55:11   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Sanjica26

user posted image Da. Svakih pola godine, stare članice ponove svoj stav, nove dopišu svoj stav, svako brani svoj stav, iznose se statistike, i onda se tema smiri.

(odgovor članu Sanjica26 RR)
  Direktna veza do poruke: 721
30.1.2012 15:14:50   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Tash

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

user posted image Da. Svakih pola godine, stare članice ponove svoj stav, nove dopišu svoj stav, svako brani svoj stav, iznose se statistike, i onda se tema smiri.

I dalje status kvo. 150 000 godisnje moje zene. Sto rece jedna moja profesorka: "Mislite o tome!" svaki put kad vas mrzi da se zastitite.

Ja Tash mislim da je na svakoj temi isto tako. Ko god da ima nesto u zivotu aktuelno, on ode na tu temu, procita nesto, komentarise nesto, onda ko je tu dopise. I onda se tema smiri. I tako u krug. Negde na pola godine negde redje, negde cesce.

Ja svima apsolutno zelim da u buducnosti ne moraju ni da misle o ovoj temi, nijedna od vas. Jer je stvarno teska tema. Ne dajte da do nje dodje.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 722
30.1.2012 15:27:11   
Anoniman
Ne znam zašto si se našla prozvanom?

(odgovor članu vukosava)
  Direktna veza do poruke: 723
30.1.2012 15:30:53   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Tash

Ne znam zašto si se našla prozvanom?

Nisam se nasla prozvanom, samo dodajem na tvoj komentar.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 724
30.1.2012 16:28:56   
džema
nikada to ne bi uradila, osim u slučaju da su ugroženi moj i bebin život!

(odgovor članu boba i vlada)
Direktna veza do poruke: 725
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  27 28 [29] 30 31   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.

Anketa

За дојиље.
пеперутка16

Мало чудно питање, али ме занима: да ли су дојиље пробале своје млеко?

Click Here